200.
enklava (enclave)evekkel a delszlav haboruk utan egy koszovoi szerb csalad utolsokent probal megmaradni az albanok lakta faluban, a tiz eves gyereket kfor harckocsi hozza-viszi az iskolaba, ahol egyszer csak mar nincs tanar, stb stb.. a film masodik feleben erezni h egyre inkabb sodrodunk egy tragikus vegkifejlet fele, nem tortenik sok minden, de a rendezes nagyon jol tartja fenn a feszultseget, a zene szep, az uzenet egyertelmu, a film pedig jo (jobb mint sok mas fesztivalhypeolt kozep-kelet-europai drama)
199. riaru onigokko (tag)
sion sono idei termesebol egyelore csak ezt tudtam megnezni (felirathiany), nem mondom h tukon ulok h lassam a tobbit.. ez is manga-adaptacio, szokasos extremitas, valamifele nok kiszolgaltatottsaga a szubtextje, ami igy direkten nem annyira jon at, mert nem latok ki a vertocsabol (nyitojelenet: busznyi iskolaslanyt felvevag a "szél"). nem irom le teljesen a zuhanorepulesben sorban bena filmekkel elorukkolo japan kultrendezot, mert a brutal eroszak/melodrama kozott azert meg mindig ott van a sajatos hangnem, ami legalabb az egyik szememet odavonzotta a kepernyore
198.
heaven knows what197. taxi
amig a szinten minap latott taxival (nem a francia, az irani) az volt a bajom, hogy a kenyszer-formatumbol (panahit 20 evre tiltottak el a filmezestol) adodo valosagszeruseg helyett vegig ugy ereztem h minden kitalalt es megirt, szineszekkel eloadott al-doku, addig - az akar a tangerine tavoli parjanak is tekintheto - new yorki utcak heroinfuggo hajlektalanjainak jatekfilmje maga a valosag: a sztorit a foszereplo lany kiadatlan konyve inspiralta es elhunyt baratjanak allit emleket, de magat adja a filmbeli dealer is akit meg a bemutato elott pl le is csuktak, a korabban szinten droggal visszaelo (amugy rapper) necro is autentikus kozegben mutatkozik - szoval rogvalosag testkozelbol, manhattan mocska, caleb landry jones nagy jateka. talan csak valami pozitiv hianyozna a vegere, hiszen a kezdodo szinesznoi karrier is azt mutatja, hogy van kiut
196. crimson peak/creed/don verdean
benasagok. del toro nekem tovabbra is ketfilmes rendezo (ordoggerinc, a faun labirintusa), a biborhegy - ameddig lattam - kosztumos miszteriumos romancos ijesztgetes, unalmas / furcsamod a rocky sorozat fiatalitott folytatasa felbukkant az ev vegi toplistakon itt-ott, de fel ora utan ra kellett jojjek h nem nekem valo listakat neztem, sztem csak annak lehet erdekes aki szereti a boxot / a napoleon dynamite kultfilm lett, azota jared hess viszont csak gagyit csinal, ehhez pedig most sam rockwell adja a fejet, nagyobb baj h jemaine clement (flight of the conchords, what we do in the shadows) is szepen lassan leirja magat ilyen bena filmekben
195. aferim!
ugy latszik az idei berlinale nyertesekkel mellefogok, az aranymedves taxi es a victoria utan a legjobb rendezest elnyero roman film sem tetszett kulonosebben. persze szep ahogy a mai vilagunkban is jelenlevo eloiteletekre, rasszizmusra, diszkriminaciora, eroszakra, onkenyre hivja fel a figyelmet ugy h egy 19. szazadi roman videken hurcol vegig egy rabszolga ciganyt a pandur es fia, de a fekete-feher (amugy szepen fenykepezett) westernszeru road-movieba nekem tobb cselekmenyre es kevesebb szajtepesre lenne szuksegem
194.
buzzardegy evvegi listarol szedtem, meglepetesfilm, no-budget geekseg, a kisstilu rendszerellenesseg creepy luzersege
193.
sicariokb ezt vartam denis villeneuve-tol, csendes-gyilkos drogthriller, training day-szeru beavatastortenet nehany nagyon feszult jelenettel es gyomrossal felero 'fordulattal'
192. meru
a hegymaszokrol tudjuk h valamilyen szinten orultek, adrenalin-fuggok, fizikai es psziches hatarokat feszegetnek, eletukkel dacolnak, eletceljuk pedig a hegy legyozese - erre mindre szep peldasztori a meru dokufilm, amit valszeg nagyobbra ertekeltem volna ha nem lattam volna a mi hazai hegymaszofilmunket, az 'a hoparduc talpra all'-t. a kepek es a sziklamaszas satoros technikaja amugy elkepeszto, viszont a cgi-s belekontarkodas sztem hulyeseg volt
191. 99 homes/queen of earth/one eyed girl
rebesgetik h michael shannon-t jelolhetik mellekszereplokent oscarra, nem mondom h nem erdemli meg, de pont az a bajom h jobb szerepekre, vagyis inkabb filmekre lenne erdemes - fel oranal nem erdekelt jobban az ingatlanos simliskedes/a masik kettot is csak attekertem: a queen of earth lehet h erdekes parkapcsolati drama, de egyszeruen unalmas a nonstop duma/az ausztal one eyed girl akar jo is lehetne, feszult, hangulatos, de a szektas tortenetnek eleg zavaros a forgatokonyve es a befejezes tul melodramatikus
190.
the keeping roomkicsit sok az arthouse jelleg es keves a cselekmeny, de azert eleg szikar thriller, az amerikai polgarhaborus embertelenseg mikroverzuma mar-mar apokaliptikus hangulatban
189.
mustangaz europa fele kozelito torokorszagban igy fest a noi egyenjogusag, terben es idoben ez nem a nyugat. amugy a film magaval ragado, erzekeny es dramaisagaval egyutt elettel teljes. sztem a saul fia legfobb rivalisa
188.
am-sal (assassination)az ev egyik legszorakoztatobb kaland-akcioja! mar ha letezik meg ilyen kategoriaju jo film, raadasul thriller, vigjatek, drama, western es tortenelem is jelen van, sot romanc es sok lovoldozes es ver is. nem ragoznam, az ev egyik legjobb filmje - koreabol
187.
le petit prince (the little prince)szorakoztato szep a tortenet nivojahoz melto korhu feldolgozas, benne van az eredeti sztori es aktualizalva is van, talan csak a filmvegi akcio billen ki, azert jo
186. amy
nem nagyon ismertem az enekes mogotti hattertortenetet, igy erdekes volt latni a dokut, meg h eleg nyiltan lejon belole h mi/kik miatt sodrodott az enekes a tragedia fele
185.
sen aydinlatirsin geceyi (thou gild'st the even)ebbe nem tudom hogy futottam bele, de nagyon orulok h elcsiptem, baromi nagy torok wtf
184. felt
onmagat jatsza es velhetoen sajat elettapasztalatait is belevitte a foszereplo ebbe a kis amerikai indie-be, eroszak aldozata lett majd a traumat sajatos muveszeten keresztul feldolgozo(?) es ujra szerelembe eso lany tortenetenek egeszen a vegeig lenne ertelme, de a verben tocsogo extrem zaras miatt nekem ne mondja senki h ez egy ertelmes modja a temafelvetesnek
183.
the cutfatih akin uj filmje eleg nagyivu kaland-drama az ormeny nepirtasrol es a lanyait kereso ferfirol, eleg kemeny es szep, kicsit epizodikus a masodik fele, de nekem tetszett (kar h angolul beszelnek az ormenyek benne)
182. partisan
ausztral elsofilmes furcsasag, pozitivuma h erdekesse tudja magat tenni egybol (egy kulonos, talan a jovoben jatszodo varoson kivuli onjelolt profeta (vincent cassel) gyujt maga kore arva gyerekeket es noket, es neveli furcsa elvek alapjan), atmoszferat teremt keppel zenevel (oneohtrix point never), de nem tolti meg markans tartalommal, markans mondanivaloval, igy csak kihagyott ziccer marad (az angolul beszelo kelet europai akcentusos beszed meg szimplan hulyeseg es idegesito)
181. absolutely anything
simon pegg blodli amolyan douglas adams/monty python light verzioban, egy hetvegi konnyed tv-s filmnek amugy elmegy
180. bridge of spies
179. im labyrinth des schweigens (labyrinth of lies)
nem tudom aterezni sem az amerikai hideghaborus kemcseres, sem a vele szinte egy idoben jatszodo frankfurti auschwitz-pert elokeszito tortenelmi dramat. a "minden ember szamit"- elkotelezettsegu ugyved es a "szembe kell nezzek a nemzetem buneivel" ugyesz torteneteiben nincs nagy tet, feszultseg helyett viszont minden szempontbol dijszezonra kalibraltak: csak az elmult ket ev fobb oscar-jelolesei kozott a filmek fele eletrajzi vagy megtortent esemenyeket feldolgozo, tuldramatizalt, giccsbe hajlo sulytalan tanmesek, nyilvan ezeknek is ott lesz a helyuk
178.
the visitnem gondoltam volna, hogy annyi ev benazas utan pont egy kezikameras horrorral ter vissza m night shyamalan. erdekes h pont abban a found footage/aldoku formatumban sikerult most egy egesz nezheto filmet csinalnia, ami ugyanabban az evben kezdte hoditasat az ijesztgetos zsanerben (1999, blair witch project), mint amikor o berobbant a hatodik erzekkel. az azota agyonhasznalt, olcso jump scare-re epito videozasert itt sem vagyok oda, de a sosem latott nagyszulokrol dokut keszito kamaszok sztorijaban van eleg suspense, humor es filmvegi csavar, hogy bar a hardcore horror-fanok kevesbe, de a regi shyamalan filmekert rajongok joggal bizzanak a rendezo feltamadasaban (2017 januarjaban jon a split james mcavoy foszereplesevel, de elvileg bruce willis-szel is ujra kozos munkaba kezd (labor of love))