rhigo wrote:
elolvastam meg a
Randevú A Rámával-t, es mikozben gyorsan befaltam, eszre sem vettem, hogy a vegen ugyanugy mindent a fantaziamra biz Clarke, ahogy az elejen felve sejtettem. emiatt meg sokaig fog foglalkoztatni a tortenet, es mindig is idegesiteni fog, hogy nem tudom meg, az o kepzelete minek szanta a monstrumot

Reméljük Szukitsék kiadják majd valamikor a következő néhány évben a Ráma 3. és 4. kötetét is, mert azok állítólag szintén jól sikerültek (engem a Ráma II. nem győzött meg annyira, mint az első kötet, de azért az sem volt rossz),
amúgy én meg ezeket olvastam az utóbbi másfél hónapban:
Dennis Lehane:
Hideg nyomon
Sajnos már láttam korábban filmen, de azért így sem volt rossz. Annyira mondjuk nem tetszett, mint a Sötétség, fogd meg a kezem (szerintem az volt a legjobb a kiváló Kenzie-Gennaro sorozat eddigi négy kötetéből), de bőven jöhetnek még a következő darabok is majd. Vigyázat, mert vannak benne szolid (vagy kevésbé szolid) szpojlerek is a korábbi krimikre, ill. történetekre vonatkozóan!
William Wharton:
Éjfélre kitisztul
A Madárka írójának még egy szép és emlékezetes háborús regénye. Filmen is jó volt, ajánlom.
Gál Zsuzsa:
Az én zeneszerzőm – Kodály 
Nagyszüleim örökségéből elhoztam néhány könyvet, először ezt olvastam el közülük, mert könnyű és érdekes darabnak tűnt az elején. Utána egy kicsit azért szárazabb lett, de nem bántam meg, hogy kicsit jobban képbe kerültem Kodály életével kapcsolatban.
Terry Pratchett:
Mort – A Halál kisinasa
Bevállaltam a Korongvilág-sorozat 4. kötetét is (bár mintha olyan túl sok kapcsolat vagy időbeli sorrendiség itt már nem nagyon lenne a kötetek között), ha már az is megvolt egy haveromnak. Ez sem volt rossz (a Halál amúgy is jó karakter a sorozatban), de nem tudom, hogy fogok-e még a közeljövőben olvasni valamit a sorozatból, hiszen általában zsírújan, 2000 Ft feletti áron látok sokadik könyveket a sorozatból, míg szívem szerint legközelebb az 5.-et olvasnám, háromszámjegyű áron kitúrva valamelyik antiváriumban.
Robert Charles Wilson:
Bioszféra
Az első harmada kifejezetten biztatóan indult, de aztán egy kicsit leült számomra, és egy-két kategóriával gyengébbnek éreztem a szerző Pörgés c. regényénél. Sebaj, azért így sem volt rossz.
Székely Júlia:
Elindultam szép hazámból – Bartók Béla élete
Ezzel folytattam az örökségből való szemezgetést. Gyakran szintén száraz, de a Kodály életével foglalkozó könyvnél eggyel érdekesebb kötet volt, megindító befejezéssel, „szememből a könny kicsordult”. Riszpekt a két remixkirálynak.
H. G. Wells:
Istenek eledele (újra)
Gyerekkoromban szerettem ezt a könyvet, ezért újból elolvastam. Mint sok más ilyen dologgal is szokott lenni, így már jóval kevésbé jött be (ha egyáltalán), de igazából kb. csak az első harmadára emlékeztem belőle, így nem volt rossz hiánypótlásnak.
Larry Niven & Jerry Pournelle:
Szálka Isten szemében +
A szálkák 
+
Voltak bennük érdekes és kevésbé érdekes dolgok is. Néhány dolog kifejtésére jobban rámentem volna az írók helyében (lett volna rá hely a két kötetben), néhányra meg kevésbé, de azért így sem bántam meg, hogy kölcsönkértem egy haveromtól ezt a két könyvet.
José Saramago:
Megvilágosodás 
*

A szerző Vakság c. regényének folytatása, melyet sajnos eddig csak filmen láttam. (Úgy egyébként kiváló volt, ajánlom.*) Iszonyatosan fárasztó volt a stílusa (végtelenül hosszú bekezdésekből állt, és a dialógusok csak kezdő nagybetűvel és mással – mint pl. gondolatjelek vagy kérdőjelek stb. - nem voltak jelölve, úgy is mint pl. Helló, szevasz, mizújs, Semmi, és veled, Itt sincs semmi stb.), ráadásul engem nagyon taszítani szoktak a poltikai témák, ill. taszít az olyan közeg, de szépen odapirított az író, ill. amúgy szépen is ír, illetve a könyv második felében már utalt néha valamire a Vakság történetéből és megjelent néhány szereplője is, úgy érdekesebb volt. Olvasnék mást is az írótól, csak félek tőle, hogy mindig ilyen lehet a stílusa, ill. a regényei formája, legalábbis nekem a Kőtutaj van meg még tőle (amiből szintén készült egy nem rossz film), és abban ugyanilyen fárasztó formában olvashatóak a párbeszédek.
Úgyhogy most visszatértem a számomra megbízhatóbb vizekre, kezdésnek beszereztem ezt a csütörtöki bemutatóján 40%-os kedvezménnyel a Tündergyárban, eddig jónak tűnik:
John Scalzi:
Vének háborúja 
Utána meg majd valószínűleg a Második Alapítvány trilógia első két kötetére fogok rámenni - mituán a múlt héten végre kitúrtam őket a Nyugati aluljáróban -, ezekre:
Gregory Benford:
Az Alapítvány félelme és
Greg Bear:
Alapítvány és káosz 
+