marczi wrote:
wohhó milyen szép kis topic lett itt. egyetlen egy hozzáfűznivalóm van:
a piaci viszonyok nem oldanak meg semmit, se rövid, se hosszútávon - az a popbiznisz, ahol az működik; szerintem azt nem akarjuk. itt etikára van szükség, azaz: ha valaki balfasz, és szar bulikat csinál, akkor annak nem-elmenni a bulijára, figyelmenkívülhagyni azt, stb.
mindent a piaci viszonyok oldanak meg.
persze abban nagyon igazad van, hogy egy jó buli is lehet bukta, illetve egy szar buli is lehet nagyon nyereséges. de ettől még működnek a piac törvényei. ez mással is így van: egy jó terméket nem vesznek meg, viszont egy silányabbat elkapkodnak a vevők. mi az oka? nem teljeskörűen informáltak a fogyasztók, ezért nem racionális a döntés.
de hosszú távon mindenképpen a minőséggel lehet megtartani a fogyasztókat. ehhez nem kell etika: a fogyasztók maguk fogják keresni az igényesebb rendezvényeket.
mondok egy példát. a múltkor elmentem Tunnelbe, Lee Coombs-partira, a Mustbeat szervezte. elég kevesen voltunk, nem kell bennfentesnek lenni ahhoz, hogy tudjam, anyagilag buktak a szervezők. viszont olyan jó bulit szerveztek, és érezni lehetett azt, hogy tényleg az volt a céljuk, hogy aki elmegy, az jól érezze magát. biztos, hogy figyelni fogom ennek a csapatnak az oldalát, és fogok menni a bulijukra.
ellenpélda: BPM. a köcsög lehúzós pénzéhes bandának a bulijára többet nem megyek, az biztos. ők tényleg csak kaszálni akarnak (a Pacha is ilyen). jó dj-ket hívnak el, de onnantól kezdve teljesen leszarják, hogy milyenek egy bulinak a körülményei (jó, a hangcuccot jól össze szokták rakni, viszont az áraik, meg az egész hozzáállásuk azt tükrözi, hogy tökmindegy nekik, hogy ott vagy-e és jól érzed-e magad, hiszen ott van még 5000 ember).
a Mustbeat (vagy akár a Debut) ráérzett egy piaci résre: arra, hogy igényes bulit kell szervezni. a BPM meg csak kaszál, de a bulijaik igénytelenek. hosszú távon biztosan megunják az emberek a nagy megapartikat, ahol levegőt sem kapsz, folyamatosan taposnak a cipődön, leülni sem tudsz sehol, és 2500 Ft egy Törley-pezsgő. más fórumokon is olvastam hasonlóan kiábrándult véleményeket.
vagyis: a piac hosszú távon kikényszeríti a minőséget.
bocsánat, amiért ilyen hosszút írtam!
nem az információhiány miatt nem racionálisak a fogyasztók: hanem azért, mert senki, még az angolszász analitikus-racionalista logikafilozófusok sem racionálisak a lényegüknél fogva (ez egy tévhit, amelyet leginkább a közgazdaságtan terjeszt). a racionalitás köcsög lehúzásokba és manipulációba vezet, mindenképpen: éppen azért, mert nem lehet rá etikát alapozni.
értékeled ezt a krút, és nem értékeled azt: azaz ez nem egy általános, a racionalitás természetéből következő dolog, hanem igenis etikai jellegű. a "piac" (egyáltalán, milyen piac?!) nem kényszerít ki semmilyen minőséget (ha kikényszerítené, akkor most minden szép és jó lenne a világban): mert az emberek meg tudnak elégedni azzal, amit alájuk tolnak (akár racionális alapokon is). ezzel pedig csak etikailag lehet szembeszállni. én egyébként nem szeretnék olyan bulikon részt venni, amelyek "piaci réseket" tömnek be, elégítenek ki.