|
Freki szinten egy limiternek sem szabad belenyúlni dolgokba. Ha arra gondolsz, hogy valami a magasakat erősebben húzza fel, mint a mélyeket, akkor te magadnak akarsz rosszat. Ezzel elveszted a kontrollt a hangerő felett, mivel a feldolgozandó sáv tartalmától teszed függővé, mennyivel legyen erősebb a jel. Hülyeség... ezt egy dinamikus EQ/multiband cucc csinálja, limiter, pláne mastering limiter SOHA.
A jó limiter NEM színez, még véletlenül sem. Dynamix-t, NWMaxx-ot ki lehet vonni az eredeti jelből (Dynamixban van erre egy külön button is: 'invert dry'; egyébként szerintem a Wavest, Voxengot, ...-t is ki lehet vonni (ezeknél a különbség szerintem a soft clipping függvényben van)), max. a hangerőt modulálja majd. EGY analóg eszközről sem tudod ezt elmondani... sajnos, mivel a mixed legalább egy D/A-n keresztül megy, ami SZÍNEZI a hangot (szerintem SILK analóg cuccán is egyedül a D/A, A/D hallatszik színezésnek).
Az, hogy neked az analóg - adott demo cuccon - jobban tetszik, ízléskérdés. Az, hogy a sok éve azt használók ezt preferálják/reklámozzák... ízlés/szokáskérdés... az, hogy melyik a jobb, viszont egyértelmű... amelyik kevésbé rongál.
Ha színezni akarod a hangot, használj frekvenciafüggő cuccokat IS, vagy csinálj olyan mixet, ahol minden a helyén van. Ne abban bízz, hogy a cuccod majd megcsinálja... azok a mérnökök, akik megtanultak jó felvételeket készíteni a híres analóg eszközökkel, ismerik a cuccaikat, ezért tudják, hogyan kell adott EQ-t/kompit belőni ahhoz, hogy jól szóljon a vége... nem azért szólnak jól, mert adott eszközt használják (persze, bizonyos keretek között... nem azt mondom, hogy szarból építenek várat, de van egy szint, ami felett már tökmindegy, hogy melyiket preferálja adott személy).
Manapság általában mindenki várja, hogy egy pillanat alatt a kezébe kerüljön az ultimate megoldás (ami leginkább egy eszköz használatát jelenti, nem annak megértését), és leggyakrabban csalódnak, hogy azzal, amivel más jól elvan, nem tudnak mit kezdeni. Erről nem a digitális technika tehet, hanem leginkább a legendákba vetett hit, ami arra készteti őket, hogy ne tanuljanak meg - egyébként hasznos - dolgokat, hanem ráfogják a sikertelenségüket olyan eszközök hiányára, amikről tudják, hogy az életben nem lesznek képesek megfizetni.
_________________ myspace.com/9b0music
wwaym.com
electrofly records :: glack audio records :: morphosis records
|