i m p u l s e c r e a t o r phÓrum

www.impulsecreator.hu | www.drumandbass.hu
It is currently 20:20, 14-08-2026

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 61 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 01:40, 04-05-2002 

A Drum and Bass halála vagy újjászületése?

Ez az iromány egy fajta körlevél, amiben mindenkihez szólok, aki bármilyen formában is kapcsolatban áll(t) a dnb-vel. Kérem, hogy olvassátok végig és gondolkodjatok el rajta, mert lehet, hogy megéri. :)
Köszönöm: Csucsu (Lörincz György)

Azok, aki régóta járnak dnb partikra, pontosan tudják, hogy az utóbbi 1-2 évben eléggé megváltozott a bulik hangulata. Ez a jelenség sok mindennek köszönhető. Az érdeklődők számának növekedésével szinte rögtön együtt jár az ellenségeskedés, vagy legalábbis a másik kritikus szemmel való méricskélése, mert ugye nem ismerik egymást a jelenlévők. Ettől persze senki sem olyan felszabadult, mint régebben, senki nem meri önmagát adni a bulikon, senki nem lazít igazán. Pedig éppen ez lenne a lényeg, hogy elengedjük magunkat közösen, családias hangulatban, e hibátlan zene hallgatása közben. Ebben nyilvánvalóan gátol bennünket a számunkra ismeretlen arcok jelenléte, de gondoljuk csak bele az ö helyzetükbe (mármint a számunkra ismeretlen arcokéba). Ha azt látja rajtunk, hogy kritikusan méregetjük akkor ő sem veti le a mindennapi szerepet, amit játszik (mert legalábbis valamilyen szinten mindenki szerepel), viszont ha azt látja, hogy ez az ember itt (azaz mi) békésen, boldogan és felszabadultan bulizik, akkor ő is sokkal inkább ez fogja tenni szereplés és kritikusan való méricskélés helyett, hiszen valószínűleg ezért van itt. Régebben bárkit megszólíthattál egy bulin, és biztos lehettél benne, hogy segítőkész és barátságos lesz veled, mert ez a normális egy olyan helyen, ahol sok hasonló érdeklődési körű ember van egy helyen. A dnb partik közös zenehallgatást jelentenek, egy olyan helyen és társaságban, ahol nem kell szerepelned, nem kell félned, hogy majd a másik megszól vagy kiröhög. Önmagad lehetsz. A sok idegen arc pedig, aki körülötted áll (jobb esetben táncol), az már nem is annyira idegen, ha te úgy nézel rá, hogy ne féljen megszólítani.
Sokak szerint a dnb halála a populárissá válás. Ha viszont kihasználnánk ezt a folyamatot, akkor sokkal inkább az újjászületés szó a megfelelő. Ha nagy bulikon sok ember közt is ugyanaz a kellemes biztonságérzet van meg az emberekben, akkor még többen fognak partizni, mert ott igazán kiereszthetik a gőzt, levethetik a hétköznapok prózai nehézségeit, és így kevesebb feszültség és agresszió jellemezné a hétköznapjaikat is.
A dnb-t "készítők" számának növekedésével a zene minőségi romlása figyelhető meg. Hallgassunk csak meg egy régebbi ('96-'98) számot, és megfigyelhetjük, hogy abba még élet van, energiát fordított rá az író, csiszolgatta, fényezgette, hogy az, az ő kis büszkesége legyen, van hozzá kis történet, el lehetett benne utazni a készítő kis világába, ezeket még barátok írták barátoknak. Mostanában már nagyipari zenegyártás folyik, csak kevesen foglalkoznak minőségi zeneírással.
Egy jó parti pedig nagyrészt két dologtól lesz jó, a jó zenéktől és a jó DJ-ktől, akik együtt buliznak a jelenlévőkkel, ők is boldogok és mosolyogva játszanak. Ez azért fontos, mert végül is ők vannak a parti középpontjában, ők adják a zenét, és ha örömmel teszik ezt, és nem csak munkának tekintik, azt a bulizó tömeg érzi, kihat rájuk, és sokkal felszabadultabban táncolnak, buliznak, mintha csak fapofával áll az, akit mindenki megnéz, hogy vajon hogyan is kellene itt jól éreznie magát. A többi nem nagyon számit, ha ez a kettő rendben van egy bulin. A hely is beleszámít a hangulatba, de ne az legyen már a meghatározó egy bulin, hogy nem volt légkondicionálás. Ha meleg van, meleg van, leizzadsz, csupa víz leszel, de legalább sokat fogsz inni, ami ugye köztudottan fontos, a többi meg nem mind1?
A bulik átlag életkorának lefelé való elmozdulását nem sajnálni kell, hanem vagy "18 éven felülieknek" bulikat kell szervezni, vagy helyes utat mutatni a bulizásban a kisebbeknek, hogy ne drogozzák magukat halálra. (Ez így azért persze erős, igen ritkán vannak halálesetek a bulikon, de milyen társadalom lesz az, ahol az emberek 13 évesen kezdenek drogokat fogyasztani, mert ezt látják a nagyobbaktól, vagy, mert a szüleik szarnak rájuk.)
Ha pedig az idősebb korosztály továbbra is tartja a régi bulik hangulatát, akkor a fiatalabbak ezt tanulják meg, és szépen továbböröklődik a valódi dnb parti hangulat. Ez volna, ami megfogalmazódott bennem ez alatt az x év alatt amióta partikra járok. Remélem, azt értitek belőle, amit írni akartam. Ha valami (bármi) eszedbe jut ezekkel kapcsolatban, vagy ezen kívül még a partikról, kérlek, írd meg nekem e-mailban a csucsudnb@freemail.hu címre. Előre is köszi. :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 13:01, 04-05-2002 
soulproof

kicsit érzelgős vagy nem?
minek ez a nagy hippi duma?

"A dnb-t "készítők" számának növekedésével a zene minőségi romlása figyelhető meg. Hallgassunk csak meg egy régebbi ('96-'98) számot, és megfigyelhetjük, hogy abba még élet van, energiát fordított rá az író, csiszolgatta, fényezgette, hogy az, az ő kis büszkesége legyen, van hozzá kis történet, el lehetett benne utazni a készítő kis világába, ezeket még barátok írták barátoknak. Mostanában már nagyipari zenegyártás folyik, csak kevesen foglalkoznak minőségi zeneírással."

ennek pedig nyilván a fordítottja igaz
minél többen csinálják, annál magasabb színvonalú lesz, mert nagy a konkurrencia és magasabban a léc
szted hol megy magasabb szinten a foci
itt ahol 10000 igazolt játékos van vagy spanyolországban ahol 4millió?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:04, 04-05-2002 

sztem angliában... ;-))

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:30, 04-05-2002 
piper

kedves Csucsu!
az a baj hogy mind szép és jó amit mondasz, írsz , de sajnos aki elgondolkozik rajta az tisztában van ezekkel a dolgokkal , akik meg a probléma kiváltói nagy részt azok nem olvassák ezt és nem gondolkoznak el ezen( jó esetben csak azért mert nem olvassák, rossz esetben mert nem tudnak gondolkozni)!!!!!!!

NEM TUDUNK MIT TENNI EZ VAN !!!!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:56, 04-05-2002 
souljah

Egyetertek a ff-el, tuldramatizalod a helyzetet, mert nem ismerek olyan embert akinek arrol szolnanak a bulik hogy masokat nezeget es szidja a legkondit, az csak 1 szempont a milliobol.
ZENE AZ, AMI ELTET!

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18:05, 04-05-2002 
ujonc

szerintem semmi baj nincs a d&b alakulásával.ez egy természetes folyamat,hogy a jó zene kommercializálódik,bár problémák mindig vannak,de én ezekbe nem látok bele,mivel nem figyelem annyira a történéseket.
a populárissá válás meg csak jó lehet a producereknek ,mivel többen veszik a lemezt ezért több pénzt kapnak és jobb kütyüket tudnak venni.tehát jobb lesz a zenék minősége,mivel tudják követni az aktuális technikai újdonságokat...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19:41, 04-05-2002 
droid

a dnb egyáltalán nem halott. ez a topik meg mehet a levesbe.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 23:01, 04-05-2002 

Talán elindult vmi a 18+ TAB bulikkal. A kommercializálódásról meg annyit, hogy az már szerintem is röhej, hogy Goldie-n zakóban, nyakkendőben mozgott pár ember.(nem security). Nem vagyok "melegítős", és ettől függetlenül sem méregetek másokat, de EZ azért szemet szúrt... Abban viszont teljesen igazad van, hogy gáz a sok ifjú drogos. Én sem vagyok szent, sem öreg, de én 14 évesen tinidizsiben ittam a kólát, és nem is láttam közelről cuccot. Ezen kéne gondolkodni.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 00:31, 05-05-2002 
pokemon

plasztik: az olyanok mint csucsu azert sirnak mert akarnak partizni de nem tudnak ezeken a mostani bulikon, ne mond hogy nem valtozotak sokat a partik vesd ossze mondjuk egy 96os tilos es egy mostani blz partit nem mondom hogy ez rosszabb csak teljesen mas akinek meg a regi kell hova jarjon?

http://www.myspace.com/trafikhiphop

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:42, 05-05-2002 
pokemon

nem rinyalok csak azt mondtam hogy az tenyleg eltunt:( es nem lesz olyan soha ez van ugyhogy ebben igazad van nem kell emiatt rinyalni ugy se jonnek vissza a regi partik szokni kell az uj stilust!!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17:37, 05-05-2002 
ujonc

annyit meg hozzafuznek, hogy a technoid hangzas elhaparodzasaval (de szep is e szo) a mai producerek mar sokkal inkabb profi studiotechnikusok, mintsem igazi zeneszek. that's whassup.

phreek! már többször kinyilvánítottad különböző topicokban, hogy nem a technoid hangzás a kedvenced. ez egy dolog, de szerintem nem kéne "a technoid hangzas elhaparodzasaról" beszélni. nem igaz, hogy a technoid irányba halad a dnb, hiszen éppen az a jó benne, hogy egyszerre fejlődik minden irányban! fejlődik a ras/dzsungel-vonal, a likvid-vonal és a techno-vonal is. nem kell mindegyiket szeretni, de nem igaz, hogy bármelyik vonal kizárólagos lenne. épp a változatosság az, ami jó a dnb-ben! sok embertől hallottam már, hogy a dnb azért halott, mert teljesen elkanyarodott a techno irányába. ezek az emberek valószínűleg pont csak ezt az egyféle vonalat hallgatják sokat, azért mondják ezt.
egy producernek két választása van: vagy megtanulja fullosan kezelni a stúdiót, vagy felbérel egy hangmérnököt. igen, a profi technikai tudás szükséges, de attól még ők zenészek. egyszer édesanyám azt mondta: az elektronikus zene azért nem zene, mert nem is emberek csinálják, hanem gépek.:) de a gép is csak hangszer, ahogy a profi zongoraművész tökéletesen ismeri a hangszerét, úgy a producernek is tudnia kell kezelnie a samplert meg minden.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17:43, 05-05-2002 
ujonc

engem az zavar, hogy egyre kevésbé a zenéről szól az egész. az persze más kérdés, hogy eléggé ellaposodott a béz.
de szerencsére a dnb-n kívül is van zenei élet. SŐT!

akinek meg nem tetszik, az tényleg ne járjon partikra. én se megyek. :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17:47, 05-05-2002 
ujonc

smoke: a több alirányzat még nem jelenti azt, hogy fejlődik.
én egy ideje úgy látom, hogy egyhelyben áll mind...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17:58, 05-05-2002 
ujonc

keni: szerintem temessétek csak a dnb-t. nincs ezzel semmi gond.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18:27, 05-05-2002 
ujonc

nekem a d&b a mögötte álló technikáról is szól.
ezt szeretem benne. nincsen ezzel semmi baj.
régebben is így volt, nem újdonság.
egy zene akkor jó ha tetszik és működik, teljesen mindegy mivel készült.
a szerteágazás meg megoszt egy kicsit. izlésről vitatkozni meg....
robbanásszerű fejlődést meg naívság lenne elvárni, viszont vannak még kiaknázatlan lehetőségek a műfajban, amiket még nem is sejthetünk.
...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19:28, 05-05-2002 

csucsu: igazad van
minord: F ( hüvelyk keresztezi a középsőt, mutató kinyújt, többi behajlítva : )

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19:41, 05-05-2002 
pokemon

barca: jee

Profile  

Post subject:
PostPosted: 02:05, 06-05-2002 
pokemon

Szerintem meg, mindig voltak olyan akiknek nem tettszettek az éppen akkori bulik, ilyen emberek mindig lesznek.
Az hogy most mi van és 3-4-x évvel ezelött mi volt ne hasonlítsuk már össze...
Akkor az volt, jó volt, most ez van, ezis jó, de teljesen más...
A lényeget meg már irta más is, akinek nem tettszik, az ne sírjon, hanem ne járjon bulikra és ne áldozzon többet erre a stílusra a drága idelyéböl...(ezzel is elösegíti azokat akiknek tettszik az ami most van, nekik is jobb ha nem próbálják öket lehúzni a vernyákolással).

na pisz

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18:07, 06-05-2002 

Ami a zenét illeti: az új stílusirányzatokkal semmi gond, a baj inkább az hogy kicsit eligénytelenedett a műfaj (úgyértem rengeteg unalmas, jellegtelen tucatzene van mostanában). A zeneírás művészet, önkifejezés... mostanában a legtöbb zene mintha nem ezt a célt szolgálná.
Arcok: az átlagéletkor vicces, az emberek készenléti állapota még viccesebb. Sokmindenki meg van őrülve, és ez elég gáz... nem lehet ezt az életmódot a végtelenségig folytatni és fokozni...

De a dnb soha nem fog meghalni, mert ahogy egy kedves barátom mondta: a szívünkben mindig élni fog :). Nálam ez olyan mint egy igaz szerelem: az első pillanattól a rabja vagyok, és úgy néz ki, hogy az is maradok örökké. Na, nem érzelgősködök tovább :)
písz

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18:51, 06-05-2002 

Ja, és az igazi ellenségeskedés szerintem nem egymás méregetése, hanem az ahogy sokan hajtanak a pénzért, "a cél szentesíti az eszközt" alapont átgázolnak mindenkin...

Megaztán hol van már az a Jailhouse, ahol inkább csak békésen szívtak az emberek (legalábbis nekem régebben így tűnt, javítsatok ki ha tévednék...), beszélgetnek, eltáncolgatnak, és nem az a céljuk hogy megállás nélkül átzúzzák az estét. Egészséges underground gyerekek helyett ma már csak kattant zombik ugrálnak vicsorogva mindenfelé...
azért én optimista vagyok, főleg most, hogy már 4 hete nem csináltam semmit, és kezdem újra úgy érezni magam, mint egy drum and bass-es... nem pedig úgy mint egy drug and bass-es.

Profile  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 61 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]