en csalok - nevnapom van, megengedhetem
Mist:i:Cal - azert misticalt irok, mert igy egyszerre belefer Calibre, aki annyira muzikalis, hogy azok is leborulnak elotte, akik nem is szeretik a dnb-t. egyszerre tud gyonyoru dallamokat irni es olyan groove-ot szallitani, amire tancolni kezd az ember osztonosen. belefer Marcus Intalex, aki megtorte a durva zenek uralmat annak idejen a how u make me feel-el, es aki jelenleg hihetetlenul egyedi zenekkel rukkolt elo regi techno/acid hangokbol (paranoid, red 7, refreshed, wide eyes), valamint neki koszonheto a dnb egyik leggyonyorubb szama, a 'Universe'. es ha mar producereket kell felsorolni nem feledkezhetunk meg ST Files-rol, aki talan az egyik legfontosabb hatterember, "szurke eminencias" a dnb-ben. ez a producertrio az, akire azt mondom, hogy teljesen egyedi stilusuk van, azonnal felismerheto, megsem lehet ramondani a zeneikre, hogy ugyanolyanok.
Dillinja - lehet ezzel vitatkozni, de szerintem, aki nem erzi dillinjat, az nem erzi mirol szol a drum and bass. alapember, a kezdetektol fogva meghatarozo amit csinal, minden korszakaban alkotott maradando dolgokat, vicceseket, bar igaz, hogy sok futoszalag darabot is elpotyogtat. A legmocskosabb dobok es a legallatabb szubok, basszusok fuzodnek a nevehez, uj darabjai megint egy jo D-korszakot elolegeznek meg (electro boogie, expansions, going in). produceri munkaja mellett meg kell emliteni a Valve kiadot es azon arcokat, akiknek tevekenysege illik a valve szellemiseghez, de megis egyediek es erdemes lesz odafigyelni rajuk: Heist aka Strider, TC, Craggz & Parallel Forces.
Seba & Paradox - Sebat a Good Lookingos dolgai ota szeretem, ezzel a valasztassal a regi atmoszferikus hangzas elott is tisztelgek egyben. Szolo munkait eppugy szeretem, mint a kollaboracioit, egyedi hangzasa van, mindig hangulatos es erzessel teli amit csinal. Paradox onallo dolgai neha nekem tul szarazak, de Seba "megszeliditette" es kettejuk kozos munkai a tokeletes peldak a jo paros munkara a studioban. Pont azt adja mindkettojuk a zenebe, amihez a legjobban ert. Paradox egy magasabb szintre fejlesztette a dobprogramozast, ehhez hozzajonnek a dallamok es kettejuk otletei, valamint neha Robert Manos es masok enektemai.
Keaton & Hive - Keaton, az a producer, aki kepes ujra es ujra megujulni. Usual Suspects, Universal Project, Hive es a Violence crew, nekem elsosorban az utobbi ketto miatt esett ra a valasztasom. A Vessel / Haunted Dreams vagy a huliganbezek Hive-val uj energiakat mutattak meg a dnb-ben. Hive az az amerikai producer, aki egeszen maskepp kozelit ehhez a zenehez, mint tengerentuli tarsai, de nemzetkozileg nezve is teljesen egyedi. Hive, Keaton és a Violence csapat tobbi tagja jazz komplexitassal kepes zenet irni, es jazz elemeket otvozni a tanczenevel, mindehhez extrem hangzasokat adni. Kepesek felulemelkedni az "csinaljunk durva szamokat" dolgon es megmutattak, hogy ezerfele zenet kepesek irni.
Breakage - kicsit feltem, hogy Breakage egy ido utan nem lesz tobb, mint egy szimpla dubwise / amenedit producer, de szerencsere teljesen eloszlatta ezt a felelmemet, az uj zenei egeszen mas arcat mutatjak, raadasul mindegyik jo. Breakage a regi jungle, old school dnb elemekbol es a dub iranti szeretetebol epitett fel egy modern korszeru hangzast. Flight-tal kozos munkai Alias neven szinten nagyon szeretheto darabok, egyetlen szivfajdalmam, hogy keves jelent meg eddig. de majd most, a Bassbin, a Planet Mu-nel, valamint a Critical kiadok talan kielegitik Breakage/Alias ehsegem.
+1
Drum Kru - a legnagyobb csalasom, hiszen ez a szupercsapat igy egyutt nem rendelkezik olyan oriasi diszkografiaval, de a csapat tagjai kulon-kulon dnb legendak.
Nekem ebben a csapatban vannak azok, akikrol a 98-02 kozotti dnb elsosorban szolt, ok azok, akik tudtak kemeny, de fineszes drum and bass-t irni, akik nelkul a mai neurofunk arcok, talan nem is dnb-t csinalnanak, es akiket lehet masolni, de aki ebbe beszall, az nagy valoszinuseggel mindig csak copycat marad.
Fresh-t lehet szeretni vagy utalni, mindig tud ujat mutatni es elotte jarni azoknak, akik megprobaljak aktualis hangzasat koppintani. D-Bridge egeszen mas utakon jar mostansag, zsenialis producer / zeneszerzo lett belole, aki nagyon erzi a mely, nyugisabb hangzast. Regen pedig hat a Bad Company volt az, akiknek egy-egy uj zeneje mindig szetszedte a tancteret, ugy hogy kozben otletes es akar poenos is tudott lenni, nem pedig bombasztikus hangzasu hatasvadasz dj tool.
Optical az, aki nelkul a drum and bass valoszinu egeszen maskepp nezne ki ma, erdemeit nem hiszem, hogy kulon fel kellene sorolni, meg ha manapsag elegge csendben is van. Fierce elsosorban Matrix-szel es mas kollaboraciokban alkotott nagyot, en alig varom, hogy D-Bridge-dzsel mit alakitanak kozosen.