i m p u l s e c r e a t o r phÓrum

www.impulsecreator.hu | www.drumandbass.hu
It is currently 23:22, 19-08-2026

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 5591 posts ]  Go to page Previous  1 ... 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 ... 280  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 00:31, 13-05-2008 
impulsecreator.hu

a hirek topikban alakult korabban egy kis chit-chat arrol, miszerint
a new forms 2 "folosleges" lenne, es ez elinditott bennem nehany
gondolatot, amit most vegulis "kereteskent" megirtam Lanti kritikaja melle

bepostolom ide is, hatha general egy kis relevans diskurzust

ib wrote:
Food for thought avagy Agyrágcsa

Lássuk be, a drum and bass-nek meglehetősen kevés kapcsolódási pontja van a zenei fősodorhoz. Aki még hisz olyasmiben, minthogy létezik "underground” zene, és valami furcsa okból azt gondolja, hogy oda sorolandó a dnb is, annak ez biztosan öröm - vannak azonban hátulütői is. A stílust mozgató zeneszerzők többsége annyira ugyanis nem művész lélek, hogy büszkén dacolva a világgal kenyéren és vízen éljen - ellenkezőleg, a többséget inkább konformistának gondolom. Pénzből élnek tehát ők is, pénz pedig a közönségből lesz: abból, ha az emberek fizetnek belépőt a bulikon, ott rendesen fogyasztanak, másnap pedig lelkesedésükben megveszik a lemezt. (Az egyszerűség kedvéért tekintsünk most el attól, hogy a lemezipar válságban van, és az emberek egyre kevésbé veszik meg a lemezt, vagy már nem a hagyományos csatornákon keresztül.)

Aligha lehet tehát más vágya egy zenésznek, minthogy műve minél több potenciális vásárlóhoz jusson el - azaz minél több boltban legyen ott a polcon. Minél nagyobb egy kiadó, annál többet segíthet ebben. Még inkább így van ez Nagy-Britanniában, ahol a zenei stílusok egymás mellett élése és egymáshoz való viszonya tapasztalatom szerint "egészségesebb" és nyíltabb, mint felénk. Az után, hogy a dnb hosszú évekig (mondhatni a Pendulum "eljöveteléig”, de az egy másik történet) a major kiadók mostohagyereke volt (ami egyébként nem volt baj, de jelentett bizonyos korlátokat), a Universal-hoz tartozó Mercury kiadásában a New Forms 2 most még a Tesco polcaira is odakerülhet.

A 'Don't Hold Back' középtempós alappal, vokállal jól megpakolva, könnyedén kerülhet be olyan rádiós DJ-k műsorába, olyan rádiók játszási listáira, akik egyébként felé se szagolnának Roni Size-nak. És ha már pörgetik, hozzáteszik a kapott promóciós anyagból kiokosodva, hogy a Reprazent újragyúrta korszakalkotó albumát. Az eredeti mellett TC & D*Minds dnb átiratával és egy dubstep felé kacsingató verzióval a maxi CD-n és vinylen is kiadott kislemez jó eséllyel pályázik "cross genre" eladásokra, és így felkerülhet a dance chartokra - ami további promóciót jelent.

Azt gondolom, nem az az igazi kihívás, hogy a naphosszat a témába vágó fórumokat bújó "freakekhez" eljusson egy új/régi album híre. Hanem az, hogy olyan emberekhez, akik most kezdtek el érdeklődni a stílus iránt, egyelőre nem sok támpontot találva, hogy hol kezdjék az ismerkedést, vagy azokhoz, akik már évekkel ezelőtt "kinőttek" belőle. Utóbbiak ha beszerzik az albumot, az garantáltan felidéz majd bennük néhány elfeledettnek hitt kedves emléket. És hasonlóan jó dolog az is, ha felkelti azok érdeklődését, akik még alsósok voltak, amikor a New Forms Mercury díjat nyert, de tisztelik a gyökereket, és nem attól tartják magukat a legelszántabb bassface-nek, hogy bárkinél előbb töltik le a kiszivárgott dubokat valami p2p hálózatról.

Eltelt 15 év. Felnőtt ez a stílus - nem szégyen visszatekinteni néha, sőt nosztalgiázni sem. Úgy sejtem, az alkotók szándéka sem az volt, hogy felülmúlják eredeti művüket, hanem az, hogy újra felszínre hozzák ezt az anyagot, és ha lehet, valamit abból, amit ez akkor jelentett. A címben szereplő, megtévesztő "2" és a néhány új szám ellenére sem gondolom helyes csapásiránynak, ha a CD-t folytatásként probáljuk meg értelmezni, és az eredetihez méregetjük.

Nem azért írom mindezt, mert bármit is sugallni szeretnék azzal kapcsolatban, hogy mit "kell" gondolni arról a zenéről, ami a fenti kritika tárgyát képező albumon van. Hanem azért, mert azt gondolom, hogy akinek igénye van arra, hogy többet értsen abból, hogy milyen irányba tart ez a stílus, és miért, annak időnként érdemes ilyen gondolatokat is megrágnia - ahelyett, hogy félresöpör egy ilyen megjelenést annyival, hogy "fölösleges".

worrior.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19:20, 13-05-2008 
poszthumusz

tényleg kedvem lett meghallgatni a régit (ami ugyanúgy ott van a tesco polcain).
nem tudom mitől venné meg ezt bárki olyan, aki nem elég nyitott amúgy is ilyen irányban. mindegy, valaki biztos megveszi, valaki meg biztos keres rajta, de sok hasznát amúgy nem látom.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 21:02, 13-05-2008 
impulsecreator.hu

plastik wrote:
tényleg kedvem lett meghallgatni a régit (ami ugyanúgy ott van a tesco polcain).

mert az is ugyanitt jott ki (mercury-n, major kiadon)

plastik wrote:
nem tudom mitől venné meg ezt bárki olyan, aki nem elég nyitott amúgy is ilyen irányban.

erre probaltam utalni, h nem hazai perspektivabol kene ezt nezni: "joleti tarsadalomban"
90es evek masodik feleben, amikor nagyon futott a lemezipar, teljesen termeszetes
volt, h az ember bement zeneboltba, kicsit turkalt, es ami eppen megtetszett neki,
mert pl. az orra ele volt tolva, v mert hallotta a radioban, akkor megvette, mert
megtehette. itthon - szerintem - mire erre a szintre eljutott volna a "fogyasztoi kultura",
addigra megnyekkent a CD biznisz (plusz nalunk egyebkent is nagy a hagyomanya annak, h
ne fizess azert, amiert nem muszaj), kozben "nyugaton" meg mas okbol valtoztak meg a
dolgok - de mindezt ugye szandekosan kivettem a "modellbol", h ne bonyolitsam tovabb
a kepet (meg vmi, visszautalok a nagykiadok korlatainak emlitesere: ugy tunik ok
meg mindig nagyjabol ebben a rendszerben gondolkodnak, tehat ertekelni is ebben
erdemes a tevekenyseguket)

plastik wrote:
mindegy, valaki biztos megveszi, valaki meg biztos keres rajta, de sok hasznát amúgy nem látom.

keres rajta = haszna van, tehat tenyleg max te nem latod :fog: ez volt ugye a kiindulasi
pont is: ok is penzbol elnek. plusz lehet, h a kiadotol erkezett az eredeti felkeres
(dnb ujra kezd jobban beszurodni a koztudatba, ugyh vki atnezte a katalogust, es hopp, hat
itt egy mercury dijas album, miert ne adnank ki ujra? telefon mr. sizenak:
"kiadjuk ujra?" "haat, akkor mar kicsit belenyulok, ok?" "ok, deal.")

nem arra megy ki a dolog, h mennyire nekem van igazam, hanem, h probaljunk mar meg
kicsit tullatni ennek az aprocska szinternek (piacnak) a keretein, es vizsgaljuk kicsit azt
a kozeget is, amiben mukodik. mert szerintem nem lehet attol elvalasztani, ellenben
ha nem feledkezunk meg rola, akkor lehet belole valamilyen formaban "epulni"

worrior.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 00:44, 14-05-2008 
partiarc

ib.su wrote:
A címben szereplő, megtévesztő "2" és a néhány új szám ellenére sem gondolom helyes csapásiránynak, ha a CD-t folytatásként probáljuk meg értelmezni, és az eredetihez méregetjük.

aprosag, de sztem sokat szamit:
ha ez az album manapsag a drum and bass ismerkedesi tampontjanak szamit, akkor nem jogos a megteveszto a cim..
en pl. a New Forms 2008-at adtam volna neki, es akkor mindenki szamara egyertelmu lenne.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 10:47, 14-05-2008 
metalhead

lanti wrote:
ib.su wrote:
A címben szereplő, megtévesztő "2" és a néhány új szám ellenére sem gondolom helyes csapásiránynak, ha a CD-t folytatásként probáljuk meg értelmezni, és az eredetihez méregetjük.

aprosag, de sztem sokat szamit:
ha ez az album manapsag a drum and bass ismerkedesi tampontjanak szamit, akkor nem jogos a megteveszto a cim..
en pl. a New Forms 2008-at adtam volna neki, es akkor mindenki szamara egyertelmu lenne.

ez igaz, vagy remixes... címmel
azt hiszem ha az lett volna a cél, hogy megismertessék a new formst a mai hallgatósággal, jobban elérik egy dvd pakkal.
pl hogyan készült videók, koncertfelvételek akkoriból, mindamellett, hogy az eredeti és ez az új szerepel rajta.
sanszos hogy size nem fog/tud/akar (mindenki ikszelje be a neki tetszőt) valami hasonlóan jó cuccot készíteni
számomra egy párhuzam ugrott be az öreg oldfielddal akit szintúgy ifjú zseniként kezeltek a hetvenes években, ma pedig az ötödik vagy hatodik alkalommal tubural bellst kever újra a harmincadik évforduló alkalmából.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 11:47, 14-05-2008 
elmondom

Nehéz egy új köntösbe bújtatott albumot valóban újként, vagy öszintén kitekintöként elfogadni, amikor a kitekintés és megújulás olyan zenei formákon keresztül történik, amiket a d'n'b-(szub)kultúra nem favorizál, avagy éppen elbutultnak, kommersznek tart. Általában a cél eléréséhez olyan sok és mélyreszántó kompromisszum szükséges, ami a zenei anyag kreditbilitását nagyon lehúzza. (Vagy az eredeti ötletek új zenei köntösbe bújtatása eleve effektíve meg is öli öket).

Nem éreztem még rá, hogy ez lenne e a helyzet a New Forms 2-vel. Szerintem túl vegyes a kompót. A remixként még oké számok mellett sok az érdektelen anyag, illetve kifejezetten értelmetlen kavarászás is van. Minek? Retirement fund?

Na, még hallgatom...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 13:24, 14-05-2008 
ujonc

tudom, hogy direkt nem tert ki a cikk erre, de ha a mondjuk BBC radio 1 nappali adasat vesszuk alapveto ismerkedesi tampontnak akkor sztem a new forms 2 szoba se jon, mivel ott tart helyzet, hogy lemegy a pendulum propane nightmare napi 4x es azzal le van tudva a dnb, neha meg van valami Blame, az kellemesebb mondjuk. mindez a tin-tins, asher, the scientists, +a tobbi brit/usa pop, es a szamtalan sample alap reedit zenek kozt.
a pendzsulum-ot csak az eladasi listak miatt toljak ez szinte biztos. meg a bemondok hangjan es erzodik hypolas kozben, hogy nem komaljak a zenet.
szoval eleg siralmas a helyzet terjedes szempontbol imho.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14:23, 14-05-2008 
poszthumusz

Father Sun wrote:
Nehéz egy új köntösbe bújtatott albumot valóban újként, vagy öszintén kitekintöként elfogadni, amikor a kitekintés és megújulás olyan zenei formákon keresztül történik, amiket a d'n'b-(szub)kultúra nem favorizál, avagy éppen elbutultnak, kommersznek tart.

magyarán a kitekintés már megtörtént 10 éve.
másrészt én nem érzem kommerszebbnek sokkal ezeket a zenéket, mint anno a new forms-t, ezért meg nem túl nyerő szerintem a szubkultúra kommersz-ellenzevére hivatkozni, egyszerűen kiadott egy albumot, ami annak idején mérföldkőnek számított és most lesi a bankszámlát. hangsúlyozom, semmi gond ezzel, csak nem igazán hiszem, hogy ez az album bármiben is formabontó lenne.
(azért hallgatom tovább még én is )

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14:31, 14-05-2008 
bladerunnaz

lett volna errol egy irasom a quarton, csak aztan valsz nem fog megjelenni, ideboknem:

Hüvelyk Matyi reciklál: Roni Size önremixalbum

értékelés: D

Bede mondta egyszer, hogy a drum and bass olyan, mint a black metal: benne kell lenni. Már ahhoz, hogy az ember élvezze, hiszen a honi zenei elitisták hivatalosan cikivé nyilvánítottak mindent, ami a stílusba értendő. Ennek vannak teljesen elfogadható indokokkal alátámasztott okai is, de érzésem szerint ellenszenvük inkább a zenéhez köthető hazai tizenéves közönséggel hozható összefüggésbe, plusz kipécézték maguknak a lemezek visszatekerését, a rewindot, ami hatásvadászat szempontjából a 4/4-ben a mély hangok lehúzásával, majd visszatolásával hozható párhuzamba, de valójában régen egész más miatt csinálták.

Azt sajnos nyugodt szívvel ki lehet jelenteni, hogy a drum and bass fő csapása, de legfőképp a partiszörnyecskék által leginkább kedvelt jelenkori irányzatai igencsak megkövetelnék, hogy valami egészen más névvel különböztessék meg attól, amit az hív drum and bass-nek, aki mondjuk a 2000. előtti zenékkel is tisztában van. Így azon sincs mit csodálkozni, hogy azok közül, akik a kilencvenes évek közepén rácsaptak a drum and bass-re, már csak azok maradtak, akiket mélyen megérintett a jungle, nem csak az éppen aktuális trendet látták meg benne.

Akiket valóban magába szipkázott a dobbasszus most is találnak érdekességeket, ha akarnak. Kis gyorstalpaló a naposabb oldalról haladva a kísérletezgetés és a durvulás felé: Calibre, Marcus Intalex, Alix Perez, Lynx, Deep Blue, D-Bridge, D.Kay, Mutt, Random Movement, Young Ax, ASC, Sileni, Martsman, Martyn, Commix, Jonny L, Gremlinz & Stranjah, Spirit, Loxy, General Malice, SumOne, Paradox, Seba, Breakage, Fanu, TC, Hive, Break, Dillinja, Rufige Kru aka Goldie, Limewax, Technical Itch, Panacea. Ezek a producerek kevés kivétellel jelenleg minimális lemezeladásokat tudhatnak magukénak (igen még a dnb-ikon Goldie is), de ez általánosságban is igaz az egész nemzetközi drum and bass életre. A lassabb "kisöcsi" a dubstep ötszörös, tízszeres eladásokat produkál manapság. Tisztánlátás végett: utóbbi esetében is csak tízezres nagyságrendekről beszélünk világszinten.

A jelenlegi két legnépszerűbb vonal az ugrálós, rövidgatyás gitárzenével szintetizált mulatós, "bigbeat" dobbasszus (a jump up), aminek legeklatánsabb példája a Pendulum (rájuk nem igaz a gyenge lemezeladás, sőt ők lehetnek az új Prodigy), valamint a technobulik hegyomlás közönségével vegyülni nem merő cingár kölkök zenéje, amit neurofunk vagy technoid dnb néven emlegetnek; de mindössze a technó legtuskóbb ágának vegyítése mérsékelten tört dobképletekkel. Ha ezeket nézi az ember, akkor tényleg nyugodt szívvel kihagyható a drum and bass a normális ember életéből 20 év felett.

Amiért azonban most már soha nem lehet mellette teljesen elmenni és figyelmen kívül hagyni - az a legviccesebb az egészben -, mármint hogy a jelenleg megmondó körökben menőnek számító tánczenei stílusok jelentős része nagyban támaszkodik a jungle / drum and bass hagyományokra, legyen az Timbaland vagy egynémely más hip hop producer, bassline house, breakbeat, dubstep, grime, garage vagy akár valami nu rave electro bomba.

Az ok, amiért mindezt leírtam az, hogy a Quart megkeresett, írjak a második legismertebb drum and bass album saját készítője által újragondolt változatáról. A New Forms annak idején egy bristoli alkotócsapat a Roni Size, Die, Krust és Suv producer/dj-kből álló Reprazent főműve, amelyet sem együtt, sem külön nem sikerült azóta felülmúlniuk. A vokalistákkal (MC Dynamite, Bahamadia, Onallee) és session zenészek részvételével készült album nem volt kifejezetten tánctér-orientált - mint ahogy abban az időben sok egyéb dnb sem -, sőt inkább domináltak az agyasabb darabok. A New Forms egy évtizede a Prodigy, a Chemical Brothers és az Oasis orra elől hozta el a Mercury-díjat, válva ezáltal Goldie Timeless-e mellett a legismertebb drum and bass albummá - akkor. Valószínű még ma is az, bár kíváncsi lennék, hogy egy most 17 éves, elmondása szerint drum and bass rajongó partizó hallotta-e valaha a lemezt.

Roni Size a megjelenés tizedik évfordulóját (kicsit csalt, mert 1997-ről van szó) szemelte ki arra, hogy leporolja és a modern kor kihívásainak megfelelő köntösbe öltöztesse a New Forms számait. A végeredményt úgy hallgattam meg, hogy már vagy öt éve biztos nem hallottam az eredetit, de így is hamar rá kellett jönnöm arra, ami előre borítékolható volt: ez egy tökéletesen felesleges album, aminek feltételezhető célja, hogy a tánctérre taszítsa a New Forms számait. Ez, ha úgy vesszük sikerült, hiszen az ehhez szükséges egyenletesen gördülő dobokat a számok alá pakolta, de ezzel a mozdulattal ki is ölt belőlük mindent, ami miatt annak idején érdemes volt hallgatni ezt a lemezt. Ha Roni Size környezettudatosan szeretne alkotni, akkor a New Forms újrahasznosítása helyett az életművében végzett szelektív hulladékgyűjtés javasolt. A hallgatóknak meg az eredeti New Forms (A).

but what you really know about deez breakz?

www.budapestbassmusic.hu
www.bladerunnaz.hu
www.facebook.com/bladerunnaz

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14:35, 14-05-2008 
bladerunnaz

kiegesziteskepp annyi, hogy a pendulum az uj albumaval sikeresen megtalalta az amerikai piacra vezeto emo elektronika utat.

www.budapestbassmusic.hu
www.bladerunnaz.hu

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14:54, 14-05-2008 
impulsecreator.hu

nagy kar, hogy ez nem kerult ki a quartra

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:08, 14-05-2008 
szupercella

gergo wrote:
nagy kar, hogy ez nem kerult ki a quartra

Ugyanezt akartam en is irni. Nemi ralatast adna, meg tenyleg elegge hanyagolva van a dnb a quarton.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:11, 14-05-2008 
bladerunnaz

igazabol az en bunom, mert szerettek volna ha kibovitem, de erre egyszeruen most nulla idom van sajnos

www.budapestbassmusic.hu
www.bladerunnaz.hu

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:50, 14-05-2008 
metalhead

ez aztan a velemenykulonbseg-kinyilvanitas :D

Rádió Mi | Neurosense

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:51, 14-05-2008 
bladerunnaz

igen jol latod, ez egy kritika, ami a velemenyem

egy nem dnb ujsagban nem lehet minden egyes producert elkuloniteni egymastol (pont ezert nem is irtam magyarokat, mert abbol ugyis sertodes lenne csak - de ahogy latom igy is, bar ettol meg a velemenyem nem valtozik)

es bar nem egy vicious circle, azert a listaban ott van pl hive vagy break neve is

www.budapestbassmusic.hu
www.bladerunnaz.hu

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:03, 14-05-2008 
bladerunnaz

azert a ma neurofunknak (gondolom ez a problema) emlegetett ize, meg a wormhole-korszak kozott eleg nagy kulonbseg van es nem feltetlen a jelenlegi felhozatal javara.

ez persze nem zarja ki, hogy vannak jo zenek is.
bar azt sem, hogy ha egesz este ezt kene hallgatnom az valoszinu nyomasztana.

www.budapestbassmusic.hu
www.bladerunnaz.hu

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:04, 14-05-2008 
bladerunnaz

ja, es a technoval sincs problemam abban a formaban, ahogy mondjuk a commix vagy marcusek csinaljak

www.budapestbassmusic.hu
www.bladerunnaz.hu

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:27, 14-05-2008 
bladerunnaz

igy van

www.budapestbassmusic.hu
www.bladerunnaz.hu

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:28, 14-05-2008 
szupercella

[mindscape] wrote:
valdi wrote:
azert a ma neurofunknak (gondolom ez a problema) emlegetett ize, meg a wormhole-korszak kozott eleg nagy kulonbseg van es nem feltetlen a jelenlegi felhozatal javara.

ez persze nem zarja ki, hogy vannak jo zenek is.
bar azt sem, hogy ha egesz este ezt kene hallgatnom az valoszinu nyomasztana.

ebből és a cikkből tehát az következik, hogy aki olyan zenét szeret amit a valdi egész éjjel bír hallgatni, az jó fej, jó producer, jó dj, 20 éven felüli, színvonalas, igényes és normális ember
aki olyan zenét szeret amit a valdi nem bír egész éjjel hallgatni az cingár tuskó 20 éven aluli kölök

amúgy régen ugyanilyen fiatal közönség volt csak még mi is azok voltunk
tehát a közönség kora változatlan csak megöregedtünk közben (főleg te valdi)
aminek azért az előnyeit páran ki is élvezik :fog:

Rém érzékeny kis lelked lehet, ha az egész írásból ezt szűrted le.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:32, 14-05-2008 
Torespont Radio

ismered a publicisztikai mufajt?

You think you're big time?

Profile  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 5591 posts ]  Go to page Previous  1 ... 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 ... 280  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]