Alap.
http://www.hitspace.hu/download/emu/xboard.pdf
Ilyened biztos van. Nekem nincs Xboardom, a 28. oldalon, viszont összesen 5 perc keresés alatt találtam meg félrészegen, hajnal négykor. Kétlem, hogy gyorsabb dolog a problémát egy fórumba beírni, fél napot várakozni, mint egyszer elolvasni a tetves leírást (még ha angolul van is (márpedig magyarul van)).
Amúgy... MIDI szabványban a MIDI controller üzeneteket Controller Change parancsok továbbítják (MIDI CC). Ezek egy byteon ábrázolják adott controller állását, tehát maximum 128 különböző értéket vehetnek fel (0-127).
Vannak általános dolgok, mint pl. a cutoff, aminek a száma általában a 74-es (tehát ha a controllered úgy van beállítva, hogy vmelyik potija a 74-es CC-n küldi az adatokat, akkor az a poti 0 és 127 között valszeg egy szinti cutoffját lesz képes a minimum és maximum értékek között vezérelni, összesen 128 lépésben).
Gondoltam, ennél a pontnál megemlítem azt is, hogy mekkora hülyeség pl. az automap a Novation MIDI controllerekben (a forradalmi újítás). Halvaszületett ötlet. Nincs szabvány a MIDI CC-k felosztására. Minden szinti azt a CC-t rendeli ahhoz a paraméteréhez, amelyiket csak akarja. Nagyon kevés olyan paraméter van, aminek a CC-je általában minden gépen ugyanaz. VST plug-ineknél van még olyan szabály, hogy minden paraméternek kell adni egy 8 karakter hosszú nevet. Akárhogyis, ezen nevek elnevezése sem szabványos, szóval automatizálni lehetetlen.