Az elektronikus zene kevésbé tánczenei vonulatával foglalkozó Ultrahang Alapítvány 2001 óta rendezi meg Ultrahang Estjeit, m idén valami sokkal nagyobb szabású dologba vágták szónikus fejszéjüket. A szeptember 25-27 között Budapesten, szeptember 28-án Szegeden megrendezendő Ultrahang Fesztiválon fesztiválon közel harminc művész, zenekar, illetve DJ lép majd fel a világ tizenhárom országából (USA, Ukrajna, Izland, Szerbia, Nagy-Britannia, Ausztria, Hollandia, Magyar-, Német-, Olasz-, Svéd-, Spanyol-, és Finnország).
A rendezvény honlapja szerint az Ultrahang Fesztivál olyan itthon kevéssé ismert előadókat, irányzatokat mutat be, akik a modern zenei centrumok elektronikus, kísérleti, underground világának elismert szereplői, és meghatározzák, vagy nagy valószínűséggel meg fogják határozni a közeljövő progresszív, nem tömegzenei mozgalmait, de "titokban" még a populáris stílusokra is hatást gyakorolhatnak.
A fellépők közül csak a legnevesebbeket kiemelve, itt lesz az amerikai Kim Cascone, DJ /rupture, Kid 606, a finn Vladislav Delay DJ-ként és Luomo nevű projektjével live actként is. Eljön DJ I-Sound (ő DJ-ként is) és DJ Scud kettőse Wasteland néven, fellép a holland Goem, az izlandi Heimir Björgúlfsson és híres B92 rádióadó két műsorvezetője, a Belgradeyard Sound System. Magyar színekben Tigrics, Prell, Fluidum, Én, Nicron jeleskednek.
Budapesten három napon keresztül naponta 2-3 helyszínen lesznek egymást követő rendezvények kora délutántól hajnalig, helyszínenként 3-4 előadóval. Az egyes helyszínek nagysága és jellege változó, így lesz olyan délutáni rendezvény, amelyre csupán ötven, olyan esti program, ahová százötven, és olyan éjszakai party, ahová ötszáz hozzáférhető jegy lesz. Az egyes helyszínek kapacitása és a még szabad jegyek száma az interneten lesz követhető.
A fesztivál nyitó programja szeptember 25-én 19-órától 22 óráig ingyenes, melyre a meghívottak mellett a közönség itt, a
www.fest.uh.hu honlapon regisztrálhatja magát.
A jegyértékesítés szeptember első hetében kezdődik a Wave lemezboltokban és a fesztivál honlapján. A jegyek alkalmanként 500, illetve 1000 forintba kerülnek. Szegeden egyetlen helyszín lesz, és erre a napra csak ott, illetve a weben lehet majd jegyet vásárolni.
http://www.ultrahang.hu
http://fest.uh.hu