i m p u l s e c r e a t o r phÓrum

www.impulsecreator.hu | www.drumandbass.hu
It is currently 02:51, 17-08-2026

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 34 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Az internet pszichológiája
PostPosted: 15:09, 14-04-2006 
metalhead

olvasok most egy könyvet ezzel a címmel patricia wallace-től (2002-es kiadás), amelyben sok helyütt érdekes dolgokról van szó, s egyes részek a fórum légkörét is érinthetik, érintik. íme egy részlet a könyvből:

"Agresszió: internetstílus
... Egyesek amellett érvelnek, hogy az internethasználók eleve hajlamosabbak az agresszívabb viselkedésre más csoportokhoz képest. A hálóhasználók még mindig főleg férfiak, akik általában agresszívabbak, mint a nők. De függetlenül attól, hogy az internethasználók az embereknek egy különösen agresszív almintája-e - bár nem hiszem, hogy azok volnának -, sokkal fontosabb megértenünk, hogy a probléma magában a környezetben gyökerezhet. Gondolhatjuk magunkról, hogy békés emberek vagyunk, ám a kutatások azt jelzik, hogy az internetnek vannak olyan jellegzetességei, amelyek felszabadítanak bizonyos agresszív viselkedésformákat. Ha csökkenteni akarjuk a kialakult feszülséget a hálón, és a szorítón kívül akarunk maradni, fontos, hogy felismerjük ezeket a jellegzetességeket."

és hogy ne csak erről szóljon a téma, most lemérhetitek, hogy internetfüggők vagytok-e vagy sem. kimberly young bradfordban, a pittsburghi egyetemen végzett vizsgálatot, egy olyan kérdőívet dolgozott át, amelyet eredetileg a kényszeres játékszenvedély felmérésére használtak. feltételezte ugyanis, hogy a túlzott használat a kóros játékszenvedélyhez hasonló vonásokat mutat. a vizsgálati eszköz az alábbi kérdéseket tartalmazta; bárki, aki öt vagy több kérdésre válaszolt igennel, "függőnek" volt mondható

- Belefeledkezik-e az internetbe (gondoljon a legutóbbi online tevékenységére, vagy a következő alkalomra)?
- Az idő múltával szükségesnek érzi-e az internethasználatot ahhoz, hogy elégedett legyen?
- Tett-e többször is sikertelen erőfeszítést arra, hogy kézben tartsa, csökkentse vagy abbahagyja az internethasználatot?
- Nyugtalannak, rosszkedvűnek, levertnek és ingerlékenynek érzi-e magát, ha csökkenteni próbálja vagy abba akarja hagyni az intenethasználatot?
- Tovább időzik a hálón, mint ahogy azt eredetileg elgondolta?
- Kockáztatta-e már fontos kapcsolatait, munkáját, tanulmányi vagy karrierlehetőségét az internet miatt?
- Hazudott-e már családtagjának, terapeutájának vagy másoknak, hogy titokban tartsa az interneten töltött idő mértékét?
- Használja-e az internetet arra, hogy meneküljön a problémái vagy a rossz érzései elől (például tehetetlenségérzet, bűntudat, aggodalom, levertség)?

young függő és nem függő válaszadói váratlanul különbséget mutattak nemcsak a hetente online eltöltött órák számában, hanem az online idejük felhasználásában is. a nem függők az idejük 55 %-át e-mailezéssel és webezéssel töltötték, az idő további 24 %-át töltik egyéb dolgokkal, mint könyvtári keresés vagy szoftverletöltés. a függők ezzel szemben legtöbb idejüket szinkrón kommunikációs környezetben töltötték, különösen csevegőszobákban (35 %) és MUD-okban (multiuser dungeon = szöveg alapú "virtuális valóság"-környezet, amely több összetevőt gyúr egybe, hogy a felhasználó számára megteremthesse a hely és a közösség erősebb érzését)(28%)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:51, 14-04-2006 
metalhead

nekem speciel 3 kérdésre igen a válasz, de hát tudtam én aztat, hogy nem vagyok függő :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:58, 14-04-2006 
pokemon

igen.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18:32, 14-04-2006 
droid

hát azért 1-2 kérdést elolvasva egyszerűbb lenne megkérdezni h függő e vagy? :D és még annyi h az internet agressziókeltő hatása az anonimitásában van szerintem. mindenkinek kinyílik a pofája ha utána nem verhetik be ojan könnyen :wink:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19:07, 14-04-2006 
metalhead

en total fuggo vagyok :oops:

ezt mondjuk nem tudtam ertelmezni: Tovább időzik a hálón, mint ahogy azt eredetileg elgondolta? :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19:12, 14-04-2006 
soulproof

zombie basstard** wrote:
ezt mondjuk nem tudtam ertelmezni: Tovább időzik a hálón, mint ahogy azt eredetileg elgondolta? :D

segitek, feljottel a netre forumozni, de eredetileg nem gondoltad h ilyen faszsagokat olvasni fogsz :D

Fiatal voltam és kellett a pénz.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19:14, 14-04-2006 
metalhead

de en folyamatosan fentvagyok, a "hálón" :D
kiveve mikor crash van, vagy megorul a wifi

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19:20, 14-04-2006 
son of nitrous

Krisztián NEked Orvosra van szükséged! :P

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19:36, 14-04-2006 
original nuttah

zombie basstard** wrote:

nalam ugy lett ertelmezve hogy mindig aztmondom hogy felugrok meg egy fel orara mielott elmegyek otthonrol, aztan altalaban masfel ora lesz belole, es aztan altalaban emiatt elkesek egy par talalkarol amivel "kockaztatom fontos kapcsolataim" :oops:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 23:19, 14-04-2006 
partiarc

uniqementuneq wrote:
zombie basstard** wrote:

nalam ugy lett ertelmezve hogy mindig aztmondom hogy felugrok meg egy fel orara mielott elmegyek otthonrol, aztan altalaban masfel ora lesz belole, es aztan altalaban emiatt elkesek egy par talalkarol amivel "kockaztatom fontos kapcsolataim" :oops:

mondjuk emiatt még nem késtem el sehonnan,de én is eljátszottam már párszor h meghatároztam mikor lépek le és utána kb. 2órával sikerült csak! :?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 23:44, 14-04-2006 
ujonc

Én nem tudom ilyen szabályszerűen, írottan, szépen megfogalmazni, mi a függőség...ez szerintem nem ilyen egyszerű...

Ilyen elven mondhatnánk bárkire, hogy sportfüggő, ha nem előre betervezett módon focizik a legközelebbi pályán mondjuk fél óra helyett 1 órát. Attól még nem lesz hiperfüggő...csak egyszerűen jól esett neki. Ugyanilyen a telefon is. Ha vki mániásan telefonál, az is általában akkor van, amikor egyedül van vhol (pl. otthon) az illető. Ha társaságban van, már eszébe se jut órák múlva sem...szóval szerintem ez a függőség nem egészen egyszerű dolog...szerintetek?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 00:04, 15-04-2006 
metalhead

kár, hogy a kérdések nem térnek ki az árnyalatokra. így ugyanis függőnek tekinthető a tízéves kölyök, aki egész álló nap izmos18 néven csetel, de az a kutató is, aki a szakterületének megfelelő levlistákat bújja.

http://twitter.com/torpotroh
http://twitter.com/mc_blend
http://www.facebook.com/mcblend

Profile  

Post subject:
PostPosted: 00:55, 15-04-2006 
souljah

EZ Rollers wrote:
Én nem tudom ilyen szabályszerûen, írottan, szépen megfogalmazni, mi a függõség...ez szerintem nem ilyen egyszerû...

Ilyen elven mondhatnánk bárkire, hogy sportfüggõ, ha nem elõre betervezett módon focizik a legközelebbi pályán mondjuk fél óra helyett 1 órát.

az a különbség hogy a sport nem káros...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 01:48, 15-04-2006 
ujonc

nyilván szabadabban elmondja az ember a véleményét arcnélkül, az meg már perszonális ki milyen módon teszi ezt. sztem aki itt agresszívebb, annak ez az élet más területein is megnyilatkozik valamilyen formában.

egy munkanap után tuti nem ülök le ilyen hülyeségeket olvasgatni, csakha időm engedi és kedvem is úgy tartja. bár be kell valljam igencsak szórakoztató tud lenni néha.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 11:11, 15-04-2006 
metalhead

`thacount wrote:
EZ Rollers wrote:
Én nem tudom ilyen szabályszerűen, írottan, szépen megfogalmazni, mi a függőség...ez szerintem nem ilyen egyszerű...

Ilyen elven mondhatnánk bárkire, hogy sportfüggő, ha nem előre betervezett módon focizik a legközelebbi pályán mondjuk fél óra helyett 1 órát.

az a különbség hogy a sport nem káros...

dehogynem az :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17:25, 15-04-2006 
souljah

ti bolcseszek vagytok?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17:27, 15-04-2006 
metalhead

cutthroat wrote:
ti bolcseszek vagytok?

:hah: :fog:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17:28, 15-04-2006 
ujonc

cutthroat wrote:
ti bolcseszek vagytok?

Te pedig Toldi Miklós?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17:38, 15-04-2006 
souljah

kezdődik, amiről a topik szól :fog:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20:09, 15-04-2006 
souljah

EZ Rollers wrote:
cutthroat wrote:
ti bolcseszek vagytok?

Te pedig Toldi Miklós?

regota nem lattam ilyen frappans replikat

Profile  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 34 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]