i m p u l s e c r e a t o r phÓrum

www.impulsecreator.hu | www.drumandbass.hu
It is currently 01:48, 18-08-2026

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 3582 posts ]  Go to page Previous  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 180  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 14:45, 10-03-2006 
partiarc

marczi wrote:
a4s wrote:
Kemény naturalista stílus, elnagyolt politikai vízió, hatásos politikai pamflet, ponyva és te, mint esztéta... khmmm... ez azért sok így egybe összehordva, de a biztosítékot a Harry Potter összehasonlítás veri ki. :D Sajnos ezt nem lehet komolyan venni. Disztópikus. :P

érvet, ember, érvet! az nem érv hogy "hülyeséget beszélsz"... szerintem igenis nagy aránytévesztés orwellt a szépirodalom tetejére, a harry potter szériát pedig a legaljára tenni. mindkettő népszerű irodalom, nem a szépirodalmi klikknek készült, nem is ők fogadták be, hanem széles olvasótömegek, az egyik célja abszolúte a politikai hatáskeltés, a másik viszont mese, és ebben az értelemben remekmű.

(ps ott volt a FOGAS SZMÁJLI, úgy VICCELTEM azzal, hogy esztéta vagyok. bár bizonyos értelemben mind azok vagyunk ugye :) )

Levettem az esztétás poént, én is annak szántam...
Amit írsz azzal bizonyos szempontból egyetértek, bár kissé túl súlytalannak tekinted a '84-et. Ami tény szerintem, hogy a Sötétség délben (Koestler) vagy az Ivan Gyenyiszovics egy napja (Szolzsenyicin) sem azért kapott ekkora elismerést, mert esztétikai szempontból muttattak újat, és ilyen értelemben ez a 84-re különösen igaz.

Az én postom az olyan tévedéseknek szólt, mint a politikai pamflet, hiszen a 84-nek köze nincs a pamflet műfajához, persze lehet, hogy szimbolikusan értetted, de úgy sem találó, hiszen a disztópia tökéletesen körülírja az említett művet, mondhatni arcetípus a legújabb korban. Továbbá minden műnek a hatáskeltés a célja, szóval nem szűkíteném politikai hatáskeltésre a szerző céljait. Azt sem gondolom, hogy ponyvaként említhetnénk, még akkor sem, ha hozzávesszük a vitában olykor kötelező cinizmust. A két mű indíttatása között akkora a különbség, hogy egyszerűen összehasonlíthatatlanok, már eleve vicc erről beszélni, de azt végképp nem értem, hogy mondjuk, mint globális nézőpontot véve, az emberiség fejlődése szempontjából hogyan rúg labdába a Harry Potter a '84 mellett, és a 84 hogyan rúg labdába a Harry Potter mellett a szórakoztatás szempontjából, mint mondjuk egy másik egyetemes nézőpont.

Összegezve: nagyjából értelmetlen a kérdés, amit feszegetünk, viszont ha már ezt tesszük, legalább a fogalmakat lássuk vagy használjuk tisztán.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 04:47, 11-03-2006 
impulsecreator.hu

a4s wrote:
marczi wrote:
a4s wrote:
Kemény naturalista stílus, elnagyolt politikai vízió, hatásos politikai pamflet, ponyva és te, mint esztéta... khmmm... ez azért sok így egybe összehordva, de a biztosítékot a Harry Potter összehasonlítás veri ki. :D Sajnos ezt nem lehet komolyan venni. Disztópikus. :P

érvet, ember, érvet! az nem érv hogy "hülyeséget beszélsz"... szerintem igenis nagy aránytévesztés orwellt a szépirodalom tetejére, a harry potter szériát pedig a legaljára tenni. mindkettő népszerű irodalom, nem a szépirodalmi klikknek készült, nem is ők fogadták be, hanem széles olvasótömegek, az egyik célja abszolúte a politikai hatáskeltés, a másik viszont mese, és ebben az értelemben remekmű.

(ps ott volt a FOGAS SZMÁJLI, úgy VICCELTEM azzal, hogy esztéta vagyok. bár bizonyos értelemben mind azok vagyunk ugye :) )

Amit írsz azzal bizonyos szempontból egyetértek, bár kissé túl súlytalannak tekinted a '84-et. Ami tény szerintem, hogy a Sötétség délben (Koestler) vagy az Ivan Gyenyiszovics egy napja (Szolzsenyicin) sem azért kapott ekkora elismerést, mert esztétikai szempontból muttattak újat, és ilyen értelemben ez a 84-re különösen igaz.

Az én postom az olyan tévedéseknek szólt, mint a politikai pamflet, hiszen a 84-nek köze nincs a pamflet műfajához, persze lehet, hogy szimbolikusan értetted, de úgy sem találó, hiszen a disztópia tökéletesen körülírja az említett művet, mondhatni arcetípus a legújabb korban. Továbbá minden műnek a hatáskeltés a célja, szóval nem szűkíteném politikai hatáskeltésre a szerző céljait. Azt sem gondolom, hogy ponyvaként említhetnénk, még akkor sem, ha hozzávesszük a vitában olykor kötelező cinizmust. A két mű indíttatása között akkora a különbség, hogy egyszerűen összehasonlíthatatlanok, már eleve vicc erről beszélni, de azt végképp nem értem, hogy mondjuk, mint globális nézőpontot véve, az emberiség fejlődése szempontjából hogyan rúg labdába a Harry Potter a '84 mellett, és a 84 hogyan rúg labdába a Harry Potter mellett a szórakoztatás szempontjából, mint mondjuk egy másik egyetemes nézőpont.

Összegezve: nagyjából értelmetlen a kérdés, amit feszegetünk, viszont ha már ezt tesszük, legalább a fogalmakat lássuk vagy használjuk tisztán.

szerintem annyiban van értelme erről beszélni (mármint az összehasonlításról), hogy végső soron az értékelések egy kétértékű logikában fognak megjelenni, lásd "harry potter: ponyva" és "1984: nem ponyva", tehát ugyanabban a rendszerben lesznek értékelve. az előbbi értékelést én nem érzem helyesnek, mert irodalmilag az 1984 sem hozott újat, ahogyan a harry potter se túlzottan (bár azért az a cukormázas mix ami abban van csak elismerést érdmel szerintem). másrészt pedig szerintem teljesen mindegy ez az emberiség egyetemes fejlődésében játszott szerep-blabla, ráadásul nem is erről beszélünk. nem azt mondtam, hogy nem volt hatása, hanem azt, hogy ponyva. amitől még jó is lehetne, de szerintem nem az :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 05:05, 11-03-2006 
pokemon

A digitalis erod. <3 bestsellers :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18:27, 11-03-2006 
partiarc

marczi wrote:
a4s wrote:
marczi wrote:
a4s wrote:

szerintem annyiban van értelme erről beszélni (mármint az összehasonlításról), hogy végső soron az értékelések egy kétértékű logikában fognak megjelenni, lásd "harry potter: ponyva" és "1984: nem ponyva", tehát ugyanabban a rendszerben lesznek értékelve. az előbbi értékelést én nem érzem helyesnek, mert irodalmilag az 1984 sem hozott újat, ahogyan a harry potter se túlzottan (bár azért az a cukormázas mix ami abban van csak elismerést érdmel szerintem). másrészt pedig szerintem teljesen mindegy ez az emberiség egyetemes fejlődésében játszott szerep-blabla, ráadásul nem is erről beszélünk. nem azt mondtam, hogy nem volt hatása, hanem azt, hogy ponyva. amitől még jó is lehetne, de szerintem nem az :D

A két általam említett nézőpont, ahogy jeleztem is, példa volt. Mindkettő megfelelően banális ahhoz, hogy érzékeltesse: nem feltétlenül önkényes szempontrendszer alapján kell ezt elkezdeni ezt a vitát, amikor vannak tények - például az, hogy műfaji meghatározása disztópia, vagy az, hogy a szezont nem érdemes keverni a fazonnal - amelyek alapján el lehet indulni. Ha már ezek tévesek, olyan homályos lesz a vége, amilyen itt már a közepe volt. A ponyva egy általad önkényesen használt kategória, ami bizonyos hiányokat esetleg fedhet, de senkinek sem kötelező egyetértenie vele, hiszen ez szubjektív. A műfaj, stb. - tények, és mint olyanok világosak, nemúgy mint az: ez ponyva - kinyilatkoztatás. Szóval szerintem ott a blabla. :)

És akkor lehúztuk magunkat végre tényleg távol a lényegtől, de szerintem már ne próbáljunk felkapaszkodni, mert disszertáció lesz a vége... :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19:42, 11-03-2006 
original nuttah

:evil: az 1984 nem ponyva és nem képez összehasonlítási alapot a harry potterrel!

ImageImage

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19:58, 11-03-2006 
impulsecreator.hu

gyömbesz wrote:
:evil: az 1984 nem ponyva és nem képez összehasonlítási alapot a harry potterrel!

ja akkor tényleg nem.

amúgy nem bűn ponyva könyveket szeretni :D

a4s wrote:
A ponyva egy általad önkényesen használt kategória, ami bizonyos hiányokat esetleg fedhet, de senkinek sem kötelező egyetértenie vele, hiszen ez szubjektív. A műfaj, stb. - tények, és mint olyanok világosak, nemúgy mint az: ez ponyva - kinyilatkoztatás.

már mitől lenne egy műfaji meghatározás kevésbé önkényes? azért mert egy csomó pozícióban lévő lexikonszerkesztő meg irodalomprofesszor egyetértésén alapul, nem fog tényt meg objektív igazságot megtestesíteni, irodalomban nincsenek tények, csak kinyilatkoztatások :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20:17, 11-03-2006 
original nuttah

marczi wrote:
gyömbesz wrote:

ja akkor tényleg nem.

amúgy nem bűn ponyva könyveket szeretni :D

a4s wrote:
A ponyva egy általad önkényesen használt kategória, ami bizonyos hiányokat esetleg fedhet, de senkinek sem kötelező egyetértenie vele, hiszen ez szubjektív. A műfaj, stb. - tények, és mint olyanok világosak, nemúgy mint az: ez ponyva - kinyilatkoztatás.

már mitől lenne egy műfaji meghatározás kevésbé önkényes? azért mert egy csomó pozícióban lévő lexikonszerkesztő meg irodalomprofesszor egyetértésén alapul, nem fog tényt meg objektív igazságot megtestesíteni, irodalomban nincsenek tények, csak kinyilatkoztatások :)

abból a szempontból kinyilatkoztatás, hogy nem kötelező elfogadni, de az a szerencsétlen könyv ien műfajként fog szerepelni mindenhol, amíg vki le nem váltja azt a sok buta irodalomprofeszort. ugyanúgy, mint a zenében is: elmélyülhetsz egy számban, de ha nem vagy képben az összes stílust illetően, addig lehet, hogy egy ambient acid neked psytrance lesz és ezen évekig lehet vitatkozni. asszem ezek oan kategóriák, amin végtelen vitákat lehet folytatni, végeredmény nélkül.
csak én elfogult vagyok a '84el. igenis volt mondanivalója, illetve a nagy benne szerintem az az, hogy előre vázolt egy csomó késöbb megtörtént dolgot- mégha nem is szépirodalmi eszközöket használt.

ImageImage

Profile  

Post subject:
PostPosted: 04:00, 12-03-2006 
impulsecreator.hu

szerintem ott van a félreértés, hogy én nem az 1984et akartam degradálni elsősorban, inkább csak azt akartam kifejezésre juttatni, hogy szerintem gáz egy elitista nézőpontból lenézni a harry pottert, miközben az 1984et nagyra tartjuk, mert én irodalmi értékben nem látok nagy különbséget a kettő között.

amúgy, hogy populistán csúsztassak: marx - a tőkének is van mondanivalója, mégse szépirodalom, sőt ha megírta volna példázattal egy nem túl stílusos, ámde gördülékenyen olvasható könyv keretében, akkor se lenne az :D

a professzorokat meg úgy lehet leváltani, hogy az ember nem vesz tudomást róluk.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 21:32, 12-03-2006 
souljah

Nemrég végeztem a Nyagig a miszóban - nal. Ezt a könyvet úgy hirdetik, hogy 'japán pszichothriller'. Eléggé érdekes, nem is tudom eldönteni h tetszett e vagy nem.

Akit érdekel a japán kultúra, mindenképp olvassa el, sokat megtudhat ebből a könyvből a tokiói szexturizmusról.
Vannak benne gyomorforgató részek, ugyh szigorúan csak erős idegzetűeknek ajánlott :wink:

jah és sikerült megszereznem stanislaw lemtől a solarist, ugyh most nagyon örülök 8)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 10:18, 13-03-2006 
droid

máty_ wrote:
Nemrég végeztem a Nyagig a miszóban - nal. Ezt a könyvet úgy hirdetik, hogy 'japán pszichothriller'. Eléggé érdekes, nem is tudom eldönteni h tetszett e vagy nem.

Akit érdekel a japán kultúra, mindenképp olvassa el, sokat megtudhat ebből a könyvből a tokiói szexturizmusról.
Vannak benne gyomorforgató részek, ugyh szigorúan csak erős idegzetűeknek ajánlott :wink:

jah és sikerült megszereznem stanislaw lemtől a solarist, ugyh most nagyon örülök 8)

Aki szereti a gyomorforgatást és érdekli a szexturizmus, annak ajánlom az "Egy gyermek ára" című könyvet, íróra nem emlékszem. Nagyon durva, gyermekprotitúcióról szól regényes formában megírt "dokumentumkönyv" (bár a stílusokhoz nem értek de valahogy így tudom megfogalmazni). erős idegzetűeknek!!

Én most: Kurt-Helmuth Eimuth: A szektások gyermekei.
Érdekel a téma és talán választ kapok néhány kérdésre...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 10:25, 13-03-2006 
droid

A stílusokkal kapcsolatos vitához csak annyit fűznék hozzá, hogy: tényleg ilyen fontos, hogy melyik könyv melyik stílusba sorolható be? Mármint valakinek biztos fontos, csak nekem mindig nevetnem kell, ha pl. ilyen vitákat hallok, hogy "ez nem darkenbéz hanem teknoid blabla..." nem mindegy? Teccik vagy nem teccik...mindegy ez csak egyéni vélemény volt...

A másik, hogy abból a szempontból fontos lehet, hogy pl az irodalmi díjakat akkor hogy adják át....szóval ha tényleg ennyire nem lehet összehasonlítani a könyveket... nem?

Amúgy én birom a HP-t, a 84-et meg nem olvastam de csak mert nem érdekel....

Profile  

Post subject:
PostPosted: 10:28, 13-03-2006 
original nuttah

nothing wrote:
a 84-et meg nem olvastam de csak mert nem érdekel....

ja hat aki igy all hozza...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 10:31, 13-03-2006 
droid

missie wrote:
nothing wrote:

?? Miért el kéne olvasnom, ha nem érdekel akkor is, mert ez egy NAGY MŰ? Nem ezt hívják sznobságnak? Én azt a könyvet olvasom el ami érdekel és azért hogy jó legyen nekem és nem azért, hogy elmondhassam, hogy na ezt is olvastam...
A másik meg az hogy pont az ilyen témájú könyvek tök hidegen hagynak

Profile  

Post subject:
PostPosted: 11:06, 13-03-2006 
droid

nothing wrote:
missie wrote:
nothing wrote:

?? Miért el kéne olvasnom, ha nem érdekel akkor is, mert ez egy NAGY MŰ? Nem ezt hívják sznobságnak? Én azt a könyvet olvasom el ami érdekel és azért hogy jó legyen nekem és nem azért, hogy elmondhassam, hogy na ezt is olvastam...
A másik meg az hogy pont az ilyen témájú könyvek tök hidegen hagynak

hehe..van benne vmi..
nekem pl nem jött be,de ez egyéni szocproblém
:roll:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14:06, 13-03-2006 
partiarc

marczi wrote:
szerintem ott van a félreértés, hogy én nem az 1984et akartam degradálni elsősorban, inkább csak azt akartam kifejezésre juttatni, hogy szerintem gáz egy elitista nézőpontból lenézni a harry pottert, miközben az 1984et nagyra tartjuk, mert én irodalmi értékben nem látok nagy különbséget a kettő között.

amúgy, hogy populistán csúsztassak: marx - a tőkének is van mondanivalója, mégse szépirodalom, sőt ha megírta volna példázattal egy nem túl stílusos, ámde gördülékenyen olvasható könyv keretében, akkor se lenne az :D

a professzorokat meg úgy lehet leváltani, hogy az ember nem vesz tudomást róluk.

Úgy általában az irodalmi érték mellett azért ott van a mondanivaló ugyanazon műben, ha az jó, bár tény, hogy ilyesmire sokaknak nincs szüksége. Nem elválasztható a kettő értékes, jó művek esetében. ( A tőke egyébként az, nézz csak utána, de erről már tényleg nem vitáznék, csak ha az Akkumulációs lavinát is tanulmányozod, mint ellenpont. :D )

Miközben szerinted érvelsz egyre inkább csak a vita önmagáért valóságát tudod bizonyítani. Ráadásul olyan területekre tévedsz, amelyek abszolút nem ide tartoznak, de hát ez egy jól ismert kommunikációs technika.

Egyébként úgy látom, hogy egy alapvető tévedés befolyásolja a szempontrendszeredet: a professzorokat nem leváltani kell, az a politika, hanem munkával és eredeti gondolatokkal megszerezni a jogot, hogy a helyükre ülhess. :wink:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14:40, 13-03-2006 
droid

akkor már leírhatnátok mik azok az irodalmi értékek, amikre figyelni kell...én az író stílusára szoktam figyelni meg a dolog mondanivalójára. Mondjuk én eleve az olyan könyveket szeretem mostanában, amikben van egy kis életfilozófia meg ilyesmik... de nem csak ezeket.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14:45, 13-03-2006 
impulsecreator.hu

a4s wrote:
a professzorokat nem leváltani kell, az a politika, hanem munkával és eredeti gondolatokkal megszerezni a jogot, hogy a helyükre ülhess. :wink:

:wow:

is-ten-ments :D

egyébként is, a politika átfogja az élet minden területét. mármint ha a hivatalos doktrínák és kánonok nem kötelezőként való elfogadása egyenlő egy politikai leváltással, akkor a professzorok helyére való leülés is az :D

a4s wrote:
Úgy általában az irodalmi érték mellett azért ott van a mondanivaló ugyanazon műben, ha az jó, bár tény, hogy ilyesmire sokaknak nincs szüksége. Nem elválasztható a kettő értékes, jó művek esetében.

na igen, itt nem értünk egyet, szerintem a mondanivaló eléggé független az esztétikai értéktől. ha az orwelli mondandók mellett akarsz érvelni, akkor mindfelé esztétikától idegen dolgokat kell behoznod, vagyis inkább olyan dolgokat, amikhez az esztéták ex professo hülyék (politika, társadalom, ilyesmi).

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14:53, 13-03-2006 
impulsecreator.hu

nothing wrote:
tényleg ilyen fontos, hogy melyik könyv melyik stílusba sorolható be?

szerintem itt nem stílusba való besorolásról volt szó, hanem a stílus szofisztikáltságáról, a határok feszegetésről és hasonlók. persze tény, az irodalmi érték sokkal nehezebben megfogható dolog, de azért abban talán a legtöbben egyetértenek, hogy az 1984 irodalmi (esztétikai) értelemben nem kifejezetten minőségi.

nothing wrote:
A másik, hogy abból a szempontból fontos lehet, hogy pl az irodalmi díjakat akkor hogy adják át....szóval ha tényleg ennyire nem lehet összehasonlítani a könyveket... nem?

nekem úgy tűnik, hogy itthon a leginkább haverok osztogatnak egymásnak díjakat (ami nyilván nem zárja ki hogy néha jó könyvekért is), az irodalmi nobeldíj pedig legalább olyan gáz, mint a béke- vagy a közgadasági. de ez más téma :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:08, 13-03-2006 
partiarc

marczi wrote:
a4s wrote:
a professzorokat nem leváltani kell, az a politika, hanem munkával és eredeti gondolatokkal megszerezni a jogot, hogy a helyükre ülhess. :wink:

:wow:

is-ten-ments :D

egyébként is, a politika átfogja az élet minden területét. mármint ha a hivatalos doktrínák és kánonok nem kötelezőként való elfogadása egyenlő egy politikai leváltással, akkor a professzorok helyére való leülés is az :D

a4s wrote:
Úgy általában az irodalmi érték mellett azért ott van a mondanivaló ugyanazon műben, ha az jó, bár tény, hogy ilyesmire sokaknak nincs szüksége. Nem elválasztható a kettő értékes, jó művek esetében.

na igen, itt nem értünk egyet, szerintem a mondanivaló eléggé független az esztétikai értéktől. ha az orwelli mondandók mellett akarsz érvelni, akkor mindfelé esztétikától idegen dolgokat kell behoznod, vagyis inkább olyan dolgokat, amikhez az esztéták ex professo hülyék (politika, társadalom, ilyesmi).

Túl sok fogalmad nincs az esztétikáról, de legalább fény derült rá: szerinted a forma és a tartalom külön kezelendő egységek? Szerinted az esztétika mit akar kihámozni a formából barátom? Igen tendenciákat, szabályszerűségekek, stb. tehát a tartalomra mutató dolgokat. Akkor kezeljük a könyveket ezentúl puszta szövegként, tetszik nem tetszik alapon, a mondanivaló pedig legyen külön sík? Ez logikailag is nonszensz, de nem kötelező figyelembe venni, maradj az eddigi kiragadós megoldásnál. Így fűzhető tovább a végtelenségig ész nélkül a dolog, akár még Marxig is eljuthatsz újra...

Arról nem is beszélve, hogy a fogalomalkotás legújabb rendszerei a percepciótól indulnak el, de gondolom ezt tudod, hiszen nehezen cáfolhatod a "professzorok" elméleteit ha ilyesféle hiányosságok setét árnya vetül reád.

Lázadni meg szép dolog, de az ember kinövi, és akkor majd te is gondolkodni fogsz helyette. A doktrínák és kánonok nem elfogadása feltételezi az ismeretüket. Az újítás nem a tudatlanságból táplálkozik.

(Még azt is elárulom, hogy mindannyian egyformák vagyunk, gondolom ez is korszakalkotó lesz... :) )

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20:43, 13-03-2006 
impulsecreator.hu

a4s wrote:
Túl sok fogalmad nincs az esztétikáról, de legalább fény derült rá: szerinted a forma és a tartalom külön kezelendő egységek? Szerinted az esztétika mit akar kihámozni a formából barátom? Igen tendenciákat, szabályszerűségekek, stb. tehát a tartalomra mutató dolgokat. Akkor kezeljük a könyveket ezentúl puszta szövegként, tetszik nem tetszik alapon, a mondanivaló pedig legyen külön sík? Ez logikailag is nonszensz, de nem kötelező figyelembe venni, maradj az eddigi kiragadós megoldásnál. Így fűzhető tovább a végtelenségig ész nélkül a dolog, akár még Marxig is eljuthatsz újra...

Arról nem is beszélve, hogy a fogalomalkotás legújabb rendszerei a percepciótól indulnak el, de gondolom ezt tudod, hiszen nehezen cáfolhatod a "professzorok" elméleteit ha ilyesféle hiányosságok setét árnya vetül reád.

úgy látom kicsit elszaladt a ló a beszélgetésben :D

legalábbis én már nem igazán értem, hogy mit akarsz mondani. nem értek egyet az esztétika funkciójával kapcsolatos gondolataiddal, valszeg ez csak annyit jelent, hogy te analitikusan gondolkodsz, amivel én általánosságban sem értek egyet. az csak az egyik tradíció, ennélfogva nem hiszem hogy van értelme az egyetlen lehetséges gondolkodásmódként beállítani ("a fogalomalkotás legújabb rendszerei") [ja és nyugodtan írhattál volna észlelést is percepció helyett, most nem a btk-n vagyunk :D]

szerintem a könyv elsősorban szöveg, az értelmezés csak azután következik. ez is logikai nonszensz?

Quote:
Lázadni meg szép dolog, de az ember kinövi, és akkor majd te is gondolkodni fogsz helyette. A doktrínák és kánonok nem elfogadása feltételezi az ismeretüket. Az újítás nem a tudatlanságból táplálkozik.

(Még azt is elárulom, hogy mindannyian egyformák vagyunk, gondolom ez is korszakalkotó lesz... :) )

előbbi szerintem hatalmas fasság, utóbbit nem értem

:D

Profile  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 3582 posts ]  Go to page Previous  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 180  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]