i m p u l s e c r e a t o r phÓrum

www.impulsecreator.hu | www.drumandbass.hu
It is currently 19:10, 13-08-2026

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 114 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Author Message
 Post subject: Mixdown
PostPosted: 18:59, 25-01-2008 
droid

ebben a topicban megoszthatnánk a tapasztalatainkat a jo mix készitéséröl! Egyenlöre nekem nincs sok mondanivalom de annál több a kérdésem ,szoval eddig nálam a mixdown annyi volt h fogtam azt kiirtam mp3ba...A clippelésre még mindig nem találtam megoldást...valami ötlet? A másik dolog :ha megtekerem a filter freq-et valojában hangosodik a cucc és ez zavaro lehet ,ilyenkor a masteren vissza szokták venni a hangeröt nagyjábol egyenes arányban vagy ez hanyagolhato? örök problémám h sokszor a béész letompitja a többi sávot

Profile  

Post subject: Re: Mixdown
PostPosted: 20:37, 25-01-2008 
corebreak

Isotope wrote:
ebben a topicban megoszthatnánk a tapasztalatainkat a jo mix készitéséröl! Egyenlöre nekem nincs sok mondanivalom de annál több a kérdésem ,szoval eddig nálam a mixdown annyi volt h fogtam azt kiirtam mp3ba...A clippelésre még mindig nem találtam megoldást...valami ötlet? A másik dolog :ha megtekerem a filter freq-et valojában hangosodik a cucc és ez zavaro lehet ,ilyenkor a masteren vissza szokták venni a hangeröt nagyjábol egyenes arányban vagy ez hanyagolhato? örök problémám h sokszor a béész letompitja a többi sávot

Maga a mixdown az amit kiirsz MP3-ba. Amire te gondolsz az valami házi sufni master, szal olyasmi hogy hogyan legyen belőve a komplett cájg. Én ezt szakemberre hagynám.

A lényeg hogy maga a nyers mixdown jó legyen. Ha valamire kikarcolák/vágják, akkor ugyis egy nagyobb analóg cuccon lővik hozzá a zenéd értékeit az adott hanghordozóhoz.

Groupokba kell rendezni a főbb dolgokat. Így könyebben át lehet látni az egészet. A többit meg bízd a füledre. Sok szöszöléssel sok tapasztalat szerezhető. Van sok tutorial is, bár nem ez fog a csúcs mixdownhoz vezetni. De jó ötlet a topik, beszélni kell róla.

Addig kell "cumcizgatni" amig jó nem lesz, vagy teljesen megunod, és akkor mehet az unfinished mappába:D

* Exegene * IPC Profiles * Darkland * BlackHoe * Golden Age * Alphacut * FOTO * Pinnecone Moonshine * Serendipity Recordings * Misspent Music *

Profile  

PostPosted: 21:14, 25-01-2008 
Snaper_OFF wrote:
Addig kell "cumcizgatni" amig jó nem lesz, vagy teljesen megunod, és akkor mehet az unfinished mappába:D

pontosan :fog:

PostPosted: 00:15, 26-01-2008 
droid

Isotope wrote:

clippelés ----> ugye 0 db a max hangerő. és ha mondjuk nem leghangosabb részed van nullánál,akkor az azt jelenti hogy a leghangosabb és az az alatti amplitúdóval rendelkező hullámokhoz is ugyanazt az értéket rendeled. magyarul torzulnak az arányok,torzul a hullámforma.

nem vagyok nagy guru mixelésben de egyébként BTW. amit én igazából észrevettem az az hogy inkább szeretek filterezni és hangerőt növelni mint EQval piszkálni. egyes esetekben ha "hibás" a spektrum [ez relatív] jó eszköz korrigálásra. nem állandó szabály de jó észben tartani h általában széles boostok és kisebb Qval rendelkező vágások szólnak jobban.

ha vmi nem szól elég bikán általában a torzítás jó ötlet... persze csak ésszel. inkább sok kisebb distortion minthogy egyből feltekerd vmi gagyi digitális hangzású VST potiját ész nélkül. vasakat persze lehet jobban gyikolni [IMHO].

ha nagyjából jól szólnak a sávok külön,akkor már csak realítv hangerőt kell belőni. ez geci sok gyakorlás,de megéri. soxor rossz arányok miatt lesz erőtlen 1-2 rész meg pont h egy gyenge bassz miatt fog mondjuk az ütemed punchynak tűnni... vagy fordítva. arányok... érdemes kísérletezgetni

ha kevesled a magasat vagy az életet a mixből meg lehet próbáni excitereket,vagy csinálhatod magad: enyhén betorzítod a jelet és azt szűrve visszaereszted az eredetire. meglepően durvákat tud eredményezni.

na hirtelen ennyi,végülis sok okosat nem modntam el,de ezt majd úgyis megtudod proktól akik minnyá' leoltanak h noob vagyok

ikszdé

Profile  

Post subject:
PostPosted: 02:12, 26-01-2008 
metalhead

azt hiszem a legelején a groove-ot írd meg és állítsd be rendesen
utána a tracket és nincs a végén az hogy 'unom a tracket' és maszatolás. arra figyelj hogy legyen egy számodra 'egészséges' összhatás, ne nyomják el egymást a cuccok (pl -0.5 a hegycsúcs, a hangszerek innentől lefelé építkeznek. )

és sas is írta hogy közben nyugodtan lehet fejleszteni a soundot hiszen ez egy kreatív folyamat.
a mastert pedig hagyjuk a profikra. ez külön szakma. pl. a multiband kompik az egész tracket hangzását teljesen meg tudják változtatni pl...
bármelyik zene a rádióban/klubokban amiket hallasz átfut egy mb kompresszáláson, stereo panningon, stb.

a har-bal nak van egy egész jó tutorialja ha házilag akarsz keverni, de sajnos elég sablonos.
a-b zd a zenéidet azokkal amik neked tetszenek. (aztán max rájössz hogy tök más hangszereket használtál, más karakterisztikával de mindegy :lol:)

sokszor volt már róla szó itt is, más fórumokon is ha szétnézel találsz ilyen oldskool tippeket h double trackeled a dobokat, render, kiteszed egy másik sávra, halkan de kompresszálod stb.
sok trükk van aminek a szabadidőd ad határt.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 11:56, 26-01-2008 
son of nitrous

itt is van róla néhány post
https://forum.old.drumandbass.hu/viewtopic.php?t=5966

Profile  

Post subject:
PostPosted: 12:55, 26-01-2008 
corebreak

Uh, na én is még valamit hozzátennék.
Ha valaki ugy áll neki hogy na kész a trekk és most jól lemászterezem, az már régen rossz. Egy trekk akkor jó, ha menet közben már ugy lövőd be a dolgokat (EGYBEN), hogy azok jók legyenek. Így a végén semmi dolgod nincs, mint hogy jó sokszor meghallgatod, mászkálsz közben a szobában (eltérő pontok, eltérő visszaverődés), kitolod wav-ba, "lekarcolod" egy cédére, meghallgatod kocsiban, barátnő hifijén, discmanben mászkálva.

És amit irtam itt hogy EGYBEN. Szóval ha nem muszáj akkor nem solozgassuk a csáneleket. Hallgassuk az egész mixet egyben.

Meg persze practise. Nem lesz minden elsőre atom...ja de igen, mondjuk ha valakinek olyan arany fülei vannak mint pl ICR-nek. Na ő aztán egy bogyó fülessel csinál olyan mixeket hogy beszakad a felyem.

Szóval van akinek ez megy hiphop van akinek meg gyakorlás, és tutorial, stb.

Nem akarok reklámot csinálni, de Hitspace szokott ilyen előadásokat tartani, nem drágán, ahol egy napos program keretében lehet látni hogy mi hogy történik...

(Mondjuk azoknak akik már az ereiket akarják felvágni mer' nem lett jó a mix)

* Exegene * IPC Profiles * Darkland * BlackHoe * Golden Age * Alphacut * FOTO * Pinnecone Moonshine * Serendipity Recordings * Misspent Music *

Profile  

Post subject:
PostPosted: 13:52, 26-01-2008 
droid

annyit tennék még én is hozzá, hogy ha zenét írsz szerintem, legyen az első a zeneiség. márminn ha a témák nincsennek megírva rendesen, szépen, vagy nem kerek egész, lehet trükközni, kevergetni, nyálazni, de nem lesz ojan jó, minn ha felépíted teszemazt egy jammeléssel a fő témákat! ha már gagyi kiszerelésben is megvan a feeling, akkor fel szabad öltöztetni. duplázni triplázni a témát, azokat külön szűrni, torzítani meg egyebek.

de nálam ez már mostanában inkább később történik, mert én pl gyakran elveszek a részletekben, tehát a basslinet pl annyit b*szogatom, hogy már teszem azt van egy jó bassline, de a végén már nem tok majd beletenni semmit h készlegyen a zene hanem kapok egy két perces alapot amivel nem tudok már foglalkozni érdemben...

a másik hasznos tipp amit olvastam valahol, hogy ha egy téma üti a másikat, tehát ugyan ott szolnak frekiben, azt ne eqval próbáld először, hanem egy oktávval fejjebb vagy lejjebb tenni, így megtörténik a freqváltozás, de nem feldaraboltad minn a hullát h beférjen a bőröndbe, hanem eleve akkora embert mészárolsz le aki befér, és nem kell darabolni aztán takarítani! ha értitek az analógiát :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:21, 26-01-2008 
droid

Range_OS wrote:
a másik hasznos tipp amit olvastam valahol, hogy ha egy téma üti a másikat, tehát ugyan ott szolnak frekiben, azt ne eqval próbáld először, hanem egy oktávval fejjebb vagy lejjebb tenni, így megtörténik a freqváltozás, de nem feldaraboltad minn a hullát h beférjen a bőröndbe, hanem eleve akkora embert mészárolsz le aki befér, és nem kell darabolni aztán takarítani! ha értitek az analógiát :D

hány embernek kell még meghalnia hogy jól szóljanak a zenéim? XD

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:28, 26-01-2008 
piper

Rottweiler wrote:
Range_OS wrote:

hány embernek kell még meghalnia hogy jól szóljanak a zenéim? XD

jahogy ezt nem szószerint kell érteni? :shock:
bocs nagyi :twisted: :twisted:

facebook | bandcamp | soundcloud

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18:37, 26-01-2008 
droid

Range_OS wrote:

Az a baj ezzel hogy könnyen eljuthatsz egy olyan pontra amikor már elváltozik zeneileg a zene ilyen technikai megoldások miatt és már nem az ami volt, nem tetszik. Szerintem írd meg a zenét és csak aztán mixdownolj. Ott meg szerintem csak erre érdemes figyelni sávonként: minden hangra eq->sávkompi->sáveq

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19:55, 26-01-2008 
corebreak

Espeedie-Insignia wrote:
Ott meg szerintem csak erre érdemes figyelni sávonként: minden hangra eq->sávkompi->sáveq

Ettől esik szét a mix teljesen.
Less Is More.
Nem kell mindent szarrá effektezni és kompizni. Azt meg főleg nem. Mert ezek a natív cuccok azok mindent csinálnak csak kompresszálni nem kompresszálnak.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20:39, 26-01-2008 
partiarc

Snaper_OFF wrote:
Espeedie-Insignia wrote:
Ott meg szerintem csak erre érdemes figyelni sávonként: minden hangra eq->sávkompi->sáveq

Ettől esik szét a mix teljesen.
Less Is More.
Nem kell mindent szarrá effektezni és kompizni. Azt meg főleg nem.

Ja, Snapernek igaza van. Attól függetlenül, hogy...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20:40, 26-01-2008 
partiarc

...bárhonnan indul, képes ide eljutni.

Snaper_OFF wrote:
Mert ezek a natív cuccok azok mindent csinálnak csak kompresszálni nem kompresszálnak.

monomán :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 22:35, 26-01-2008 
piper

én eq-zás párti vagyok inkább, bár sokaktól megkapom, hogy jobban ütne, ha kompresszálnám!
hát max a dobokat, de ott is nagyon el tudok borulni.
és szerintem hasznos tipp:

éjjel egykor ne álljunk neki kompizni... max másnap, PIHENT füllel!

facebook | bandcamp | soundcloud

Profile  

Post subject:
PostPosted: 00:35, 27-01-2008 
corebreak

a4s wrote:
...bárhonnan indul, képes ide eljutni.

Snaper_OFF wrote:
Mert ezek a natív cuccok azok mindent csinálnak csak kompresszálni nem kompresszálnak.

monomán :D

:D:D:D

Nem akartam vasakra kiélezni a dolgot, szóval előre is bocs.
Az van hogy én tudom hogy amai "divat" megköveteli a kompik használatát. Ettől lesz a zene divatosan "rollin'". Csak bennem van az a hiba sajnos, hogy én megnéztem mit kell csinálni egy kompinak, könyvekben, rajzokon blabla, és szégyen nem szégyen soha nem tudtam natív szoftokkal elérni azt a várt "nagykönyvben" leírt hatást.

Hozzáteszem senkinek nem javaslom vas kompi vásárlását.
Egyrészt mert az 50 ezer alatti kategória (ami számunkra elérhet ő még, tehát Behri, DBx, Samson, Alesis) olykor töbet ront mint használt (részint a rossz konverterek, részint a használhatatlanságuk miatt), szóval ezeket az igényes natívok is megeszik (TC, Waves).

Volt viszont szerencsém hallani kompit működés közben (kb apám használt Passat-jának az árába került), és na az kompresszált. Ezért gondolom ugy hogy a kompi használata max csak full pro arcoknak ajánlott akik szó szerint a szarból is ki tudják csavarni a tutit.

Ott a másik pénztárcabarát lehetőség, a DSP. Ezek viszont olyan szinten alázzák a natív meg olcsó vas cuccokat, hogy egyszerű házi használatra "túl" jók.

Amugy multiband kompit érdemes használni. A végén, de nem a hostban. Pl. Logicba hiába rakom rá, ha maga az audio engine "limitál" egy kicsit...sval le wav-ba és open editroban...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 13:29, 27-01-2008 
droid

WWAYM komp! szerintem a szoftos kompik közül a legjobb (legalábbis amit használtam már életemben). De hogy ne írjuk le teljesen az ocsóvasat, tesóm Boss GT3 ján átfuttatott dobsávok is ojan szinezetet kaptak minn szoftól soha!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14:13, 27-01-2008 
corebreak

Range_OS wrote:
WWAYM komp! szerintem a szoftos kompik közül a legjobb (legalábbis amit használtam már életemben). De hogy ne írjuk le teljesen az ocsóvasat, tesóm Boss GT3 ján átfuttatott dobsávok is ojan szinezetet kaptak minn szoftól soha!

Véleményem szerint az egyetlen használható plugineket gyártó cég a fentebb említett.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20:31, 27-01-2008 
corebreak

[mindscape] wrote:
Snaper_OFF wrote:
Range_OS wrote:

Véleményem szerint az egyetlen használható plugineket gyártó cég a fentebb említett.
:hah: :zamek:

Okés...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 21:41, 28-01-2008 
droid

Snaper_OFF wrote:
Range_OS wrote:

Voxengo, Kjaerhus talán nem?

Profile  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 114 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]