bunny8 wrote:
sztem az otthoni felsooktatassal az alapproblema,hogy nagyon elmeleti,azt gondoljak,hogy mindent meg lehet tanulni egy konyvbol,vagy peldakon keresztul. ahelyett,hogy mondjuk szimulnanak egy szituaciot es azon keresztul gyakorolnak be amit vegulis olvasnak a konyvekben.
fontos,hogy tudd az elmeletet,de gyakorlat nelkul szart sem er az egesz,ezert van kurvasok diplomas allasnelkuli. az allashirdetes eleve ugy kezdodik,hogy legyen gyakorlatod,de ha 4evet rohadtal az iskolapadban es dolgozni max nyaron volt lehetoseged,mert ugye a reszmunkaido nem ismert fogalom otthon,akkor nem sok esellyel indulsz egy allasmegszerzesere.
en 2evet tanultam otthon egy felsooktatasi intezmenyben,elvileg turisztikai manager vagyok,gyakorlatilag senki.
kotelezo szakmai gyakorlat volt,de azon kivul,hogy hogy kell a nemetek jol lehuzni ill a szerencsetlen gyakornokokat nem sokat tanultam.
a kinti egyetemen(anglia) fel ev alatt tobbet tudok a szakmarol,mint otthon eves tanulasok utan.
az a celjuk,hogy egy szakmat adjanak a kezedbe,az elso szemeszterben mar a suli sajat ettermeben foztem,szolgaltam fel.
megertem,hogy nem sok intezmenynek van erre kerete,de akkor talan specializalodni kellenne 1-2 szakra,hogy tenyleg hasznalhato tudast adjanak at.
es talan japanisztikara es hasonlo szepen hangzo,de ertelmet nem mutato szakra nem sok szukseg van...
van igazság abban amit mondasz, csak ne általánosíts, mivel nem minden főiskola és egyetem csak elméletre alapul...
sőtt inkább azt mondanám, van olyan főiskola amelyik kimondottan a gyakorlatra alapoz, természetesen elmélettel együtt... de lényegesen nagyobb számban tartanak gyakorlati órákat mint elméletit...
nem csak a felsőoktatásban kell keresni a hibát...
egyetem, főiskola mellett lehet vállalni diákmunkát, vagy részmunkát (tévedsz ha azt gondolod, hogy itt nincs részmunkidő)
gyere haza és nézz körül inkább...