115. manglehorn
mintha a st vincent elbaszott verziojat latnam - bill murray-hez hasonloan al pacino is olyan alkat,
akibol alapbol sugarzik egyfajta melabus, megkeseredett, szikar, de megis szeretre melto kedvesseg. egy ilyen karakter fejlodes nelkul egy maga keserusegeben vergodo filmet eredmenyez. a nezonek tudnia kell drukkolni a valtozashoz, de ezt gyorsan feladjuk, manglehorn igazabol egy szanalmas, fiatalkori szerelmen tullepni es a vilagra nyitni keptelen felorult, szar alak (persze az utolso tiz percre ez megvaltozik). david gordon green (prince avalanche, joe) rendezese (megtamogatva a csopogos filmzenevel) hiteltelenul szentimentalis, jo nagy csalodas. felresikerult pszichoanalitikus melodrama
114. mad max - fury roadnagy kar h nem volt modom moziban megnezni, mert ez aztan orulet
113. kumiko the treasure hunter
van egy tipikus filmtipus, ami alig szol valamirol, megis magaval ragadoak esetlen karakterei, fura
hangulata, es elviszi, szerethetove teszik keptelen szituacioi. jo pelda erre alexander payne (sideways, the descendants, nebraska) filmes, aki biztosan latott vmit (o es iroja is a producerek kozott) ebben a japan kincskereso piros kiskodmonben. adott egy kulonc-dilis (sajnos tenyleg nem tudni rola semmit) japan no akinek az eletcelja, hogy a fargo c. filmben elrejtett penzzel teli aktataskat megtalalja (mer ugye az elejen kiirjak h true story haha), ennek megfeleloen egy abszurd road movie-va valik a sztori, ami a fentiek teljes hianyaban az ev egyik legunalmasabb, leglehangolobb, legsemmilyenebb filmje (es nem is ilyen misztikus-wtf mint a trailer)
112. advantageousaz idei sundance zsuri kulondijas filmje igazi csemege. az azsiai-amerikai noi szerzoparos (egyikuk irta, rendezte, vagta, tarsa pedig szinten irta, illetve foszerepelte) vizio erdekes, finoman kidolgozott, emiatt viszont talan nem annyira atelheto, egyertelmu a foszereploi motivacio, csereben viszont nincs szajbaragas, a nezonek maganak kell osszeraknia es megertenie az apro utalasokbol a jovo tarsadalmanak kepet. az elkepzeles egyedi, osszetett jovokepet mutat be, benne moralis-pszichologiai kerdeseket vet fel tobbek kozt az anyasagrol, a tarsadalom te'ves (?), orok fiatalsagra torekveserol. kulonos hangulatu, kesernyes emberi sci-fi drama, amilyet az another earth ota nem lattam
111. en duva satt pa en gren och funderade pa tillvaron (a pigeon sat on a branch reflecting on existence)
nem vitatom roy andersson filmes nagysagat, de nem is tudom megitelni, csak ez alapjan - velencei arany oroszlan ide v oda, ez nekem kinszenvedes volt. a muveszi koncepcio kb az h az elet apro banalis pillanatain keresztul vilagitson ra letezesunk abszurditasara. ilyen szanalmasnak, lehangoloak, eletuntak lennenk, mi emberek? en ezzel nem tudok azonosulni
110. alleluiaaz idei fantastic fest egyik nagy nyertese, oruletben es verben folyo durva pszichodrama
109. kurt cobain - montage of heck
hiaba rohadt hosszu, inkabb impresszionista mint dokumentarista portre, tele jegyzetekkel agymenesekkel, igy kicsit hianyerzetem volt, de azert nem rossz
108. loreak
spanyol drama, tipikusan olyan ami kisfilmkent erdekes, nagykent unalmas
106. omoide no mani (when marnie was here)
megint egy komoly felnottes gyermekfilm a studio ghiblitol, nem varazsolt el, nem hatott meg (nem ugy a szel tamad)
105. aimer, boire et chanter (life of riley)
szindarab adaptacio filmre ami valojaban ugyanugy szindarabkent el a vasznon, kicsit nem ertem ezt a koncepciot, asszem szinhazban pont elvezetesebb lenne
104. bird people
egy eletet maga mogott hagyo ferfi es egy szobalany nagyon hulyen megirt sztorija
103. wild horses / set fire to the stars
vmifele ranch-os csaladi dramakrimi robert duvallal, kicsit se kotott le / a masik meg szinten fel orat
birt, egy bohem kolto amerikai turnen az 50es evekben elijah wood felugyelete mellett, nem erdekes
102. en chance til (a second chance)verbeli dan drama a bier-jensen parostol
101. kajaki
haborus film ellenseg nelkul, brit osztag az aknamezon. klausztrofob feszult, szal nem rossz, de valszeg nem fogok ra sokaig emlekezni
99. the spongebob movie - sponge out of water
az egyik leginfantilisebb legjobb rajzfilmbol csinaltak egy tipikus akciomozit, kar
98. kung fury
80as evek trash-homage fel oraban, egyszer lehet rajta nevetgelni de annyi
97. la french (the connection) / visitors
francia zsarus maffias, nem volt turelmem hozza / godfrey reggio (quatsi-trilogia) uj kiserletezesehez meg plane nem, totalis meditacio a film arcokrol, epuletekrol
96. the cobbler
ez komolyan thomas mccarthy filmje? pocsek es nem csak attol h adam sandler benazik benne, a fele utan mikor osszevissza bonyolodik, mar nem is erdekelt
95. slow westen utaltam az elmult ev "unnepelt" westernjeit (dark valley, homesman, salvation), ugyh megvaltas volt ez, imadtam, kurvajo