BALATONE FESTIVAL 2008:
TEEBEE & NOISIA
07.24, CAFÉ sátor
(Belépés csak 18 éven felülieknek)
Line up:
23:00-00:30 Percy (T.C.)
00:30-02:00 NOISIA
02:00-03:30 TEEBEE
03:30-05:00 Palotai
TEEBEE:
A Norvég Torgeir Byrnes aka Teebee igazi veterán Drum and Bass Producer/dj. Karrierjének kezdete az 1990-es évek közepére tehető:
"Ebben az időben Quicksilver álnéven készítettem pár project-et. Akkori legjobb barátomnak, Polar-nak és nekem volt egy közös EP-m. Sajnos később ő az USA-ba költözött és eltávolodtunk egymástól, de úgy gondolom ez az élet rendje. Később Mike Engine-al dolgoztam közös munkákon. Ő is megalapította saját kiadóját, az Engine Recordings-et aminek első kiadványa egy közös alkotás volt. Igazán szűklátású voltam ebben az időben, nem igazán törődtem a táncparkett igényeivel, olyan zenéket írtam ami éppen a „fejemben volt”, jelenleg már jobban odafigyelek , hogy kedvezzek a klubok irányvonalának, de ügyelek arra ,hogy megőrizzem azokat a sajátos jegyeket amik miatt érdekesek, különlegesek maradnak zenéim.”
Igazi áttörést 1997-es év jelentett mikor először a legendás Rugged Vinyl kiadónál, majd a Juice,Audio Couture és Creative Source-on is megmutatta tehetségét, mielőtt napvilágot látott a Paul Arnold féle Certificate 18 kiadónál első saját albuma, a Black Science Labs.
"Ez volt a bemutatkozó albumom és ennek köszönhetem, hogy elkezdtek jegyezni a világon, mint producer. Ez volt a feltörekvés kezdete, amit a 'Through the Eyes of a Scorpion követett"
2001 elején megalapította a szintén Norvég Kjetil Saagsted aka 'K-'-el a mai napig sikeres Subtitles kiadót.
"Egy véletlen egybeesésének köszönhető. Egy telefonhívást kaptam egy disztribútortól aki arra inspirált engem és barátomat 'K -t ,hogy ha kiadót akarunk alapítani tőle megkapjuk azt a támogatást ami a talpra álláshoz szükséges, így született meg a Subtitles”.A kezdeti hangzásunk sokkal egyszerűbb volt mint a jelenlegi. A sötét hangzás viszont mai napig jellemző, sőt most talán erősebb, mint valaha. Elég, ha megtekintjük a jelenlegi megjelenéseket: " Spor, Misanthrop, N.Phect, Phace…"
Saját zenéiken kívül többek között Cause 4 Concern, Spor, Audio, Zero Tolerance kiadványok is születtek, valamint az első subtitles album a Future Propheciesnek (Warlord Rising) köszönhető. Később közös munkák is születtek a Norvég Duóval, mint. a "Let The Bass Kick, továbbá olyan nevekkel kooperált, mint Calyx: "Cyclone" és "Follow the Leader", Photek "Mercury, Fake ID", Noisia "Moon Palace, Shower for an Hour..."
" Ha nem dj-zek, mindig a stúdiómban dolgozok, maximálisan az aktuális projektre koncentrálva, erőteljesnek és naprakésznek kell lennem , hogy mindig a legjobbat hozzam ki magamból."
A Subtitles jelenleg több mint 66 kiadványon van túl. Teebee-t a világ egyik legigényesebb Drum & Bass producerének és dj-ének tartják számon.
NOISIA:
Noisia [mely a “VISION” szó 180 fokos fordítottja] összesen három hollandiai fiatalembert takar Groningenbõl: Nik Roos, Martijn van Sonderen és Thijs de Vlieger. Nik és Thijs egy iskolába jártak, ahol egy helyi grafitty banda révén kötöttek barátságot.
1998-ban kezdtek el, akkor még kedvtelésbõl zenét írni. A drum and bass-el való elsõ találkozásuk után rögtön áttértek a tört ütemekre és az elején még csak egyszerû hobbinak induló elfoglaltság hamar megszállottsággá vált. Néhány sikeres együttmûködés után Martijn - aki már a Nikkel és Thijs-jal való találkozása elõtt is foglalkozott zeneírással [hiphop producerként] – aki klasszikus zongorán is játszott, szintén tagja lett a Noisia csapatának.
Hamar rájöttek, hogy az Internet kitûnõ eszköz tapasztalat- és feedback-szerzésre. A legelsõ olyan szerzeményük is, amely iránt komoly érdeklõdést mutatott egy neves kiadó [Mayhem “Shadow-Law”-ja] egy fórum révén került látószögbe. Ez az érdeklõdés komolyan motiválta õket zenei hangzásuk tökéletesítésére.
2003. februárjában Paul Reset "Nerve" kiadójának gondozásában “Tomahawk” címen napvilágot látott az elsõ kiadásra kerülõ Noisia track. A lemez túloldalán található “Silicon” pedig Mayhem rövid, de gyümölcsözõ hollandiai látogatásának lett az eredménye.
Mostanra már a Noisia jóval nevesebb és elismertebb kiadói megjelenésekkel büszkélkedhet: Subtitles, Rob Playford Moving Shadow-ja, vagy az 1995-ben létrehozott Renegade Hardware. Mindezek mellet olyan ismert nevekkel dolgoztak már együtt, mint a Cause 4 Concern, Teebee, Mayhem vagy a Bad Company UK. Nem olyan régen remixet készítettek Konflict [Kemal és Rob Data] már klasszikusnak számító “Messiah” trackjére is, rövidesen érkezik a Soulproof – Untrue (Noisia rmx), és zenéikbõl Teebee és Matrix is készített átiratot.
Noisia bio forrás: Soundhead.hu
Interjúk hamarosan!