Quote:
Lehet, hogy én vagyok a hülye, de valószínűleg nem csak én nem értem az alábbi sorokat:
A hetedik nap, hogy újra szól a zene
A hetedik nap, indul a menet
A hetedik nap, a tánc elragad
A hetedik nap, újra add magad
A hetedik nap, elektronikus
A hetedik nap, nem kell rasszizmus,
A hetedik nap, a boldogság felé
A hetedik nap, Parádééé!
Nos igen, a fennt bemutatott sorok Náksi és Bráner legújabb parádéhimnuszából valóak, pontosabban ez az egész lyrics. Igen. Első szempillantásra roppant bonyolult a szöveg, második szemügyrevételkor már értelmetlen is, és szemmel láthatóan nem értjük mi zajlott le a szövegíró elméjében a sorok írásakor. Meghasadt tán a tudata?? Nos, rejtélyek sokasága merül fel, eme irodalmi magasságokba emelkedő lírai szöveg ellemzésekor, rögtön mindjárt az, hogy a hetedik nap vajon mit jelenthet. Egyszerű paraszti olvasatban nekem a vasárnapot jelenti, bibliai olvasatban pedig mindannyian tudjuk mit jelent. Node nem feltételezem, hogy ilyen mélységekbe kalauzolna bennünket a dalszövegíró. Szóval a hetedik nap az vasárnap, a parádé meg szombati napra esik, tehát baromira nem vágom, hogy ezt most hogy. A vers minden sora elején megjelenő "A hetedik nap", mintegy gyomatékosítja a szerző debilségét. A katarzis számomra a versszak felénél következik be: "... elektronikus/...nem kell rasszizmus". Bravó. Megintcsak bravúros nyelvi fordulatok, gazdag szóhasználat és főleg jó, hogy összefüggésekben ír a szerző. Az olvasó (bocs, az intellektüell hallgató) fejébe pedig szépen lassan beivódnak eme nemes szavak (komplikált szóösszetételek, mondatfoszlányok), hogy mikor beindul a lakossági trensz szombat délután, már mindenki képben legyen és sípokkal, dobokkal, nádi hegedűvel felszerelkezve, -lehetőleg minél kihívóbb öltözékben és madárijesztő frizurával megspékelve-, dúdolja eme nemzeti himnusszá emelkedett opuszt. Éljen Nakcsi és Brandner, megint maradandót alkottatok!