Ha nem néztek hülyének... (sok "tapasztalt" embernek fogok ellentmondani asszem)
minden sávot addig csesztetek, amíg minden nem tetszik rajta. inkább cserélem le / csinálom újra a hangokat ahelyett, hogy elkezdjek EQ-zgatni - ebből kifolyólag soha nem EQ-zom. egy szám evolúciója alatt van, hogy háromszor-négyszer teljesen újra arrange-olom a dobokat (meg mindent általában).
saját zenéimet soha nem EQ-zom a master sávon sem... ha kevésnek találom a magasat, vagy a mélyet, akkor a dobsávokat szoktam úgy átcsinálni, hogy elég legyen a magas, vagy ha kevés a mély, akkor átírom a bassline-t, vagy lecserélem a lábdobot, hogy minden működjön.
nagyon ritkán írok meg sávokat úgy, hogy mellette hallgatom az addigiakat. meghallgatom a zenét sokszor, kitalálom, mi lenne oda a jó, megpróbálom azt megvalósítani, de olyankor már nem hallgatom hozzá az eredetit... tudom az akkordmeneteket általában fejből, így a basszust pl. dob nélkül rakom össze, a dallamokat / additív hülyeségeket pedig a basszus és a dob nélkül. ezek önmagukban továbbvisznek, elvisznek más irányba a tervezettől, ugyanúgy, ahogy maga a zene sem az lesz, amit alapban gondolok. de ha tetszik, meghagyom... egy picit serkenti a kreativítást az, hogy "süketen" készülnek a sávok... ami pedig nem passzol, utólag javítom.
ott figyel zenélés / keverés közben a Dynamix a masteren, mert így zenélés közben is a végleges hangerőt hallom, és nem kell utólag visszanyúlkálnom a mixhez, ha a hangerőarányokat rosszul lőttem be. ha nem tud elég hangos lenni track, akkor vmi nem stimmel a mixben, lehet utánanézni, mit szartam el... más master effektet nem használok soha.
ha a dobok rendben vannak a számban, akkor nagyjából minden OK lesz már: a dobok az egész spektrumot lefedik, ha ők jól szólnak, akkor már nagy gond nem lehet, maximum az arányokat kell jól lődözni (persze, lehetnek gondok...).
delay effektek rendszeresen kapnak egy erős hipass filtert: a keverőbe csak a wet jelet kötöm be, a dry marad külön sávon, hogy annak a hangerejét szabadon változtathassam. az echok kimenetét pedig hipass filterrel szoktam ellátni, hogy ne foglalják feleslegesen a helyet a basszustól (mivel ott kisebb a játszótér)
basszusra nincs jobb a szűrt négyszögjelnél.

(ehhez képest most egy nagyonmegszűr fűrész szól abban, ami készül, de a négyszögnél akkor sincs szexibb).
és nem drumandbass-t csinálok.
edit: és K240 a zisten.