i m p u l s e c r e a t o r phÓrum

www.impulsecreator.hu | www.drumandbass.hu
It is currently 20:10, 16-08-2026

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 107 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 19:13, 23-11-2005 
droid

Migu wrote:
KAD-ot egyszer hallottam Pecsában Vadim előtt. Először nem figyeltem oda, mert nem hallottam ki a szövegeket rendesen, utána - mikor rákoncentráltam - csak kapkodtam a fejem. Hogy lehet ennyi hülyeséget egymás után mondani? :lol: dnb-re amúgy valóban nem szerencsés a mesélős mc-zés.

mondjuk nem a szöveg miatt,hanem a hangja miatt én szerettem sumát

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20:42, 23-11-2005 
partiarc

pAraZoRmaL wrote:
h most a német szarul hangzik? van akinek igen, nekem spec nem. németül is lehet szépen intonálni, és angolul is csúnyán. nem vagyok nyelvész, de azért azt lehet hallani, h vmi most jól jöne-e ki a zenére, dallamos, benne van a 'flow' :) v sem..
francia hip-hop-ot igencsak érzem, spanyolt is hallottam már jót, mint ahogy japánul is lehet jól szövegelni (mondjuk csak krush féle számokban hallottam) s micsoda véletlen, magyarul is. Szóval tulajdonképpen arra próbálok kilyukadni, h ha jól elkapja a ritmust az mc, jól keveri rímeket, akkor 'szinte' mindegy h milyen nyelven kommunikál feléd, konkrétan érted-e v sem. boh! :ras:

Egyetértek, pl.: Freundeskreis - Ein tag am Meer, német és teljesen zsírkutya, vagy hogy valaki megemlítse őket - meg mert a legjobbak közt vannak - a Labor: Zsola Rapa Face, említhetnénk az Iam-ot is épp francból, de nem hiszem azt se, hogy a Deliquentes Habit ne jönne be a nagy átlagnak.

A szöveg tartalma szerintem nem érdektelen, illetve ha most az, akkor a cél, hogy ne legyen, mert vajon milyen más irányba fejlődhet a dolog elsősorban?

Illetve - ugye volt róla szó, hogy nem a mélyen szántó gondolatok terjesztése egy hype up mc elsőrendű küldetése - én azt sem gondolom teljesen tartható állapotnak még évtizedekig, hogy olyan mélységü szöveget toljanak, amivel - ha értené, figyelne a nép - maximum egy óvodát lehetne hypeolni.

Szóval ha eddig az volt az alapállás "szakmailag", hogy nincs tere a gondolatoknak, üzeneteknek ilyen keretek közt, akkor én azt mondanám, hogy lassan el kell kezdeni barátkozni a gondolkodó vagy hovatovább "preacher" mc ötletével, mert ez kevés lesz. /azért azok az mc futnak be a legjobban, akik a mai keretek közt a legkreatívabbak, egy kis singin', egy kis fast style, egy kis ragga -ha tud - egy kis human bootleg, én el tudnám képzelni, hogy valaki veszi a fáradtságot, és tudatos, okos, profi, felépített show-t rak össze, azt kiáll és előadja magyarul./

(Csak nehogy a környezetvédelemről meg hasonlókról szóljon...)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20:49, 23-11-2005 
elmondom

Tanny-D. wrote:
phreek spitwell wrote:
szerintem azzal ferdült el itthon a dnb mc-kről alkotott kép, hogy sok amatőr imád felkéreszkedni a színpadra, akkor viszont addig pofázik, míg le nem lövik.

Nnna itt van a kutya elásva sztem. Ennek én is számtalanszor fültanúja voltam.

Ez alapra probléma szerintem a világon mindenütt. Hallanátok hogy angliában idönként milyen okádékok adják a rossz formájukat... Minden szétordítva, mint ilyen mongoloidok, csak nincs olyan jó mentségük. Na persze security intézkedik azért ha kell.

Bár volt már rá elég példa hogy helyi gangek bemuszklizzák a jelöltjüket a színpadra. Meg MC-k akik balhéznak a DJ-vel amikor lekattintja öket.

Ja, meg a "versenyek", de az már nagyon perverz kategória...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 21:09, 23-11-2005 
elmondom

a4s wrote:
Szóval ha eddig az volt az alapállás "szakmailag", hogy nincs tere a gondolatoknak, üzeneteknek ilyen keretek közt, akkor én azt mondanám, hogy lassan el kell kezdeni barátkozni a gondolkodó vagy hovatovább "preacher" mc ötletével, mert ez kevés lesz. /azért azok az mc futnak be a legjobban, akik a mai keretek közt a legkreatívabbak, egy kis singin', egy kis fast style, egy kis ragga -ha tud - egy kis human bootleg, én el tudnám képzelni, hogy valaki veszi a fáradtságot, és tudatos, okos, profi, felépített show-t rak össze, azt kiáll és előadja magyarul./

Sajnos nemzetközi szempontból inkább a "formalista" MC-k mennek, az angol színtéren példul a valamennyire kreatív emberkék (Conrad, Stamina, Dynamite, Armanni, etc.) mérsékelten sikeresek. A valóban nagy, sikeres nevek általában csak ilyen üvöltözösek. Nem tudom hogy valaha is hallottam volna hogy Skiba bármi eredetit csinált, és mondjuk Det kábe tiz éve ugyanazt nyomja. Még talán Eksman érdekes, de csak azért mert tényleg jó ragga szempontból.

Kivételek persze mindig vannak!

És nyilván van olyan amit nem lehet megunni. Ragga Twins, anybody?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 11:54, 24-11-2005 
metalhead

FatherSun wrote:
Ragga Twins, anybody?

abszolút favoritok.
de inkább csak a nem túl fajsúlyos zenékre fekszik ez a nagy raggaboldogság.

http://twitter.com/torpotroh
http://twitter.com/mc_blend
http://www.facebook.com/mcblend

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:17, 24-11-2005 

a4s wrote:
A szöveg tartalma szerintem nem érdektelen, illetve ha most az, akkor a cél, hogy ne legyen, mert vajon milyen más irányba fejlődhet a dolog elsősorban?

Szerintem ez abszolút halott ötlet. A dnb (meg úgy általában a partyzós elektronikus zenék) nem a mély gondolatok kinyilatkoztatására lettek kitalálva. Egy pörgős dárenbéz partyt szerintem kapásból megölne egy mc, aki buli közben mondjuk az élet értelmét kezdené el fejtegetni mondjuk tech itchre :) Valahogy nem az a világ. Egy bulira az emberek nem a "preach" miatt mennek el, márpedig ha az lenne, akkor valszeg csak állnának, és hallgatnák (jobb esetben). A bulizók nagytöbbsége viszont sokkal jobban el lenne foglalva azzal, hogy megfelelően, "szépen kivitelezve" adja be az iksztáncot, meg hasonlók. Aki mélyértemű szövegeket akar, annak a consious reggaet tudnám ajánlani. Egyszerűen arról van szó, hogy megvannak minden stílusnak az abszolút stílusjegyei, amin nem lehet változtatni. Ott van pl a garage, ami pont a változtathatatlansága miatt haldoklik. El kell fogadni, hogy egy buliban az mcnek ilyen jól bevált sémákat kell alkalmaznia.
Amúgy meg ha már tudatos és értelmes szövegelésről van szó, akkor ott van pl Saul Williams. Persze azok a zenék, amiket ő csinál, vagy amikben közreműködik nem igazán nevezhető partytrekknek. Ez van. Az ilyen muzakok otthoni hallgatásra jók, de buliban abszolút a már jól bevált séma a nyerő. Az mck maximum flowra gyúrhatnak, raggára meg egy kis énekre, és nem a szöveg értelmére...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:00, 24-11-2005 
pokemon

morta wrote:
a4s wrote:

Szerintem ez abszolút halott ötlet. A dnb (meg úgy általában a partyzós elektronikus zenék) nem a mély gondolatok kinyilatkoztatására lettek kitalálva. Egy pörgős dárenbéz partyt szerintem kapásból megölne egy mc, aki buli közben mondjuk az élet értelmét kezdené el fejtegetni mondjuk tech itchre :) Valahogy nem az a világ. Egy bulira az emberek nem a "preach" miatt mennek el, márpedig ha az lenne, akkor valszeg csak állnának, és hallgatnák (jobb esetben). A bulizók nagytöbbsége viszont sokkal jobban el lenne foglalva azzal, hogy megfelelően, "szépen kivitelezve" adja be az iksztáncot, meg hasonlók. Aki mélyértemű szövegeket akar, annak a consious reggaet tudnám ajánlani. Egyszerűen arról van szó, hogy megvannak minden stílusnak az abszolút stílusjegyei, amin nem lehet változtatni. Ott van pl a garage, ami pont a változtathatatlansága miatt haldoklik. El kell fogadni, hogy egy buliban az mcnek ilyen jól bevált sémákat kell alkalmaznia.
Amúgy meg ha már tudatos és értelmes szövegelésről van szó, akkor ott van pl Saul Williams. Persze azok a zenék, amiket ő csinál, vagy amikben közreműködik nem igazán nevezhető partytrekknek. Ez van. Az ilyen muzakok otthoni hallgatásra jók, de buliban abszolút a már jól bevált séma a nyerő. Az mck maximum flowra gyúrhatnak, raggára meg egy kis énekre, és nem a szöveg értelmére...

Nem értek egyet teljes mértékben, bár a kihívás nagy az MC-knek, az tény. Nézd meg a hiphopot, a 70-esek végén a hiphop MC sem csinált mást csak rövid mondatokat köpött be, konferált, bejelntéseket tett stb. Aztán lassan ezek rímekké álltak össze, és kialakultak az első sémák, amik ma is élnek (Throw ya hands in the air..., Clap your hands to the beat... stb-stb). Később lettek hosszabb verzék is, de ált. a bulizásról szóltak. És aztán jött Grandmaster Flash a The Message-dzsel, és hoppácska, lett elgondolkodtató mondanivaló. És Flash szövegei abszolút működtek a bulikon. A többi történelem...
Tehát a folyamat már egyszer lezajlott, bár korábban, és cseppet más zenére és közegben, de a recept uaz sztem.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:14, 24-11-2005 
mindscape

lehetne dnbre is magyarul mesélőset, de ehhez sztem direkt olyan zenéket kéne gyártani vagy keresni, amihez illik...

jó lenne egy ilyen project nyilván, de sztem magyarországon halálra van ítélve, ha nem elég popos

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:29, 24-11-2005 

Tanny-D. wrote:
Nem értek egyet teljes mértékben, bár a kihívás nagy az MC-knek, az tény. Nézd meg a hiphopot, a 70-esek végén a hiphop MC sem csinált mást csak rövid mondatokat köpött be, konferált, bejelntéseket tett stb. Aztán lassan ezek rímekké álltak össze, és kialakultak az első sémák, amik ma is élnek (Throw ya hands in the air..., Clap your hands to the beat... stb-stb). Később lettek hosszabb verzék is, de ált. a bulizásról szóltak. És aztán jött Grandmaster Flash a The Message-dzsel, és hoppácska, lett elgondolkodtató mondanivaló. És Flash szövegei abszolút működtek a bulikon. A többi történelem...
Tehát a folyamat már egyszer lezajlott, bár korábban, és cseppet más zenére és közegben, de a recept uaz sztem.

Nagy igazság van abban amit mondasz, de szerintem nem ebbe az irányba fog változni a dolog. Nézd meg, hogy azok az mck, akik most néhány éve a csúcson vannak, milyen zenei stílusokkal kezdték. Nem ismerem a biográfiájukat, de szinte 100%-ig biztos vagyok benne, hogy mindegyik először hiphopot, meg jamaica "ragga-műfajokat" döngetett. Ha innentől belegondolsz, ezek az emberek hozták bele a dnb világába a szövegelést, és a hiphopból, ami akkorra már teljesen kiforrt az általad is említett szempontból, viszont mégsem kezdtek el mesélni az elektronikus zenékre. Namármost ha ők nem tették meg, akkor hogyan várhatnánk el a következő generációtól, akik esetleg már nem is fogják ilyen szinten ismerni azokat a stílusokat, amikből ez az egész kultúra kialakult?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:31, 24-11-2005 

scm wrote:
lehetne dnbre is magyarul mesélőset, de ehhez sztem direkt olyan zenéket kéne gyártani vagy keresni, amihez illik...

jó lenne egy ilyen project nyilván, de sztem magyarországon halálra van ítélve, ha nem elég popos

Pontosan. Szerintem csak otthon hallgatós zenékkel lehetne ezt megcsinálni...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:33, 24-11-2005 
mindscape

sztem meg lehetne csinálni azért flooros zenékkel is
csak eléggé minimálnak kell lennie, h elférjen a szöveg is

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:41, 24-11-2005 
droid

12-16 perces számok, 2-3 perces csak zene, és 2-3 perces zene+mc részekkel :roll:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:42, 24-11-2005 

scm wrote:
sztem meg lehetne csinálni azért flooros zenékkel is
csak eléggé minimálnak kell lennie, h elférjen a szöveg is

Ááá. Ha az emberek először hallanák meg a flooron szerintem csak sisláznának, hogy mi ez, meg miről megy a mese, és hatalmas balesetek lennének, mert az ikszelők lába összeakadna, és szanaszét törnék magukat :)

Amúgy itt említeném meg, hogy a http://morta.uw.hu oldalon van egy nagyon régi zeném, amin mc direct szövegel, és az végül is ilyen mesélős, mert végig megy benne a szöveg. Viszont ha magyarul vettük volna fel, nem tom mit szólnának hozzá az emberek, merthogy ez kicsit olyan preach-es is :)
(amúgy ha valaki megnézi esetleg, akkor ne a zene minőségét nézzétek, mert nagyon régi szám, és akkor még fingom nem volt a keverésről meg a masterről;))

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:48, 24-11-2005 
original nuttah

Tanny-D. wrote:

wörd! :)

azt se felejtsétek el, hogy a dnb is felgyorsított hiphop-ból és break-ből jön, tehát egyenesági a rokonság, nem (lesz) nehéz újra ráilleszteni a szöveget

amúgy én sem vagyok "dnbmc"-párti, de ez csak azért van, mert az alapvetően a producer által instrumentálisnak szánt zenéket általában inkább tönkreteszi az üvöltözés (partykon). de ez majd változik, már most sem lehet igazán általánosítani. amikor az mc és a producer már a stúdióban találkozik, abból igenis fognak jó dolgok kisülni

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:51, 24-11-2005 
elmondom

1) grandmaster flash & the furious five csinált egy the message-et, és öt (5) partyalbumot - nem szívózok csak emlékeztetönek szántam

2) nem, a dnb mc-k általában nem más színtereken kezdtek - egyszerüen eltanulták az idösebb ismerösöktöl tesóktól kazikról stb; kivétel persze van de nem az a normál eset

3) eredetileg elég sok message-ezés meg preach-elés ment kis házunk táján is, lásd hyper d, fearless, magica, stb, volt azért ott rendesen love is the message meg universal vibes meg black&white unite meg ilyenek

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:55, 24-11-2005 
partiarc

morta wrote:
a4s wrote:

A lényege a közlendőmnek az volt, hogy ami van, az kurva unalmas, és stílusjegyek csiszolgatásával satöbbi, nem is lesz soha érdekesebb. Mellesleg ez egy progresszív műfaj, ezért nem hiszem, hogy bűn lenne a jövőben többet elvárni a mainál, és a fejlődés útja bizony errefelé mutat.

A másik, ha valami még nincs - egyébként van, meg volt is, pl.: Coded Language, úgy tűnik, te is tudsz róla, és természetesen működik partyn - az nem jelenti azt, hogy nem is lehet. Ha nincs mód megszeretni, nem is fogják, ha sötétben tartasz valakit a fényben sem fog látni...

Egyébként meg ha a stílusjegyeken soha senki nem változtatna, akkor te még kb. reneszánsz göncökben járnál, szóval ez a stílusjegyek sérthetetlensége gondolat nagy hülyeség, lássuk be.

Ha neked elég amit hallasz, tapasztalsz, azt tiszteletben tartom természetesen, de ne gondold, hogy ezzel más is tutira így van, és főleg azt ne, hogy nem is lehet másképpen. Mindig mindent lehet másképpen, erről szól a világ.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17:11, 24-11-2005 
pokemon

FatherSun wrote:
1) grandmaster flash & the furious five csinált egy the message-et, és öt (5) partyalbumot - nem szívózok csak emlékeztetönek szántam

2) nem, a dnb mc-k általában nem más színtereken kezdtek - egyszerüen eltanulták az idösebb ismerösöktöl tesóktól kazikról stb; kivétel persze van de nem az a normál eset

3) eredetileg elég sok message-ezés meg preach-elés ment kis házunk táján is, lásd hyper d, fearless, magica, stb, volt azért ott rendesen love is the message meg universal vibes meg black&white unite meg ilyenek

1) Az OK, de a lényeg, h. egy folyamat elindult, és később tagadhatatlanul kiforrt. Megszülettek a party-MC-kkel szemben a lírikus MC-k. Kialakult a knowledge rap.

2) Ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom, nem ismerem ennyira a dnb-szcénát.

3) Kis házunk tája alatt mit értesz pontosan?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17:14, 24-11-2005 

a4s wrote:
A lényege a közlendőmnek az volt, hogy ami van, az kurva unalmas, és stílusjegyek csiszolgatásával satöbbi, nem is lesz soha érdekesebb. Mellesleg ez egy progresszív műfaj, ezért nem hiszem, hogy bűn lenne a jövőben többet elvárni a mainál, és a fejlődés útja bizony errefelé mutat.

Nem azt mondtam, hogy bűn többet várni tőle, csupán azt, hogy szerintem nem igazán lehet...
a4s wrote:
A másik, ha valami még nincs - egyébként van, meg volt is, pl.: Coded Language, úgy tűnik, te is tudsz róla, és természetesen működik partyn - az nem jelenti azt, hogy nem is lehet. Ha nincs mód megszeretni, nem is fogják, ha sötétben tartasz valakit a fényben sem fog látni...

Amikor Saul Williamst említettem pont a Coded Language jutott először eszembe, és bár elég régi zene, bulin soha nem hallottam...
a4s wrote:
Egyébként meg ha a stílusjegyeken soha senki nem változtatna, akkor te még kb. reneszánsz göncökben járnál, szóval ez a stílusjegyek sérthetetlensége gondolat nagy hülyeség, lássuk be.

Nem azt mondtam, hogy a stílusjegyek sérthetetlenek. A mai világban már ha van valami változás a zenében, és azt néhányan folytatják, akkor azt elnevezik valahogy, és pont ez miatt néhány stílus már olyan szűk határok közé lett beszorítva, hogy nem lehet abból kitörni.
a4s wrote:
Ha neked elég amit hallasz, tapasztalsz, azt tiszteletben tartom természetesen, de ne gondold, hogy ezzel más is tutira így van, és főleg azt ne, hogy nem is lehet másképpen. Mindig mindent lehet másképpen, erről szól a világ.

Nem azt mondom, hogy nekem elég amit hallok, csupán elfogadom. Mindig is nyitott voltam az újra, max az a véleményem, hogy nincs igazán jövője a dolognak. És ha megnéznéd azt a linket amit írtam is valamelyik hszben, akkor konkrétan is láthatnád, hogy nem zárkózok el a téma elől, csak nem ebben látom a jövő változását. Pláne nem úgy, hogy magyarul...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17:30, 24-11-2005 
elmondom

Tanny-D. wrote:
FatherSun wrote:

1) Az OK, de a lényeg, h. egy folyamat elindult, és később tagadhatatlanul kiforrt. Megszülettek a party-MC-kkel szemben a lírikus MC-k. Kialakult a knowledge rap.

2) Ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom, nem ismerem ennyira a dnb-szcénát.

3) Kis házunk tája alatt mit értesz pontosan?

1 adást fogom, csumi

2 ok

3 dnb és vérvonala (jungle/oldschool/hc/stb)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17:32, 24-11-2005 
metalhead

el_gringo wrote:
amúgy én sem vagyok "dnbmc"-párti, de ez csak azért van, mert az alapvetően a producer által instrumentálisnak szánt zenéket általában inkább tönkreteszi az üvöltözés (partykon).

de ki mondta, hogy ez csak az üvöltözésről szól? :)

én pl imádok soul-os énekeket ráböffenteni az adott zenére, természetesen szigorúan tartva a harmóniákat. szerintem nem kell feltétlenül csápoltatni, hanem lehetőség szerint minél jobban beleolvadni a zenébe.

http://twitter.com/torpotroh
http://twitter.com/mc_blend
http://www.facebook.com/mcblend

Profile  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 107 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]