THE SUPERPIPE JUMP STORY
"Vasárnap este miután a US Open befejeződött még mindig a hegyen voltunk. Már régen besötétedett, de még mindig dolgoztak az emberek és a gépek. Romain a semmiből került elő. Még mindig snowboard cuccban volt. Azt kezdte mesélni, hogy a félcsőnél volt, ahol egy ugratón dolgoztak Pat Malendoskival. Tudtam, hogy holnap Ross Powerst és Keir Dillont fogjuk fotózni a félcsőben, de semmit nem tudtam Romain ugratójáról. Romain elmesélte, hogy holnap át akarja ugrani keresztben a félcsövet, és arra kért, hogy szerezzek neki laticereket, arra az esetre ha nem jönne össze. Ez kicsit megrémitett. Romaint nem úgy ismerem mint, aki laticerek után rohangálna. Gondoltam, hogy valami komoly készül...
Másnap hideg volt. Igazi vermonti hideg. Az a fajta hideg amikor gondolni sem akarsz esésre. A félcső tökéletes állapotban volt. Keir és Ross már fotóztak Joe Curtes-szel. A laticerek megérkeztek, igy hát nekiláttunk kitalálni a strattoni fiúkkal, hogy hogyan erősitsük azokat a félcső oldalához. Sorra elvetettük az ötleteket, mert bármilyen szilárd tárgy potenciális veszélyt jelentett volna Romainra nézve, ha esetleg nem ugorja át a félcsövet.
Azt, hogy milyen sebesség kell az átugráshoz, megbecsülni sem tudtuk. A rácsúszás elég trükkös volt. A félcső bal oldala mellett kellet megközeliteni az ugratót, ahonnan egy éles jobbos kanyart kellett venni. Mindenesetre, ha sikerül élesen rákanyarodni az ugratóra, akkor az átugráshoz 90 láb, az érkezőig 118 láb volt a távolság. Ha nem sikerül elég élesre a kanyar, akkor a távolság - és annak esélye, hogy a szembe lévő falon végzi - drámaian megnő.
Rengeteg agyalás és próbarácsúszás után, a nap a megfelelő szögbe ért. Fél óránk volt. A helyiek felvitték Romaint és rádiókapcsolatban maradtunk, hogy ne maradjunk le semmiről. Mindenki izgatott volt. Tulajdonképpen a fotózás miatt lezárattuk a fél hegyoldalt.
Romain olyan gyorsan jött, hogy majdnem elhibáztam a visszaszámlálást a fotósoknak. 3,2,1.... Mire azt mondhattam volna, hogy most Romain már a félcső felett repült. Backside forgás. Teljes kontrollban. Mindenki odalett, azt pedig nem részletezném, hogy mik hagyták el a jelenlévők száját.
Az érkező az ugrás méretéhez képest nagyon rövid volt és nagyon összenyomta Romaint. Ahogy a nap lassan lebukott a horizoton, megint fel a hómobilra. Még egy próba. Ez alkalommal nem szalasztottam el a visszaszámlálást. Ahogy néztem Romaint a back 540 közben, csak az analóg kamerák csattogását hallottam. Hogy végül összejött-e neki? Ez még kérdés..."
Fordította: MakácsPéter