lightroom uralkodik, de asszem ezt mar emlitettem, foleg hogy nem csak raw-ra jo. sztem raw kicsit tul van ertekelve amugyis, 95%ban jpgben lovok, ha jol ki van exponalva nem hianyzik az a plusz atfogas amit ad, ugyanugy ki lehet jpgbol is tekerni mindent es feleakkora a file. plusz ha rawban losz elojon az az idegesito problema hogy sorozatlovesnel nehany kep utan tele lesz a buffer es megall a gep, varhatsz par masodpercet mig kartyara irja a kepeket.
lightroomban nagyon szeretem az adatbazisat, taggelheted a fotokat, kategorizalhatod, altalaban borzaszto nagy rumli van korulottem minden szinten es lightroommal viszonylag atlathato rendet tudok vagni es minden regi kepet gyorsan elokeresni.
van benne valami nagyon egyszeru retusfunkcio ami pont eleg az esetek 90%-aban, plusz cs3al oda-vissza durvan jo az integracioja (ket klikk es photoshopban van, es a valtoztatasok lightroomban is latszanak, ott tekerhetgeted tovabb)
szinkorrekciora, amire valo meg kurvajo, intuitiv, gyors, igazabol csak azt sajnalom hogy filmre/videora nincs hasonlo standalone szoftver (red raw-t meg fcp colort leszamitva de az mas teszta)
kurvajok a shortcutjai is, megtanulsz parat es maris felelmetesen gyorsan tudsz benne dolgozni. ez tetszik benne a legjobban, hogy egyaltalan nem azzal vagy elfoglalva hogy mi hol van a szoftverben, hanem hogy eppen hogy nez ki a fotod, pikkpakk kesz vagy mindennel.
masik kettot nem ismerem, capture one nagyon hasonlonak tunik lightroomhoz, gondolom kb. ugyanazokat tudja, nekem kicsit "windowsosnak" tunt, magyarul nincs minden gomb annyira keznel, kevesbe kenyelmes lehet vele dolgozni
de amugyis phreek honapok ota mondod hogy kiprobalsz valami szoftvert, mit benazol ennyit? toltsd le aztan kezdd el hasznalni, egy nap utan garantaltan nem akarsz majd mast hasznalni :p
inoksz, szegeny kiscsajt miert kellett igy kiegetni?