ha mar "szakmazunk", akkor essen szo arrol is, h az mpeg 1 layer 3-nal (aka mp3) a moving picture experts group a _dekodolast_ szabvanyositotta - aminek epp az a celja, h kodolot sokfelet lehet csinalni. es csinalnak is.
elejen ugye a a fraunhofer institute jart elen ebben (emlekszem az elso demo l3enc/l3dec csomagra, ami legfeljebb 128kbps-t engedett, es az akkori gepeken kb. egy ejszaka alatt lehetett megbirkozni egy albummal, a windowsos lejatszoban pedig nem lehetett beletekerni a szamba - nosztyalgia

), aztan jott a xing (gyors, de ketes minosegu), vagy pl a blade (errol mitsem tok, de gyanitom, h minosegben ez sem jart elen), es mara ugye a lame valt a legnepszerubbe (de meg abbol is kulonboznek a build-ek, a scene standard pl. a "lame3.90.3 modified" neven elterjedt valtozattal keszitett vbr mp3)
valamint szeritnem azert is felrevezeto algoritmusokkal dobalozni, mert itt alapvetoen az a cel, h az "erzet" meglegyen, es nem az, h teszem azt informacio es jel elmeleti parameterek alapjan a legjobb legyen a visszallithatosag - kihasznalnak ugyanis olyan jelensegeket, mint az elfedes ido- es frekvenciatartomanyban, v pl bizonyos hatar alatti/feletti - ugysem erzekelt - frekvenciak egyszeru levagasa a jelbol.
en egyebkent az emlitett "scene standard" mellett teszem le a voksomat, de tekintve, h a statisztikak szerint magyarorszagon meg mindig csak 25%-os az internetpenetracio, es ennek egy jelentos resze is meg mindig betarcsazos kapcsolat, en ertekelem azt, h az ogg kisebb fajlmeret mellett is tud hasonlo(nak tartott) minoseget produkalni, ezert szerintem ott, ahol az a cel, h minel tobben toltsenek le valamit, ott batran lehet hasznalni - tehat, kedves Liquid, szerintem jo az, h a korabbi szolfezs site-on akar 20-30 megabol meg lehetett uszni egy letoltest, es szerintem kitarthattok emellett a jovoben is