i m p u l s e c r e a t o r phÓrum

www.impulsecreator.hu | www.drumandbass.hu
It is currently 19:02, 13-08-2026

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 198 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 14:18, 01-10-2006 
ujonc

Field822... LOL. Ez nagy tévedés. :wink:

Nézz már meg bármilyen FFT-t, hogy egy hegedűnek pl. csak felharmonikusai vannak-e. Szép lenne... jah... az is psychoakusztika biztos. duplabe nem írt totál hülyeséget, csak egy 'fel' szócskát kellett volna elhagynia a harmonikusok elől. :twisted:

MUTASD MEG NEKEM A 440 Hz-s SZINUSZ 880 Hz-S FELHARMONIKUSÁT!!! Ha megteszed, jó eséllyel jelölhetnek fizikai Nobel-díjra. :twisted:

Last edited by 9b0 on 17:47, 01-10-2006, edited 1 time in total.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14:51, 01-10-2006 
ujonc

Félreérthető voltam. Én ezt a felharmonikust arra írtam, hogy nem csak a négyszögjelnek vannak felharmonikusai.

Mellesleg ha zenei szinuszról beszélünk van felharmonikusa.

Last edited by field822 on 15:03, 01-10-2006, edited 1 time in total.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14:52, 01-10-2006 
ujonc

És azt meg kimodnta ember, hogy csak felharmónikusok vannak???
Én azt mondtam, hogy a felharmónikus az alapharmónikus egész számú töbszöröse. :smashed:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:02, 01-10-2006 
ujonc

"A zenei hangok esetében a hangot alkotó szinuszrezgések között harmonikus viszony áll fenn, ugyanis a legalacsonyabb rezgésszámú úgynevezett alaphang mellett ennek egész-számú többszörös frekvenciái szólalnak meg. Tehát pl. egy 440 hz-es a1 hang esetében a következő frekvenciák jöhetnek létre

- 440hz, mint az alaphang, mely a hangmagasság érzetét létrehozza
- 880hz, mint az első felhang(az alap felső oktávja), azaz az alap frekvenciájának kétszerese
- 1320 hz, mint a második felhang(az alap doudecimája), azaz az alap frekvenciájának háromszorosa
- 1760 hz, mint a harmadik felhang(az alap kétszeres oktávja), azaz az alap frekvenciájának négyszerese stb."

Magyar rádio rt

Hangtechnikai ismeretek

Mielött LOL-ozól néz már utánna a dolgoknak....:D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:18, 01-10-2006 
ujonc

Quote:
Tehát egy 440hz-es szinusz hullám első felharmonikusa 880 hz a következő 1320 hz stb.... Minden hangnak van felharmonikusa.
LOL

Quote:

Senki. Te sem. Csak duplabe postjában kb. annyi hiba volt, hogy a fel szócskát elérakta a harmónikusoknak, ami egyáltalán nem olyan egetverő probléma... sokkal inkább azok a frekvenciák számítanak egy hangnál, amik csúcsokat képeznek a spektrumon (peakek), ezek adják meg inkább a karakterét egy hangnak (pl. a hegedűnél ezeket a peakeket is felharmonikusoknak szokták hívni, pedig egyáltalán nem az alapharmonikus egész számú többszöröseinél helyezkednek el... zongoránál sem... egy akusztikus hangszernél sem).

A felharmonikus csak annyira érdekes egy szintetizált hangnál, hogy az (az alapharmonikushoz képest) nem mozog (a jel periodikus marad). És igen, tényleg a négyszögnek van a legtöbb felharmonikusa, míg a szinusznak egy sincs. Tehát összehasonlítani egy FFT-n a kettőt teljesen jó példa arra, ha valaki meg akarja érteni, mi a különbség köztük, illetve mi micsoda.

Semmi LOL-ra, meg nagy tévedésre okot adó nem volt abban a postban.

Amúgy ennyi. Eszem ágában nincs faszságokon vitatkozni... (fórumozni sem). Most ilyenem volt.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:19, 01-10-2006 
ujonc

Még egyszer LOL.

Látom, nem fogod fel, hogy 440Hz-s szinusz jelről hadobáltál alapban.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:26, 01-10-2006 
ujonc

Igen...a szinuszról. A zenei szinuszról.

Kit érdekel itt a mérőjel?......

Inkább te vagy a LOL. Kicsit tanulgassál a témában. :evil:

Last edited by field822 on 15:30, 01-10-2006, edited 1 time in total.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:30, 01-10-2006 
ujonc

9b0 wrote:
Quote:
Tehát egy 440hz-es szinusz hullám első felharmonikusa 880 hz a következő 1320 hz stb.... Minden hangnak van felharmonikusa.
LOL

Quote:

Senki. Te sem. Csak duplabe postjában kb. annyi hiba volt, hogy a fel szócskát elérakta a harmónikusoknak, ami egyáltalán nem olyan egetverő probléma... sokkal inkább azok a frekvenciák számítanak egy hangnál, amik csúcsokat képeznek a spektrumon (peakek), ezek adják meg inkább a karakterét egy hangnak (pl. a hegedűnél ezeket a peakeket is felharmonikusoknak szokták hívni, pedig egyáltalán nem az alapharmonikus egész számú többszöröseinél helyezkednek el... zongoránál sem... egy akusztikus hangszernél sem).

A felharmonikus csak annyira érdekes egy szintetizált hangnál, hogy az (az alapharmonikushoz képest) nem mozog (a jel periodikus marad). És igen, tényleg a négyszögnek van a legtöbb felharmonikusa, míg a szinusznak egy sincs. Tehát összehasonlítani egy FFT-n a kettőt teljesen jó példa arra, ha valaki meg akarja érteni, mi a különbség köztük, illetve mi micsoda.

Semmi LOL-ra, meg nagy tévedésre okot adó nem volt abban a postban.

Amúgy ennyi. Eszem ágában nincs faszságokon vitatkozni... (fórumozni sem). Most ilyenem volt.

Na most te nyégyszög esetében a zenei négyszögjelet veszed alapul szinusznál meg a mérőjelet?...eldönthetnéd......:D
A mérőjelnek még jó, hogy nincs felhermonikusa, de itt a zenei a lényeg! És a zenei szinusznak van felharmonikusa! Még a 440 hz-nek is.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:12, 01-10-2006 
ujonc

1. google találatok "zenei szinusz" kifejezésre
2. google találatok "musical sine" kifejezésre
3. google találatok "musical sinewave" kifejezésre

Asszem, olyat, hogy zenei szinusz / négyszög neked sikerült először leírni.

Míg.

1. google találatok "harmonics of sinewave"

Lécci, vezesd le nekem a zenei négyszög és szinusz fogalmát, mivel amit én írtam, azzal semmi gond nincs.

Tovább...

Image

Ez mind négyszögjel, mind szintetizátor által előállított. Mégis érvényes rájuk az, hogy a lehető legtöbb felharmonikust tartalmazzák.

Hogy megmutassam a különbséget köztük, felraktam neked pár audiofile-t is.

303 négyszög 220 Hz-n
aliasos négyszög 220 Hz-n
bandlimited négyszög 220 Hz-n

Ha érdekel a különbség a 3 jel között, szívesen leírom, de már nagyon OT lenne. Ha meghallgatod, hallod. Az elméleten ez semmit nem változtat.

A szinuszjel spektrumát MINDHÁROM esetben úgy képzeld el (ugyan a TB-n ilyen nincs, de általában szintiknek van), mintha a matematikai négyszögnek csak az első peakjét látnád. Mert az annyi.

EDIT: átírtam mindent úgy, felraktam mindent úgy, hogy most OK

Last edited by 9b0 on 16:41, 01-10-2006, edited 2 times in total.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:26, 01-10-2006 
ujonc

A te állításod csak akkor igaz ha nem periodikus hangokról beszélünk. Ha periódikus akkor minden esetben vannak felharmonikusok. De lehet, hogy a technikusi végzetségem vettem a piacon... :D

Itt rezgésekről van szó. Rezgések esetében minden esetben beszélünk felharmonikusról. A felharmonikusok határozzák meg egy hang zeneiségét és hangérzetét(magasság,szinezetség). Széplenne egy szinusz harmonikusok nélkül....:D

A zenei szinuszt meg pont erre írtam, hogy meglehessen különböztetni. Mert míg zene esetében mindig rezgésről beszélünk mérés technikánál nem mindig. De ezt is biztos tudod.. :)

De ott az idézetem a magyar rádió hangtechnikai könyvéből. Ha gondolod ezt vitasd meg Ujházy Lászlóval.... :D Neki jobban hiszek mint az interneten felelhető sok "okosságnak"... :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:32, 01-10-2006 
ujonc

Egyszer nem írtam olyat, ami ellentmond Ujházy László írásának. Te viszont igen.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:37, 01-10-2006 
ujonc

Quote:
De lehet, hogy a technikusi végzetségem vettem a piacon...

Úgy fest. :wink: Valszeg írásbeli vizsgát sem kellett tenned. :twisted:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17:57, 01-10-2006 
ujonc

Sokadik elolvasásra kapizsgálom, mit akarsz mondani.

Csak hibás.

Azt akarod kifejezni, hogy ha fogsz egy 440 Hz-s szinuszjelet, amiből olyan periódikus jelet szeretnél csinálni, aminek ez a szinusz az alharmonikusa, akkor az első felharmonikus frekvenciája 880 Hz lenne. Ez így OK.

De te azt mondod, hogy egy szinuszjelnek VAN felharmonikusa. Ez a hibás. Én ezért nem értelek. Ha egy 440 Hz-s alapharmonikusú jelnek van 880 Hz-s felharmonikusa, akkor az már semmiképp nem lehet szinuszjel, hanem ilyesmi hullámforma lehet (ebben ugyanolyan erős mindkét felharmonikus, a végső hullámforma persze a kettő arányától függ):
Image
Ez pedig már nem szinusz jel. (épp azért, mert az alharmonikuson kívül más harmonikusok is vannak benne...)

Kapis?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19:25, 01-10-2006 
metalhead

:DDDDD

field sztem vegyel kicsit vissza a stilusodbol 9b0 kicsit talan jobban vagja a temat mint hinned :) egyebkent meg tokeletesen igaza van.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19:32, 01-10-2006 
droid

Fúúúúú baaaaaaaazdmeeeeeeeeeg!!!

Tesóim, nem figyeltem ide egy picit a fórumra, máris iylen szócsatába, öldöklésbe kezdtetek?

Geccccccccccííííííííííííííííííííííí, ezt még végigolvasnom is kemény volt.

Mondjuk a témát én az elmúlt 1 évben csak megérteni próbáltam, és qrvára nem sikerült.

Én amikor olvasgattam ilyen sok faszságot, akkor csak annyir tudtam leszűrni belőle, hogy van egy faszombaszom X herces hang, mondjuk, és annak a felharmonikusai adják meg a hangszínét, tehát a karakterisztikáját, meg h milyen magasnak érzed.

9b0 szerintem jókat beszél, bár mocskosul nem értek hozzá, meg nem is érdekel még anyira, lehet nemtom mijaza felharmonikus, de azt tudom mitől killer egy DnB track (persze ezzel nem azt mondom, hogy killer trekkeket csinálok, csak azt, hogyfelismerem az olyat...)

Peace

Profile  

Post subject:
PostPosted: 09:49, 02-10-2006 
ujonc

Látom nem értetek. Az egyértelmű hogy alap szinusznak nincs felharmonikusa, de itt zenei hangokról beszélünk! Akkor miért az ideális szinuszt veszzük figyelembe? Az ilyen szinusz jelet mérésre szoktuk használni. Viszont ha zenei hangokról beszélünk ott van felharmonikus mivel ott már rezgésről beszélünk. Ezt levegő oszloppal vagy hurral lehet vizsgálni vagy magyarázni. Ezeknek a kitérése adja meg a felharmonikusokat. E nélkül nem lesz zenei egy hang. Ez adja meg a hang szinezetségét és a hangérzetét. Érted miről beszélek? Te egy alap állapotról beszélsz(amikor ez nincs megrezegtetve) egy karakterisztikáról, de a zenében nem így van. Elektronikában persze erről beszélünk, de zene technikában nem mivel ott minden esetben rezgések okozzák a hangot. Itt ha csak egy periodus megy le azt senki nem fogja érzékelni ezért kell rezegtetni ami harmonikusokat gerjeszt.

Last edited by field822 on 09:57, 02-10-2006, edited 1 time in total.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 09:52, 02-10-2006 
ujonc

Psure wrote:
:DDDDD

field sztem vegyel kicsit vissza a stilusodbol 9b0 kicsit talan jobban vagja a temat mint hinned :) egyebkent meg tokeletesen igaza van.

Psure: Hadd döntsem már el kivel, hogy akrok beszélni. Ahogy hozzám szólnak olyan stílusba fogok válaszolni. Erről ennyit.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 10:01, 02-10-2006 
torespont

field822 wrote:
Látom nem értetek. Az egyértelmű hogy alap szinusznak nincs felharmonikusa, de itt zene hangokról beszélünk! Akkor miért az ideális szinuszt veszzük figyelembe? Az ilyen szinusz jelet mérésre szoktuk használni. Viszont ha zenei hangokról beszélünk ott van felharmonikus mivel ott már rezgésről beszélünk. Ezt levegő oszloppal vagy hurral lehet vizsgálni vagy magyarázni. Ezeknek a kitérése adja meg a felharmonikusokat. E nélkül nem lesz zenei egy hang. Ez adja meg a hang szinezetségét és a hangérzetét. Érted miről beszélek? Te egy alap állapotról beszélsz(amikor ez nincs megrezegtetve) egy karakterisztikáról, de a zenében nem így van. Elektronikában persze erről beszélünk, de zene technikában nem mivel ott minden esetben rezgések okozzák a hangot. Itt ha csak egy periodus megy le azt senki nem fogja érzékelni ezért kell rezegtetni ami harmonikusokat gerjeszt.

halo! nincs olyan hogy zenei szinusz meg idealis szinusz!
szinusz az szinusz es kesz, "zeneben is", mas kerdes hogy egy hangszer sem ad tiszta szinuszjelet! egy hang karakteret szinet az alaphang es al ill. felharmonikusai adjak meg, illetve ezek aranyai es fazisa. csak egesz szamra keletkezhet felharmonikus, szokas emliteni hogy paros vagy paratlanokra, ez is mindmind beleszol egy hang "szinebe karakterebe". Fogd mar fel vegre hogy fourier 200 eve megmondta hogy akarmilyen jelalak/hullamforma/hang(hivd ahogy akarod) leirhato szinuszjelek osszegebol, es konyorgom, elektronikus zenerol beszelunk, ha minden esetben rezgesek okozzak a hangot akkor a szamitogepunkben van valahol egy tekerolant talan?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 12:21, 02-10-2006 
droid

Látom itt csak a balhé megy még sokáig :)))).

Most én vetek fel egy kérdést:

attól, hogy vágod a szinuszt, felharmonikusokat, meg a baltás gyilkost

JOBB DNB TRACKET FOGSZ CSINÁLNI????

Persze jó dolog a tájékozottság, de ennyit azért nem érdemes vitázni, szerintem.

Jameg field, ha már 3 ember támad téged, akkor nem lehet hogy mindenki hülye csak Te vagy repülő?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 13:42, 02-10-2006 
son of nitrous

azert jo ezeket a dolgokat tisztazni.

nagyfel 9b0-nak!

es bocs, ha az elozo postom felrevezetett valakit.

Profile  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 198 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]