|
Hát ez ízlés és pénztárca kérdése. Én még mindig azt mondom, ha tudsz szerezz be egy jó állapotú működő Emu pm5-ös szettet, (már talán 2-3 éve nem gyártják, tehát újonnan már nem beszerezhető), ha nem túl kövér a büdzsé. Mondjuk buktatói lehetnek, mert a Pm5 egy elég hibás széria volt, viszont ezek már kikoptak és ha egy kipróbáltan jól működő darabot találsz attól már nem kell tartanod (mert azon már vagy kijöttek a hibák és rendbe rakták vagy kicserélték vagy nem is volt hibás!) Illetve a Hitspace-be a mai napig készségesen segítenek bármi problémád lenne vele (ők a hivatalos Emu forgalmazók). Bár ott van még a Mackie Mr-5 és a 8, meg a KRK Rokit széria meg a kis Genelec (6010A) kb. ebben az árfekvésben, de nekem a hangjuk nem igazán volt tetszetős (az Emu-t én szárazabbnak és igazibbnak érzem). Még talán az Adam az A5-től felfelé.
Az Alesis és M-audio ugye inkább a Hi-fi kategória (bár a Passzív Alesis RA 300-assal (de inkább az 500-assal) már viszonylag elég korrekt), Behri meg nálam abszolút felejtős... és ezen kívül van még rengeteg gyártó amiket meg még én személyesen nem hallottam.
Boltból én jó szívvel a hitspace-t tudom ajánlani (bár nem a legolcsóbbak), mert ott megvan ahhoz a 'logisztika' (és szakértelem), hogy normális körülmények között összehallgasd A/B-be a hangfalakat (ez annyit tesz, hogy beraknak egy elég drága referencia hangfalat, ami 1000%, hogy elég jó, majd a kiválasztottakat kapcsolgatva összevetheted vele), nagyon korrektek és valószínűleg tanácsokkal is bőségesen ellátnak (és engem legalábbis mindig belöknek a moog voyager elé....szemetek!).
Még egy...azzal számolnod kell, hogy ezek a 'near field' cuccok úgy ám blokk nem nagyon mennek le szub tartományba (és ez így helyes), hiába látsz bármilyen kamu freki menetet ahol azt bizonygatják, hogy az bizony döngöl (fizikailag képtelenség 5-6" driveokon lesugározni egy bizonyos hullámhosszúság feletti jelet). Ha valóban így van, akkor meg nem lineáris (és torz), hanem rácsalnak és kamu 'szubot' fogsz hallani, ami az avatatlan fület becsaphatja. (ráadásul a szub jelek energiája elég magas ezért a szub peak-eknél nagyon visszafolytja az erősítőt, ezzel tovább rontva a freki menetet... nem véletlen van külön erősítés hangfalanként és kis drive-ok) Így idővel, hogy valóban korrekt szubokat tudj majd lekeverni kell szerezni, hozzá egy megfelelő szubládát (minimum 8"-os drive-al, de inkább 10-12 ami az ideális...és persze kell egy akusztikai rendbe rakás is, hogy legyen valóban értelme és ne csak leplezze a hangképet a búgó szub). Persze dolgozni így is nagyon jól lehet velük, de komplett csak 2.1-es rendszerbe lesz, megfelelő akusztikával rendelkező helységben. (és persze a sztereó setup szabályainak betartásával)
|