Ezt még tavaly augusztusban biggyesztettem egy másik fórumra:
„Érdekes cikkecskét olvastam minap a DJ-ben. Az írás az italo disco-ról szól.
Na itt elidőztem egy kicsit, mert az én életemből eddig valahogy kimaradt ez a stílus. A cikk írójának állítása szerint az egyik legidőállóbb és a többi stílusra legnagyobb hatást gyakorló zenei ágazattal van dolgunk.
a) Ez fájt. De lehet, hogy neki van igaza. Én mindenestre úgy látom, hogy a techno (ezalatt értsük a minimalt, az electrot és retrot) és a kísérleti elektronika mutatta és mutatja meg mind a mai napig az utat előre.
Az italo disco hatása alá került egy rakás producer és banda, olyanok mint: DJ Hell, a Metro Area, Daniel Wang és Felix Da Housecat. A stílus az elmúlt másfél évben kinőtte magát és újra hihetetlen népszerűségnek örvend.
a) Most vagy én járok csukott szemmel vagy füllel vagy más a bibi, de én még nem botlottam bele ebbe a hangzásba. Azt meg hogy ez lenne most a most trendy vonal, baromira nem érzem. De betudható ez kicsiny hazánk zenei téren való több éves lemaradásának…hmm, na lépjünk tovább.
Olyan kiadók jeleskednek eme stílus népszerűsítésében, mint a német Clone, Créme, Viewlexx és a Bunker, a svájci Mental Groove és a Ghostly az Egyesült Államokból.
b) Akárhogy is nézzük, megint úgy tűnik, hogy a németek tesznek legtöbbet az elektronikus zene megújításában v. a meglévő hangzások frissítésében.
Olyan előadók szentelték albumukat az italo disco hangzásának, mint a finn Bangkok (Traveller című LP-jével), és a Golfdrapp. Érdemes még megemlíteni a Legowelt ’Best Of’ válogatását, Dj Spacid ’Theme From Radius’ mixét, illetve a Felix nevű házimacska Bugged Out! C. válogatását.
(...)
Az iromány szerint e stílus vmikor a hetvenes, nyolcvanas évek környékén élhette fénykorát. A ’Problem D’Amour’ című übermegatáp italo disco sláger atyja, Alexander Robotnick állítása szerint a stílus vesztét hihetetlen népszerűsége okozta. Egyre több lett az olyan producer, akik a gyors hírnévszerzés és népszerűség elérése érdekében csaptak le erre a vonalra – tönkre téve ezzel az italo szcénát.
c) Hümm. Ez ismerős. Lásd manapság a prog vonalat. Egyszer szerintem el fog jönni az az idő, mikor azt is úgy fogjuk aposztrofálni, mint a létező leggagyibb szemetet, ami létezhet a zenei világban.
Az italo disco fő ismérve(i) az akusztikus (nagyzenekari) hangzás jelenléte, meg persze a szintetizátoroké ill a dobgépeké. Jól felismerhetők a dobalapokban a jazzy és r&b elemek. A vokálokra a vidámság és a bolondozás a jellemző, ugyanez érvényes az éles pattogó dobalapokra.
Ezek alapján ide sorolható Giorgo Moroder ’The Chase’ ill. ’E=MC2’ trackje. Donna Summer ’I Feel Love’-ja, Klein & MBO ’Dirty Talk’-ja, a The Flirts ’Passion’-ja, Alexander Robotnick már említett ’Problemes D’Amour’-ja, a Trapps ’My Forbidden Lover’-ja, és Cerrone ’Supernature’-je (ezt egyszer Badihali & Sanyi mixében hallottam, mekkora zene, qrva jó!!!) csak hogy a leghíresebbeket említsem. Ott van még a sorban Bobby O, Patrick Cowley, Kotot és Gazebo munkája.
A Klein & MBO ’Dirty Talk’ c. trackje egyébként feldolgozásra került az electro fenomén Hacker és Miss Kittin közös debütáló EP-jén. Az ő elmondásuk szerint 1979 és 1983 közé tehető a stílus fénykora, utána kezdett zuhanórepülésbe az egész, úgy ahogy van.
A frenetikus-energikus dobalapok, a tragi-komikus, keserédes hangzás elsőként a melegek társaságában talált értő fülekre. Valszeg azért, mert a producerek jelentős hányada is ebből a körből került ki. De ahogy Bangkok Impact Sami Liuskija mondja, itt csupán önmagunk megvalósításról van szó. Eléggé elcsépelt egy frázis ez, de ebbe most ne menjünk bele.
Ezeket a zenéket meleg producerek csinálják, elsősorban meleg közönségnek. Valszeg ennek kis köszönhető, hogy underground szinten maradhat. A zenének, a klub hangulatának köszönhetően a meleg közönség szabadon vállalja hovatartozását, hagyja kibontakozni saját énjét a felszabadultságot sugárzó hangzás hatására.
Hmm. Így értem. Express yourself.
A méltán hírs City Rockers és Crosstown Rebels-nél ügyködő Damian Lazarus is hasonló képpen látja a dolgokat. Szerinte az új (megújított) hangzások – mint a most említett italo disco – általában meleg körökben születik.
c) Aha. De ez szerintem értendő más kisebbségekre is. Pl. a feketék, perifériára szorult országok, sosem hallott angol kisvárosok, stb…
Ugyanez a szitu a house-al is. Frankie Knuckles és Ron Hardy is hasonló környezettel szerettette-értette meg a house zene lényegét/mondanivalóját.
Dj Hell is nyilatkozott egy meredekebbet. Szerinte a detroiti producerek jelentős hányada több ötletet merített az italoból, mint pl. a Kraftwerkből.
d) Most filózok azon, hogy ezzel vitába szálljak-e…
Hacker aztat mondja, hogy ha belefülelünk Alexander Robotnick munkáiba, akkor észrevehetjük, hogy a basszust 303-assal generálták. Azzal a hangszerrel, amit a későbbi elsőgenerációs techno producerek javában tekergettek.
E hangszer és a MIDI elterjedésének is köszönhető részben az italo elqrvulásának.
Manapság az italot már olyan hi-nrg disco pop fos előadókkal kötik össze, mint pl. a Gigi d’Agostino. Bevallom én is közéjük tartozom.
Ez részben a közönség felhígulásának is betudható, de ezt most nem részletezem. Ma is láthatja mindenki, hogy mi folyik körülöttünk.
Az előbb említett gagyi király helyett, azonban jobban tesszük, ha olyan előadóra irányítjuk figyelmünket, mint pl. Az Inter-Ferenc. Jelenleg ő a legfontosabb figura az új-hullámos italo szcénában.
I-F az 1997-es ’Space Invaders Are Smoking Grass’ című trackjével robbant be a köztudatba. Bár eme szerzeményben azért jócskán munkálkodik a jó öreg electro is. I-F másik alteregója a Paralaxx Corporation is szépen halad előre. Itt érdemes a Cybernetic Lover ill. a Coca Disco c. számára odafigyelni.
A Bangkok Impactos Sami elmondása szerint ő a kulcsfigura az egész mókában, neki köszönhető az italo újjászületése és újbóli tündöklése.
Manapság az italoban születnek a legizgalmasabb hangzások. A fontosabb figurák tehát: a sötét techno hangzásokkal operáló Legowelt, a stílust a dancfloor felől megközelítő I-F, a pulzáló electro disco-s Alden Tyrell, a funkos Bangkok Impact, a house-osabb Daniel Wang és a Metro Area illetve Gabe Canazaro szintipop diadalénekei."
Ennyi. Ez volt akkor. Ha most valamelyik egoista pupák elkezd engem baszogatni, hogy így meg úgy, akkor én őt viszont, fejbe, és baltával.