i m p u l s e c r e a t o r phÓrum

www.impulsecreator.hu | www.drumandbass.hu
It is currently 11:11, 06-06-2026

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 3582 posts ]  Go to page Previous  1 ... 175, 176, 177, 178, 179, 180  Next
Author Message
 Post subject: Re: Ki mit olvas?
PostPosted: 15:05, 21-11-2012 
ujonc

Kubiszyn Viktor: Drognapló

tanulságos nagyon, bár még csak a felénél tartok

Profile  

PostPosted: 17:13, 21-11-2012 
impulsecreator.hu

Image

zseniális novellagyűjtemény, sci-fi és szépirodalom keveréke, sok göncz árpád-féle fordítással (ami külön élvezet)

Profile  

PostPosted: 01:53, 31-12-2012 

Jaja, ezt valamikor én is akkor olvashattam, amikor L.A.S. - illetve talán a hozzászólása miatt hoztam egy kicsit előrébb, köszi -, tényleg jó válogatás volt (még úgy is, hogy – mint az ilyen antológiák többségénél – néhány novellát már olvastam máshol korábban).

Az utóbbi 2-3 hónapban én ezeket olvastam:

Carl Sagan: Kapcsolat
Image
Nagyon régóta kerestem már ezt a könyvet, aztán végre belefutottam az egyik – a legkésőbb, 7-ig nyitva levő és nagyon szűk és telített – Múzeum körúti antikváriumban. Jó is volt, de az eléggé kicsapta a biztosítékomat, hogy csak az olvasása közben esett le az, hogy Magyarországon ezt az – amúgy egyetlen – kiadást sikerült úgy megvalósítani, hogy a 24-ből 5 fejezet egyáltalán nem került bele (a sztori kétharmada tájékán), amely fejezetekben pedig – a szintén jó film alapján – egy csomó minden történik. Legalább a legutolsó fejezetek azért így is bekerültek, de órási WTF-ok hagyták el az ajkamat, ill. agyhalált kaptam, amikor rájöttem a dologra…

Brandon Hackett: Isten gépei
Image
Nem volt rossz könyv, jövőre valamikor majd elolvasom Az ember könyvét is Markovics Botondtól, hajrá neki.

Don Winslow: A gandzsa urai
Image
A Barbár állatok/Vadállatok előzménye. Szerintem jóval gyengébb volt ez a két sztori, mint mondjuk a Drogháború vagy a Bobby Z halála és élete a szerzőtől, de azért így is tetszett.

Jo Nesbø: Nemeszisz
Image
A Vörösbegy folytatása (Harry Hole krimik #4), jó volt ez is.

Vernor Vinge: A szivárvány tövében
Image
Jó ötletek annyira végül nem izgalmasan megírva, mindazonáltal azóta néhány egész jó novellát elcsíptem a szerzőtől, jövőre pedig minden bizonnyal be fogom venni a Tűz lobban a mélybent is tőle.

Börcsök Mária: Kettészakadt Magyarország
Image
Hát lol, a Belgätól a Királyok a házban könyv formájában. Siralmas, hogy néhány nagy történelmi figuránk miket művelt, amúgy meg jó, hogy ilyen művek is születnek róluk.

Greg Bear: Az álmok bolygója (Star Wars)
Image
Különösebben nem vagyok rajta a Star Wars könyveken (azt hiszem összesen egyet olvastam gyerekkoromban, valamilyen Jedi-akadémiásat), de Greg Beartől eddig csak jó könyveket olvastam, úgyhogy beszereztem ezt is, még a rukkola kezdeti időszakában, amikor még senki nem gyúrt rá. Nem is volt rossz könyv, jövőre talán el is olvasom a szerzőtől a Darwin’s Radiot, ha akkor, addigra sem jelenne meg magyarul. (Angolul már kitúrtam néhány éve egy antikváriumban.)

Különféle szerzők: A csillagűzött szerető
Image
Szerintem is jó sci-fi antológia volt ez is, ahogy említettem az elején.

Duncan Shelley: Az elme gyilkosai
Image
Számomra kicsit túl extrém, pénzes és „kardozós-baszós” volt benne minden szereplő, de azért majd elolvasom a folytatásait is, ha egyszer belefutnék valahol a könyvekbe olcsóbban. (Azt amúgy csak nemrég tudtam meg, hogy magyar a szerzője.)

Jo Nesbø: Boszorkányszög
Image
Harry Hole #5, a legjobb könyv, amit eddig olvastam Nesbø-től. Jöhet még tőle más is!

Daniel F. Galouye: A szimulátor
Image
Kifejezetten gyenge könyvnek éreztem. Az elején egy ideig még bíztam benne, hogy jó lesz, de aztán nagyon ellaposodott, sőt, igazából előtte, az első felében sem ostromolt olyan magas csúcsokat.

Harry Harrison: Halálvilág
Image
Ez viszont kiváló volt. Semmi komolyabb mélység, csak folyamatos akciók, de amilyen rosszul esett az előző, úgy faltam ennek a sorait. Remélem sikerül majd a 2-3. részeit is kitúrnom jövőre.

Richard Morgan: Dühöngő fúriák
Image
Volt néhány nagyon kiváló része, ill. úgy általában, az egész Valós halál „trilógia” tetszett, nem bántam meg, hogy ezt megvettem anno 250/500 Ft-ért, majd kitúrtam az első két részt is valamennyivel drágábban.

P. G. Wodehouse: Ürgék, Szivarok és Pasasok
Image
Még csak a felénél járok, de tetszik ez is, még ha persze nem az 50-60-x.-ként kiadott Wodehouse-kötet lesz a legjobb, akkor is. Szóval big up a Cicerónak, hogy találnak és kiadnak még olyan Wodehouse-köteteket, amelyek korábban még nem jelentek meg itthon ugyanolyan vagy más címmel.

Profile  

PostPosted: 01:59, 31-12-2012 

tomanek wrote:
Az utóbbi 2-3 hónapban én ezeket olvastam:
...egyébként meg az általam idén olvasott 74 könyvből összedobtam ma egy TOP 25-ös listát (nagyjából), ezt:

John Scalzi: Vének háborúja
Iain M. Banks: Anyag
Jo Nesbø: Boszorkányszög
Ryszard Kapuscinski: Ében
Robert A. Heinlein: Az ember, aki eladta a Holdat (kisregény, Galaktika 168)
Ian McDonald: A dervisház
William Wharton: Éjfélre kitisztul
Jo Nesbø: Fejvadászok
Arthur C. Clarke: A Mars titka
Richard Morgan: Valós halál „trilógia” (Valós halál, Törött angyalok, Dühöngő fúriák)
Orson Scott Card: A rézbőrű próféta
Kurt Vonnegut: Míg a halandók alszanak
Arthur C. Clarke: A jövő körvonalai
Harry Harrison: Halálvilág
Dennis Lehane: Hideg nyomon
Orson Scott Card: Ender árnyéka
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Neal Stephenson: Gyémántkor I-II.
Orson Scott Card: Múltfigyelők
Hannu Rajaniemi: Kvantumtolvaj
Vernor Vinge: A szivárvány tövében
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul és Fácángyilkosok

+ a legtöbb jó sci-fi novellát ugyan már olvastam valahol, azaz az alábbi kötetekben elég sok általam már ismert írás is volt, de ezek magas színvonalú válogatások voltak, szóval egy hevenyészett TOP 5 sci-fi antológia lista is idénről:

Isten hozott a majomházban!
A pokolba tartó vonat
A csillagűzött szerető
Fényévek I-II.

(Remélem jövőre is sikerül összehoznom legalább 50 könyv elolvasását.)

Nálatok mik voltak a kedvencek idén?

Profile  

PostPosted: 14:13, 31-12-2012 
impulsecreator.hu

a csillagűzött szeretőt nemrég olvastam, remek, nem tudtam letenni!

szerk.: most látom, h az ajánlásomra vetted előre a várólistádon. hát ez nagy elismerés tőled, igazi könyvmolytól (L)

Profile  

PostPosted: 05:00, 28-01-2013 

Na és nektek milyen könyvek jöttek be a legjobban tavaly?
Köszi a tippeket, ha! :)

tomanek wrote:
Nálatok mik voltak a kedvencek idén?

Profile  

PostPosted: 15:24, 28-01-2013 

Image

http://bookline.hu/product/home.action?id=117655&type=22&_v=Terence_McKenna_Istenek_kenyere_Kutatas_az_igazi_Tudas_faja_utan

Profile  

PostPosted: 21:21, 30-01-2013 
ujonc

A kis Nicolas

Profile  

PostPosted: 01:06, 31-01-2013 
pokemon

Amiket mostanában olvastam:

Nemere István: Pokoljárás
Remek kis mitológiai-sci-fi-fantasy egyveleg, egyetlen (elég nagy) negatívumként azt tudnám felhozni, hogy sok általa kitalált technológiai terminust olvasva az volt az érzésem, hogy mögöttes tartalom nélkül találta ki őket, "tölteléknek". Persze nem várom el, hogy minden tudományos fantasztikus író három akadémiai értekezéssel támassza alá a kreálmányait (sőt, imádom ha a fantáziámra bízza az épp aktuális világ technológiáit), de attól nem lesz hiteles egy tárgy, hogy elébiggyeszti a holo szót. :) Ez egyébként valószínűleg annak köszönhető, hogy Nemere ipari szinten műveli az írást, mintegy 600 kiadott művel. Mindegy, azt a 200-ast megérte, amit fizettem érte.

Stanislaw Lem: Visszatérés
Lemben soha nem csalódok, ez is kiváló, aki szereti az ilyesmit, ezt is imádni fogja.

Újraolvastam a '84-et, még mindig elképeszt.

Robin Julian Heifetz: On The Wires of Our Nerves
Esszék a technológiai fejlődés és az elektroakusztikus zene kapcsolatáról. Érdekes gondolatmeneteket katalizál, és tonnányi remek referenciával is lehet benne találkozni.

David E. Cooper: Epistemology - The Classic Readings
Elég lassan haladok vele, mert több írás is napokra megüli az elmém, de megéri.

Emellett karácsonyra Lovecraft összest kaptam, általában azzal kezdem a napot, hogy abból böngészgetek valamit. : )

Most pedig Bradburytől olvasom a Marsbéli Krónikákat, eddig nagyon tetszik, egészen groteszk még mai szemmel is, pedig kicsit tartottam attól, hogy idejétmúlt lesz.

Ha már McKenna, ezt az írását nagyon szeretem: Eros and the Eschaton
http://mindofmckenna.com/transcript/TMK-EaE.pdf

Profile  

PostPosted: 23:50, 08-02-2013 
ujonc

tomanek wrote:
Carl Sagan: Kapcsolat
Image
Nagyon régóta kerestem már ezt a könyvet, aztán végre belefutottam az egyik – a legkésőbb, 7-ig nyitva levő és nagyon szűk és telített – Múzeum körúti antikváriumban. Jó is volt, de az eléggé kicsapta a biztosítékomat, hogy csak az olvasása közben esett le az, hogy Magyarországon ezt az – amúgy egyetlen – kiadást sikerült úgy megvalósítani, hogy a 24-ből 5 fejezet egyáltalán nem került bele (a sztori kétharmada tájékán), amely fejezetekben pedig – a szintén jó film alapján – egy csomó minden történik. Legalább a legutolsó fejezetek azért így is bekerültek, de órási WTF-ok hagyták el az ajkamat, ill. agyhalált kaptam, amikor rájöttem a dologra…

hat ez mi? halvanyan emlekszem, hogy mar olvasas kozben volt a konyvben egy komolyabb ugras, ami feltunt. utana neztem meg a filmet, de akkor elinteztem annyival, hogy szimplan elter a konyvtol, mint ahogy el is ter tobb szalon. bar nekem a filmbol jobban hianyzik a
"π"-vel foglalkozo resz, foleg a befejezesnel
azt bizonyara tudod, hogy Sagan jelentetett meg irasokat Mr. X. neven a marihuanarol, melynek lelkes fogyasztoja is volt allitolag.

most John Cowper Powys Wolf Solent-jet olvasom.
Image
Hamvas A 100 konyvben ezt irja:
"Powys a tengertől tanult meg írni. Az egész, a teljes, az összes-minden ember beszél belőle, minden tulajdonsága, tehetsége, testrésze, képessége, hibája, bűne, minden szelleme, kísértete, őse, utóda, angyala, démona és ördöge. A legtöbb író és költő tulajdonképpen szóló-hangszeren játszik, még az olyan gazdag művész is, mint Dante vagy Shakespeare. Négy-ötszólamú művet alig ismerünk. John Cowper Powys műveiben nagyzenekar játszik: ez a szédítő szimfonikus sokszólamúság az embert eleinte lehengereli, később felüdül tőle, végül életszükségletévé lesz."

valoban igy van, legyen a regeny elso mondata az en utolsom, hatha meghozza a kedvet:

"A Waterloo Pályaudvartól Ramsgardig, a kis dorseti mezővárosig az utazás legfeljebb három vagy négy óra hosszat tart, de mivel Wolf Solent elég szerencsés volt, hogy üres szakaszt talált, az összpontosított gondolatok egész orgiájának engedhette át magát, úgyhogy ez a három vagy négy óra olyasvalamivé nyúlt, ami már túl van minden emberi mértéken"

Profile  

PostPosted: 17:34, 09-02-2013 

o1 wrote:
tomanek wrote:
Carl Sagan: Kapcsolat [...]a 24-ből 5 fejezet egyáltalán nem került bele[...]
hat ez mi? halvanyan emlekszem, hogy mar olvasas kozben volt a konyvben egy komolyabb ugras, ami feltunt. utana neztem meg a filmet, de akkor elinteztem annyival, hogy szimplan elter a konyvtol, mint ahogy el is ter tobb szalon. bar nekem a filmbol jobban hianyzik a
"π"-vel foglalkozo resz, foleg a befejezesnel
Jaja, sajnos (az összesen 24-ből) a 15-18. és 21. fejezetek teljesen kimaradtak az egyetlen magyar kiadásból – eggyel, de nem sokkal bővebben ide pötyögtem be azt szpojlermentesen, de kb. csak az angol fejezetcímeket beírva, amit ki tudtam róla deríteni a neten -, az általad említett dolgot meg valóban berakhatták volna a filmbe, de azért így is jó volt az szerintem, akár még mai nézve is kiemelkedett-kiemelkedik a mezőnyből és átlagon felüli darabra sikerült.
Szpojleresen és röviden összefoglalva a kimaradt részeket meg:
A 14. fejezet végén éppen várja Ellie Arroway (Jodie Foster) a híreket arról, hogy ő csak póttag lesz az utazásnál, a 19.-ben pedig – ami a magyar kiadásban utána következett – már se szó se beszéd utazik is a második csapattal együtt. Szóval pl. „csak” olyanok maradtak ki a magyar kiadásból, hogy az első indítógépezetet az a – filmben emlékezetes arcú és szőke – vallási fanatikus Ellie főnökével együtt felrobbantja, majd amikor már minden remény veszni látszik és Ellie is apátiába süllyedne, akkor a mentora, az a repülőgépen élő, kopasz „tech- és business guru” váratlanul jelzi Jodie Fosternek, hogy építettek suttyomban egy második készüléket is egy japán szigeten, aztán ott megismétlik a dolgot, már a közönség erősebb kizárásával, ill. távolabb tartásával...
o1 wrote:
azt bizonyara tudod, hogy Sagan jelentetett meg irasokat Mr. X. neven a marihuanarol, melynek lelkes fogyasztoja is volt allitolag.
Ohh, ezt nem tudtam, de jó tudni, köszi!
Én az utóbbi hónapokban ezt a klasszikust :) szereztem be a témában a rukkoláról, amúgy kalandos úton, masszív kommunikációs köröket futva érte azzal a felhasználóval és másokkal, aki az első napján felrakta, de aztán nem foglalkozott tovább két hónapig az oldallal, de végül jófej volt és elküldte azokat a könyveket a népeknek, amiket „happoltak” ott tőle:
Jack Herer: A császár meztelen
Image
(Btw fent van a neten is végig, itt, a képre kattintva, ill. „alatta”: http://kender.uw.hu)

Az utóbbi bő egy hónapban meg ezeket olvastam, „jó kör” volt:

Steven Saylor: A hét csoda
Image
Nagyon jó könyv volt. Amúgy is jobbak szerintem a Gordianus könyvek Saylortól, mint a Róma vagy a Birodalom, az meg különösen jó ötlet volt a szerzőtől, hogy a fiatal nyomozó nagyobb földrajzi területen zajló kalandjait írta le. A krimis része, ill. az egy-egy fejezetben leírt ügyek persze sokszor nem túl vadítóak és agyafúrtak, de tényleg olyan szemléletesen van megírva minden egyes könyv a Roma Sub Rosa sorozatból, hogy az ember úgy érzi magát az olvasás közben, mintha ott lenne ő maga is a helyszín(ek)en.

Ernest Cline: Ready Player One
http://4.bp.blogspot.com/-abVa-HtGhCo/UK6L0FM3AUI/AAAAAAAAAvI/NP6tL6kROIc/s1600/ernest_cline_ready_player_one_b1-b4.jpg
Azt hiszem ez volt a legjobb könyv – A vének háborúja c. Scalzi-regény mellett -, amit az utóbbi egy évben olvastam, ajánlom. Még úgy is nagyon jókat nevettem rajta, hogy amúgy különösebben nem vagyok oda a nyolcvanas évekért, ill. minden említett játékot nem ismertem. De így is sok – könyves, filmes, zenés és játékos – utalás megvolt, illetve nagyon olvastatta magát a könyv, ami ráadásul kicsi alakú, ill. méretű is, így még a kabátzsebemben is elfért, amikor erre-arra jártam.
Ernest Cline wrote:
Ha a kutatásomról volt szó, soha nem kerestem kiskapukat. Először is végigmentem a nyestek számára ajánlott olvasmánylista összes tételén. Douglas Adams. Kurt Vonnegut. Neal Stephenson. Richard K. Morgan. Stephen King. Orson Scott Card. Terry Pratchett. Terry Brooks. Bester, Bradbury, Haldeman, Heinlein, Tolkien, Vance, Gibson, Gaiman, Scalzi, Zelazny. Elolvastam Halliday összes kedvenc szerzőjének minden egyes könyvét.
De nem álltam meg itt.
:thumbsup:

Kurt Vonnegut: Vámpéterek, foma és nagybömbök
Image
Persze az író regényei, novelláskötetei és egyéb, ehhez hasonló írásai, ill. egyetemi előadásos és egyéb szövegei (pl. A hazátlan ember, Virágvasárnap stb.) jobbak, de azért jól esett ezt is elolvasni, ill. ahogy a posztumusz novelláskötetei, ez is fokozatosan ragadja meg az olvasót, és a végére, az utolsó fejezettel – ezúttal az íróval készített Playboy-interjúval – éri el a csúcspontot.

Harry Harrison: Halálvilág 2.
Image
Továbbra sem magasirodalom, de ez is tetszett, pörgős, akciódús és sokszor egyben vicces könyv volt ez is, ill. ez is befért a kabátzsebembe, amikor ide-oda mozogtam a városban, szóval kezdtem-kezdek ráállni arra, hogy egyszerre két dolgot olvasok: otthon masszívabb méretű és nehezebb dolgokat, a városban mozogva meg könnyebb, kevésbé fajsúlyosokat.

Lauren Beukes: Zoo City
Image
Különösebben nem fogott meg, de ha már belefutottam egy antikváriumban, akkor beszereztem és elolvastam ezt is. Hát most már ez is megvolt.

Larry Niven: Időn kívüli világ
Image
Embert próbáló könyv volt, legalábbis szerintem nem volt túl jól megírva és nem is volt olyan izgalmas. Egy kicsit felül is bíráltam magamban a két könyvvel ezelőtt említett olvasási módszeremet (azaz h valami kevésbé fajsúlyossal mozgok a városban), illetve az utóbbi két könyv után már szerettem volna újból valami olyat olvasni, ami tényleg nagyon tetszik.

Jo Nesbø: A megváltó
Image
Nesbø szokás szerint szállított is, azaz nagyon jó volt ez a könyve is, majd haladok tovább a Harry Hole sztorikkal szép sorban, óvatosan el-ellőve egy-egy újabb könyvét akkor, amikor szeretnék valamit jót olvasni. :)

Most meg egyelőre az Az arcnélküli emberbe kezdtem bele Alfred Bestertől (még a régi Galaktikákból) és Harry Harrisontól a Halálvilág 3-ba, eddig OK mindkettő.

Profile  

PostPosted: 12:56, 14-02-2013 
ujonc

erich kastner: az emberke

Profile  

PostPosted: 13:37, 14-02-2013 
impulsecreator.hu

most fejeztem be, elég jó! meg is vettem a párostól a dr. gladiátort, remélem, abban sem kell csalódnom

Image

Profile  

PostPosted: 00:14, 30-04-2013 

Alfred Bester: Az arcnélküli ember
(Galaktika 65-68.)
Eggyel – vagy még inkább kettővel-hárommal, haha – gyengébb volt, mint a Tigris! Tigris! Alfred Bestertől, mindenesetre most már ez is megvolt.

Harry Harrison: Halálvilág 3.
Image Image
Tök jó volt ez a trilógia. A legjobban ugyan az első rész tetszett, de a többinek is nagyon szépen pörgött a története, sokszor humoros is volt, szóval bár igen erős túlzás lenne magasirodalomnak állítani, de szórakoztattak és olvastatták magukat a könyvek, aminél többet többnyire nem is szoktam elvárni tőlük.

Orson Scott Card: A Hegemón árnyékában
Image
Annyira ugyan nem tetszett, mint az Ender árnyéka, de azért bőven jó volt (Orson Scott Card mindig jól ír), szóval várom a következő részeket, remélem az Alexandra tartani fogja vagy legalább megközelíti majd a folytatásoknál is azt a tempót, ahogy az első két kötettel kezdett a Shadow-sagában.

Jack Vance: A haldokló Föld
Image
Erről a sorozatáról egész jókat hallottam és olvastam az írónak – aki eddig kimaradt nekem -, ezért beszereztem innen-onnan, néhány, kevés száz forintért vagy "ingyen" ( = felesleges, kicsi könyvekért és a postázási költségükért, rukkolán). Hát ez az első könyv belőle nem igazán fogott meg – talán nem is véletlenül maradt ki eddig nálam -, de azért igyekszem még idén bevenni majd a másodikat is, A túlvilág szemét, ha már azt még jobban dicsérték sokan, mint ezt.

Terry Pratchett: Vészbanyák
Image
Nem olvastam még rossz Korongvilágos könyvet Pratchettől, legalábbis nekem eddig mindegyik tetszett, ahogy ez is. Ha valamelyikbe belefutok olcsón vagy a rukkolán, akkor behúzom, aztán igyekszem őket sorrendben bevenni. Eddig ment is, a különböző alsorozatok (pl. Széltoló-, Boszorkányok- és Halál-alsorozat) legfeljebb csak első-második köteteivel, de most egy ideig nehéz lesz tartanom ezt a rendszert, hiszen már csak a Hazafiak van meg itthon a könyvei közül, amit a rukkolán szereztem be néhány hónapja, és az már a negyedik rész az Őrség-alsorozatban. (Úgyhogy be is dobtam most, a hozzászólás írása alatt – már volt értelme a topikbumpnak!, haha - gyorsan két olyan olcsóbb, csak antikvár Korongvilágos kötetet a kosaramba a Szellemlovas oldalán, amit még nem olvastam. :) )

Brandon Hackett: Az ember könyve
Image
Régen olvastam utoljára ilyen jó sci-fit magyar írótól, csak így tovább Markovics Botondnak. Bónusz pont a fejezetek elején található idézetekért, nagyszerű írók kiváló alapműveiből válaszott egy-egy passzoló sort a szerző. (Pl. Frank Herbert Dűnéje kezdésként, majd később Charles Darwin: A fajok eredete és Greg Bear: A vér zenéje, meg Richard Dawkins: Folyam az édenkertből, Orwell: 1984, Dickens, Süskind: Parfüm stb., és a végén egy újabb Herbert-idézet, a Dűne eretnekeiből.)
:thumbsup:

Harry Harrison: Édentől nyugatra
Image
Elég lassan olvasható könyv volt és talán lehetett volna rövidebb is, de azért végigrágtam magamat rajta, és egyszer majd talán a Fagyos Édent is el fogom olvasni. Bár az nem, az sem tesz jót ennek a tervemnek, hogy láttam olyan kósza jeleket a neten, hogy - jó magyar szokásként - a trilógia harmadik, befejező kötete már nem fog megjelenni magyarul…, szóval majd meglátom.

John Scalzi: Szellemhadtest
Image
Annyira nem tetszett, mint a nagyon jó első kötet, A vének háborúja, de azért ez is bőven jó és gyorsan olvasható könyv volt. Várom Az utolsó gyarmat nyári, kb. júliusi megjelenését is.

Vernor Vinge: Tűz lobban a mélyben
Image
Hát nem volt egy rövid és gyorsan, könnyen olvasható darab ez a könyv a 807 oldalával, és végül azért ez sem okozott katarzist számomra (ahogy A szivárvány tövében sem az írótól), de azért nem bántam meg, hogy elolvastam, mert ebben is volt sok érdekes dolog.

Jo Nesbø: Hóember
Image
Szokás szerint szerettem, ahogy eddig minden krimit Nesbø-től. Lassan jöhet a Leopárd is, mert nemrég elcsíptem a Pesti Műsort lapozgatva szüleimnél, hogy már A kísértet is megjelent az írótól, így azzal még le leszek fedezve a Harry Hole-sztorikat illetően mind a folytatásnál, mind az „előzményeknél” (itthon a Denevérembert és a Csótányokat később adták ki, mint a 3. HH-sztorit, a Vörösbegyet és én csak az utóbbival kezdtem el olvasni őket időrendben), azaz nem fogynak el „előlem” a könyvek, amely helyzetet igyekszem azoknál is tartani a filmes, „végtelen” sorozatokhoz hasonlóan.

Greg Egan: Diaszpóra
Image
Sokat olvastam a könyvről a neten, meg a szerző egészen kiváló és pörgős első harmadú, Karantén c. regényének második, kifejezetten nehezen megérthető és emészthető, nagyobbik fele után is tudtam, hogy mire számíthatok vele kapcsolatban. Így nem dőltem a kardomba, amikor néha több bekezdésen keresztül is elveszítettem a fonalat (és nem mindig sikerült „hat, tíz, tizenkét dimenzióban gondolkodni, vagy átlátni a féreglyukak elméleteit, a kvarkok, bozonok és más elemi részecskék okozta folyamatokat”, haha), és amint sikerült ezen túltennem magamat már ment is a könyv olvasása, mint a karikacsapás. Nem tudom, hogy olvastam-e már annyira okos írótól könyvet, mint amilyennek Egan tűnt, kb. úgy tett helyre néhány matematikai, fizikai, biológiai, kémiai és informatikai ügyet illetően, ahogy mondjuk Umberto Eco egy-egy masszívabb könyve (vagy Kunderáé vagy olyanoké, akik könyveit nem is merem elolvasni, hehe) szokott a végtelen mennyiségű, sokszor általam egyelőre még teljesen ismeretlen keresztutalásával a kulturális ügyek terén. De jó volt, köszi az Ad Astrának, hogy kiadták. :jap:

Ja meg a GEO magazin ~előző évadját. Kiváló volt a szinte ingyenes* világkörüli utazás. (*Köszi bátyáméknak, hogy kölcsönadták, miután előfizettem rá őket, a szüleim érintésével – akik szintén kezdenek rácsúszni – szép lassan vissza is kerülnek hozzájuk a számok. :) )

(... és akkor 2-3 hónapig most megint nem fog lecsúszni a topik az első oldalról, haha)

Profile  

PostPosted: 21:30, 22-05-2013 

Image

Profile  

PostPosted: 12:33, 23-06-2013 
Misspent Music

elolvastam mindent magyarul dicktol es dickrol

legjobb 15:
15. Szabad Albemuth Rádió
14. Időugrás a Marson
13. Az ember a Fellegvárban
12. Az utolsó szimulákrum
11. Timothy Archer lélekvándorlása
10. Egy megcsúszott lélek vallomásai
9. A halál útvesztője
8. Ubik
7. Istenek inváziója
6. Csordulj könnyem, mondta a rendőr
5. Dr. Vérdíj
4. Palmer Eldritch három stigmája
3. Kamera által homályosan
2. Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
1. VALIS

legrosszabb 5:
5. A kozmosz bábjai
4. A Titán játékosai
3. Az Alfa hold klánjai
2. Figyel az ég
1. Galaktikus cserépgyógyász

http://www.impulsecreator.hu/icr
http://www.facebook.com/icrmusic

Profile  

PostPosted: 12:19, 19-07-2013 
Misspent Music

Image
nem veletlen odzkodtam tole eddig, nem is tetszett ugy osszessegeben. mert az eleje meg foleg a vege az erdekes, jo, ott a fantazia, a mondando, az menti meg. viszont aranytalan a tortenet, a regeny nagy resze a hulye kikepzeses jatek nonszensz leirasa, ami nagyon erdektelen es faraszto, es kozben a gyermeki psziche leirasa sem olyan eroteljes, mint ahogy ezt hangsulyozza a kritika, sztem pont h feluletes, mint ahogy az is hogy miert is kell gyerekeket hasznalnia a vilagmegmento hadseregnek. igy legalabb a film sem lehet olyan nagy csalodas

szal csalodott vagyok, foleg igy h hugo meg nebula dijas regeny. ellenvelemeny?

http://www.impulsecreator.hu/icr
http://www.facebook.com/icrmusic

Profile  

PostPosted: 15:24, 23-07-2013 

Szerintem is túlzásba vitte néhol a szerző a kiképzéses cuccok leírását, illetve aránytalanul nagy részt szentelt annak a regényben, ahogy én sem igazán a gyermeki psziché leírását szeretem tőle, hanem inkább az "emberismeretét" (bármilyen hülyén hangzik is), és azt is inkább a többi művében. De tényleg, azokban eléggé odateszi magát. Pl. ebben a sorozatban a Holtak szószólója sokkal jobban tetszett, egészen más jellegű, nem "csak" kiképzéses-szigorítós-csihipuhis sztori volt. Az első kötete az elején lassan csordogál és sok lelki cuccot is belevisz, de a végére nagyon szépen felépíti a dolgokat (a keretet, világot, történéseket stb-t), a második (Végjáték 3 - A Holtak Szószólója) meg egészen katartikus volt számomra. Viszont csak együtt érdemes olvasni az itthon korábban két kötetben kiadott Holtak Szószólóját, mert kb. ugyanolyan durván vágja el a történéseket a kellős közepükön az első kötet vége, mint ahogy a Hyperioné is tette a Hyperion bukása előtt.
Amúgy nekem a novellák tetszenek a legjobban Orson Scott Cardtól. A Galaktika fekete borítós, 157. száma pl. azt hiszem a legnagyobb kedvenc a Galaktika folyóirat összes száma közül, benne csak OSC-novellákkal (9 darabbal). A legjobb novellája meg szerintem az Elveszett fiúk, ami pl. a Galaktika 160. számában található meg (2 másik OSC-novellával egyetemben).
A Teremtő Alvin sorozat bár egy kicsit túl fantasy és mesejellegű számomra, de abban is igen erős az "emberismereti" szál, ahogy a Múltfigyelők c., ~alternatív történelmi sci-fi is tetszett tőle.
A Shadow-sagából eddig a két magyarul megjelent regényt olvastam el, az elsőben (Ender árnyéka) szintén elég erős a "szupergyerek"-szál - és ott sincs igazán kielégítően megmagyarázva az, hogy miért gyerekek kellenek hozzá, de az annyira nem fájt nekem -, a másodikban (A Hegemón árnyékában) meg a világpolitikai-szarkavarós, de dicséri a szerzőt, hogy az ismert sztorit-sztorikat meg tudta írni még egyszer, más szemszögből úgy, hogy az is tetszett.

Mindazonáltal én elsőre Card novelláit ajánlanám, másodszorra meg a Végjáték - Holtak szószólója két kötetét, szerintem azok a legjobbak. A Fajirtásnak (Végjáték 3 - vagy ha a Holtak szószólóját 2-nek számoljuk itthon, akkor 4) meg vannak gyengébb és erősebb részei is, azt inkább csak azoknak, akiket meggyőzött a sorozat.

Last edited by tomanek on 00:33, 24-07-2013, edited 2 times in total.

Profile  

PostPosted: 15:52, 23-07-2013 

ICR wrote:
elolvastam mindent magyarul dicktol es dickrol
szintén, kivéve az Ütköző világok c. tanulmánykötetet, azt még nem sikerült kitúrnom
nálam kb. így néz ki a lista:

legjobb 15:
1. Figyel az ég
2. Palmer Eldritch három stigmája
3. Ubik
4. Időugrás a Marson
5. Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
6. Kamera által homályosan
7. Dr. Vérdíj
8. Istenek inváziója
9. Csordulj könnyem, mondta a rendőr
10. Valis
11. Az ember a Fellegvárban
12. Kizökkent idő
13. Várjuk a tavalyi évet
14. Az utolsó szimulákrum
15. Szabad Albemuth Rádió vagy A halál útvesztője

legrosszabb 5:
1. A kozmosz bábjai
2. A Titán játékosai
3. Transz
4. A Frolix-8 küldötte
5. Galaktikus cserépgyógyász (bár egy párszor jókat nevettem rajta) vagy Az Alfa hold klánjai (nem emlékszem rá)

Nagyjából hasonló a listánk, bár én két könnyű, korai(bb) darabot - 1.,4. - nagyon elölre tettem, mert szeretem az olyanokat, a jóval fajsúlyosabb Valist meg csak a 10.-re, mert bár nálam is katartikus volt a könyv utolsó ~harmada, de addig elég sokszor a pokolba kívántam az egészet. :)

ICR wrote:
legjobb 15:
15. Szabad Albemuth Rádió
14. Időugrás a Marson
13. Az ember a Fellegvárban
12. Az utolsó szimulákrum
11. Timothy Archer lélekvándorlása
10. Egy megcsúszott lélek vallomásai
9. A halál útvesztője
8. Ubik
7. Istenek inváziója
6. Csordulj könnyem, mondta a rendőr
5. Dr. Vérdíj
4. Palmer Eldritch három stigmája
3. Kamera által homályosan
2. Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
1. VALIS

legrosszabb 5:
5. A kozmosz bábjai
4. A Titán játékosai
3. Az Alfa hold klánjai
2. Figyel az ég
1. Galaktikus cserépgyógyász

Profile  

PostPosted: 00:18, 24-07-2013 

... az utóbbi szűk 3 hónapban meg egész sok mindent olvastam, ezeket:

Robert Sheckley: Vadászat
Image
Olvastam már jobb könyveket is Sheckley-től – többet is -, de azért ebből sem lett baj.

Terry Pratchett: Erik
Image
Pratchett könyveiből is, de azért ez is tetszett.

Lawrence Block: Bérgyilkos inkognitóban
Image
Kukáztam már itt-ott néhány Block-könyvet olcsóbban, de még nem olvastam tőle semmit, ezért elhatároztam, hogy idén legalább egyet-egyet be fogok vállalni a különböző ~sorozataiból. A J. P. Keller-regények közül ezzel kezdtem. Nem volt rossz, amolyan szárazabb, régivágású kriminek tűnt, Dashiel Hammett és Raymond Chandler után szabadon.

Csepregi Tamás: Szintetikus álom
Image
Kifejezetten jó és biztató cyber cucc, lazán egybekapcsolódó novellákkal. Brandon Hackett Az ember könyve c. könyve mellett az utóbbi év(tized(ek)) kellemes magyar meglepetése volt számomra a magyar ~sci-fi területén, jó volt ilyeneket olvasni, és ilyenekkel újból találkozni Zsoldos Péter könyvei után.

David Brin: Az Alapítvány győzelme
Image
Hát igazából nem lettem volna sokkal szegényebb azzal, hogyha kihagyom ezt az ún. Második Alapítvány trilógiát, ellenben jóval több szabadidőm lett volna úgy. Gregory Benford első kötete kifejezzen unalmas és lassú volt, és bár a második-harmadik kötet már eggyel jobb volt – a legjobb talán Greg Bear Alapítvány és Káosza -, de azok a nagy méretű kötetek is szárazak és lassan olvashatóak voltak. Mindazonáltal riszpekt a szerzőknek, mert igyekeztek odatenni magukat, de utólag azt mondanám, hogy inkább az Alapítvány 5 kötetét + 2 előzménykötetét kellett volna újból átfutnom ahelyett, hogy ezeket is beszereztem és elolvastam.

Lawrence Block: Nyolcmillió halál
Image
A Matthew Scudder-szériából ezzel kezdtem. Kicsit uncsi volt számomra (mind az alkoholizmusos, mind a krimis szál). Tippem szerint majd el fogok olvasni egyet a szerző Bernie Rhodenbarr-köteteiből is, aztán meg fogom állapítani, hogy az ízlésemhez legközelebb még a J. P. Keller-regényei lehetnek, aztán max majd azokból fogok olvasni még.

Jack Vance: A túlvilág szeme
Image
Hát ez is megvolt, ha már gyerekkoromban kimaradt. Továbbra sem tűnik az esetemnek az a mesés-vicces fantasy, amiket Vance írhatott, de azért néha elmosolyodtam az antihős Ravasz Cugel taplóságán.

Philip K. Dick: Az utolsó szimulákrum
Image
Az Agave már kiadta PKD regényeinek a legjavát, de azért sikerült megint egy izmosabb darabot találni a „maradékból”. Nagyon erős és fantáziadús a könyv első fele – potyogtak néha a könnyeim a széthullott párbeszédeknél -, de sajnos a legvége összecsapottnak tűnik, legalábbis nem sikerült végig tartani a színvonalat. Ettől függetlenül élmény volt, ajánlom a PKD munkásságát kedvelőknek.

P. G. Wodehouse: Csirkék és szerelem
Image
Wodehouse-nál is az a helyzet, hogy minden bizonnyal kiadták már a legjobb írásainak az első, második és harmadik vonalát. A tollát dicséri, hogy a többi könyvét is örömmel olvasom el.

Terry Pratchett: Hölgyek és urak
Image
Jó lenne sorrendben beszerezni a Korongvilágos könyveket, de csak úgy szoktam, hogy azokat veszem meg, amelyek az eredeti ár töredékéért jönnek szemben antikváriumokban vagy egyéb helyeken. Aztán amelyekkel nagyjából időrendben vagyok (azaz nem egy alsorozat 5-6. kötetei úgy, hogy max csak egyet olvastam abból), azokat elolvasom. Így tettem ezzel is – btw. Szentivánéj idején, ha már a története is akkor játszódik -, jó volt ez is.

Robert Charles Wilson: Tengely
Image
A Pörgés kifejezett jó regény volt a szerzőtől, szóval még úgy is nekiálltam a trilógia folytatásának, hogy egyébként azt olvastam róla, hogy nem sikerült olyan jól, mint az első rész. Ezt én is megerősítem, mindazonáltal ez sem volt egy rossz könyv.

Jo Nesbø: Leopárd
Image
Nesbø szokás szerint szállított, újból egy kiváló krimit. Kicsit ugyan már túl lett cifrázva a végére, de az első fele élmény volt, és a többi sem volt rossz. Kár, hogy lassan utolérem az itthoni megjelenéseit (az újak közül már csak a Kísértetet nem olvastam), de szerencsére a Vörösbegy előtti kettő Harry Hole-sztorit – amelyek itthon később jelentek meg – még nem olvastam, így legközelebb valószínűleg arrafelé fogok támadni.

Jack McDevitt: Polaris
Image
A szerző első régiségkereskedős sztorija (Született stratéga) nem igazán tetszett, de mivel anno felkeltette a figyelmemet az, hogy harmadik történet (Az elveszett kolónia) Nebula-díjat nyert, és szembe-szembejöttek a kötetek itt-ott (antikváriumok, rukkola), ezért beszereztem a többit is. Hát az igazat megvallva ezt is kifejezetten unalmasnak találtam a legtöbb oldalán. Most azért már becsületből is lenyomom még egyszer legalább azt a harmadik, díjnyertes kötetet is, de nem ma lesz az.

Robert Charles Wilson: Örvény
Image
Itt jóval meggyőzőbb volt számomra az első kettő rész, ezért lendületből rámentem a harmadik, Pörgés-trilógiát lezáró kötetre is. Itt is csak a kötet első fele tetszett jobban – ahogy a Tengelynél is -, de azért nem volt rossz ez a trilógia, egy különösen jó első, és egy-egy vállalható második és harmadik résszel.

Kir Bulicsov: Kettészakított élet
Image
A Tilosos Tóth Szabi – a rádió tematikus sci-fi napjainak szervezője - egy ismerőse selejtezett sci-fi könyveket, amiből egy pár hozzám került Szabinak köszönhetően. Ezt az írót – néhány Galaktikás novelláját leszámítva – nem igazán ismertem, de nagyon jó kis novelláskötet volt ez, ajánlom.

John Wyndham: Web
Image
Szembejött a rukkolán, úgyhogy még csak egy Penguin Readers-es, csökkentett szókincsű és terjedelmű, angol nyelvű kiadásban is elolvastam. Ugyan ennél sokkalta jobb regényeket és novellákat is olvastam már a jó írótól, de arra jó volt, hogy egy kis bátorságot gyűjtsek az ennél jóval izgalmasabbnak ígérkező angolnyelvű könyveimhez a polcaimon, mert ezzel a mondjuk igen minimalizált, de azért „upper intermediate” szintű nyelvezettel nem volt semmi problémám, és pillanatok alatt el is tudtam olvasni a Bánki-tó partján ejtőzve. Azaz biztató volt a kísérletem mind a megértést mind az olvasásra szánt időt tekintve, amely két tényező miatt ódzkodom még egyelőre az angolnyelvű jóságok olvasásának elkezdésétől.

China Miéville: Konzulváros
Image
A vége felé járok a könyvnek, eddig nem győzött meg különösebben. Azért ~1300 Ft-ért OK volt (egy 500 Ft-os könyvhetes kuponnal kiegészült, -25%-os ÉS 2+1-es akció keretében beszerezve). Mindazonáltal ha ez A (vagy csak az egyik?) legjobb sci-fi a szerzőtől, ami az Agave-nél jelent meg, akkor valószínűleg nem fogom elolvasni a korábban, máshol megjelent „epikus fantasy”-jét, „bizarr tengeri kalandregényét” és „western”-jét, bár persze az utolsó, még hátralevő 70 oldala alapján árnyalhatom majd később az eddig róla kialakult véleményemet és benyomásomat.

Profile  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 3582 posts ]  Go to page Previous  1 ... 175, 176, 177, 178, 179, 180  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]