Láttam, hogy nincs ilyen topik még. És most, hogy a Sportszigeten Mixmaster Mike is egy Apple laptoppal kiegészítve a keverőt és a 2 lemezjátszót, lemezcserélgetés nélkül lépett fel a Sportszigeten, annak ellenére, hogy köztudottan az egyik legnagyobb élő lemezjátszóistáról van szó, gondoltam, itt az ideje ennek a diskurzusnak.
Én aszittem, h. MMM Final Scratchet használt, de a hiphop.hus interjúból kiderült, hogy a Serato Scratch Live-ot használta.
Röviden összefoglalom, amit tudok a 2 rendszerről, hogy az is be tudjon kapcsolódni, aki eddig nem vágta a témát.
A FS egy szoftver + egy kütyű, amivel összekötöd a számítógépeddel a lemezjátszóidat, és így egy (vagy két) speciális lemez segítségével digitális formátumú zenéket keverhetsz vinylen.
Amit én tudok, hogy pl. láthatod a monitoron az adott timecode-ot, a tűpozíciót és a hátralévő időt is, de a mixelés (pitch, cue, scratch) az direkte a lemezjátszóról v. cd-játszóról történik (attól függ, mivel használod). De a fő lényege, hogy szinte bármilyen digitális formátumú zenét (WAV, AIFF, MP3, AAC, WMA, CD audio) keverhetsz lemezjátszón.
A FS-lemez igazi vinyl lemez, de nem zene, hanem csak timecode van nyomva rá. Két fajta van, a ritkább 'Scratch' változat, és a sűrűbb 'Standard'.
Fő előnye, hogy pl. producerek friss műveikhez nem kell, hogy dubplate-et vágassanak egy party előtt. Vagy pl. beatjugglinghoz nem kell 2X megvenni uazt a lemezt, csak betöltöd uazt a trekket 2X. Meg hogy nem kell a lemezestáskát cipelni. Persze ezek komoly szentségtörések a vinyljunkie-knak. Meg tudom érteni. Egyébként kombinálható igazi vinyllel vagy CD-vel is.
FS 1.5:
FS 2.0:
More info:
www.finalscratch.com
A Serato Scratch Live rendszerrel nem kell két lemezjátszó a hagyományos dj-knek. Gombnyomásra cseréli az oldalakat, így a közönség által hallgatott zene a virtuális lejátszón pörög tovább! Illetve nem szorulsz rá, hogy keresztbe tett kézzel szkreccselj, egyébként asszem nagyjából uaz, mint a FS.
More info:
http://www.rane.com/scratch.html
Szal a lényeg, hogy ki mit tud ill. kinek mi a véleménye ezekről a viszonylag új rendszerekről?