Quote:
Az alig tizenöt esztendős Gyurta Dániel olimpiai ezüstérmes lett férfi 200 méteres mellúszásban! A szenzációs eredménnyel a ma esti döntőben rukkolt elő a magyar tinédzser, aki 2:10.80 perces idővel csapott a célba.
A Jövő SC nagy jelenű és még nagyobb jövőjű versenyzője mint az "előzetesben" legjobban teljesítő a 4-es pályáról rajtolhatott, jobbján a világbajnok japán Kitadzsimával, balján a világcsúcstartó amerikai Hansennel, vagyis kellően elegáns és erős társaság kíséretében. Az elején - az amúgy meglehetősen gyengére sikeredett start után - a rendszeresen alkalmazott taktikának megfelelően lassabban kezdett, olyannyira, hogy ötvennél még az utolsó volt, a második fordulónál is még csak hetedik, aztán viszont beindult a Gyurta-féle motor... 150 méternél már a harmadik helyen tűnt fel, s egyre jobban zárkózott rá az élen haladó szuperduóra. A legvégén Hansent sikerült is megelőznie, Kitadzsima azonban utolérhetetlennek bizonyult.
Gyurta, aki öt századdal maradt el az elődöntős idejétől, boldogan nyilatkozott a finálét követően: "Azzal a céllal jöttem az olimpiára, hogy bekerüljek a 200 mell döntőjébe. Ezt a feladatot maximálisan teljesítettem, s nagyon örülök az olimpiai ezüstérmemnek. Úszás közben nem nagyon néztem, hogy állok a versenyben, mentem a magam tempóját. A végén a japánt is be akartam érni, nem sikerült."
Hozzáteendő: ezúttal még nem. Mert talán már a legközelebbi világversenyen a majdnem hét évvel idősebb Kitadzsima lesz az, aki a magyar fiatalembernek a kezét nyújtja. Most azonban még ő fogadhatta az ifjú tehetség gratulációját.
Ezzel együtt nagyon is jár neki a dicséret, amit a nézőtéren lévő sok-sok magyar alkalmi kórusa ekként fogalmazott meg és üvöltött világgá: "Szép volt, Dani!".
Mert csakugyan szép volt.