marczi wrote:
a4s wrote:
Kemény naturalista stílus, elnagyolt politikai vízió, hatásos politikai pamflet, ponyva és te, mint esztéta... khmmm... ez azért sok így egybe összehordva, de a biztosítékot a Harry Potter összehasonlítás veri ki.

Sajnos ezt nem lehet komolyan venni. Disztópikus.

érvet, ember, érvet! az nem érv hogy "hülyeséget beszélsz"... szerintem igenis nagy aránytévesztés orwellt a szépirodalom tetejére, a harry potter szériát pedig a legaljára tenni. mindkettő népszerű irodalom, nem a szépirodalmi klikknek készült, nem is ők fogadták be, hanem széles olvasótömegek, az egyik célja abszolúte a politikai hatáskeltés, a másik viszont mese, és ebben az értelemben remekmű.
(ps ott volt a FOGAS SZMÁJLI, úgy VICCELTEM azzal, hogy esztéta vagyok. bár bizonyos értelemben mind azok vagyunk ugye

)
Levettem az esztétás poént, én is annak szántam...
Amit írsz azzal bizonyos szempontból egyetértek, bár kissé túl súlytalannak tekinted a '84-et. Ami tény szerintem, hogy a Sötétség délben (Koestler) vagy az Ivan Gyenyiszovics egy napja (Szolzsenyicin) sem azért kapott ekkora elismerést, mert esztétikai szempontból muttattak újat, és ilyen értelemben ez a 84-re különösen igaz.
Az én postom az olyan tévedéseknek szólt, mint a politikai pamflet, hiszen a 84-nek köze nincs a pamflet műfajához, persze lehet, hogy szimbolikusan értetted, de úgy sem találó, hiszen a disztópia tökéletesen körülírja az említett művet, mondhatni arcetípus a legújabb korban. Továbbá minden műnek a hatáskeltés a célja, szóval nem szűkíteném politikai hatáskeltésre a szerző céljait. Azt sem gondolom, hogy ponyvaként említhetnénk, még akkor sem, ha hozzávesszük a vitában olykor kötelező cinizmust. A két mű indíttatása között akkora a különbség, hogy egyszerűen összehasonlíthatatlanok, már eleve vicc erről beszélni, de azt végképp nem értem, hogy mondjuk, mint globális nézőpontot véve, az emberiség fejlődése szempontjából hogyan rúg labdába a Harry Potter a '84 mellett, és a 84 hogyan rúg labdába a Harry Potter mellett a szórakoztatás szempontjából, mint mondjuk egy másik egyetemes nézőpont.
Összegezve: nagyjából értelmetlen a kérdés, amit feszegetünk, viszont ha már ezt tesszük, legalább a fogalmakat lássuk vagy használjuk tisztán.