Hát végigolvastam ezt a kis irományt, és szvsz a tag több ponton el van tévedve, annak ellenére, hogy van amivel egyet tudok érteni. Főleg az alapoknál kezdődnek a gondok:
Quote:
Drum & Bass is built on two major tenants: One, Respect anyone whose more important than you; Two, Above all else respect anyone who you could further your own career.
Ez sztem tipikus esete annak, amikor nem látom a fátol az erdőt. Miért is tisztelem a másikat? Azért mert valamit - ezesetben konkrétan zenét - letett az asztalra, amely nekem fontos, ami számomra sokat jelent, megérintett, stb. Nem csupán azért tisztelem xy djt/producert, mert van egy angol/ausztrál/új-zélandi útlevele (na igen, itt most el lehetne kezdeni beszélgetni a teljesen téves dj/producer kultuszról...) hanem mert (mondjuk magamból indulok ki) ő az az ember aki megírta azokat a számokat amelyek olyan fontosak a számomra, bla bla bla, tehát amelyekben értéket látok.
Ha a dolog tényleg így áll, akkor azt a tényt, hogy ő a saját zenéjével, vagy a saját kiadóján megjelenő zenéjével azt tehet amit akar, természetszerűen elfogadom.
A másik aspektusa az egésznek, ami feltehetőleg azért hiányzik az irományból mert az illető nem foglalkozik egy kiadónak az igazgatásával, az az, hogy mennyire nehéz manapság életben tartani egy ilyen dnb labelt. Sok kockázatot kell vállalnia annak aki ma életben akar tartani egy ilyen cimkét, ami nagyon nagyon sok apróságon is múlhat - kinek adod oda a megjelenés előtti zenéket, ki játsza/chartolja azokat, stb stb stb. Valóban sok kiadó esetében, a tulajdonos szinte SENKINEK sem adja oda a megjelenés előtt álló zenéket. De mindezek mögött az is húzódik, hogy az adott kiadónak milyen szerződése van a lemez disztribútorral, amely egy személyben az alatta álló kiadók "sugar daddy"-je. Sok esetben egy kiadvány csak korlátozott példányban jelenik meg, remélhetőleg gyorsan elfogy, és kész, ennyi, a disztributor nem vállalja a 12es újranyomását (pld. Subtitles, Commercial Suicide, stb stb stb.) Sok esetben viszont éppen az a baj, hogy a disztibutor túl sokat nyom fel, és rossz promóció (illetve a legtöbb esetben zéró promoció) esetén eladhatatlanul fognak porosodni egy raktárban - a label tulaj vesztére, akinek a következő 12esét a disztributor nem fogadja majd tárt karokkal.
Elnézést, hogy ilyen sokat írtam, de a lényeg az, hogy semmi sem véletlen, és számomra az a meglepő, hogyha ez a faszi olyan régi pörgeti magát ahogyan állítja, akkor hogy nem látja ezeket a dolgokat.
Még csak annyit, hogy az slsk/mp3/filesharing para miatt én is tök jó ötletnek tartom, hogy sokkal gyorsabban jelennek meg mostanában a zenék, mint akár egy-két éve, és hazudnék, hogy ha azt mondanám, hogy engem sem bosszant az, ha egy zene másfél év késéssel jelenik meg. Azonban itt ismét a disztributorra lehet gyanakodni - sok esetben nem a labeltulaj tartja vissza a megjelenéseket.
A soha meg nem jelenő zenék a legtöbb esetben a bennünk felhasznált minták jogi rendezésének lehetetlensége miatt tünnek el a süllyesztőben. Most hirtelen csak a Fucking Hostile jut eszembe amelyről kifejezetten lehet tudni, hogy a szerzője nem szeretné ha megjelenne.
De ezt is el lehet fogadni, mivel ő csinálta a számot, hadd csináljon vele amit akar!!!