rávetettem a parkette recsegés témára ézér kerestem egy pár opciót:
Quote:
A lakkozás szokott segíteni, mert feltölti a parkettaelemek közötti réseket, így nem mozognak annyira a darabok és nem recseg.
Válasz Régebben a parkettások rozsliszt és víz keverékével szokták kitölteni a hézagokat.
Azt olvastam egy magazinban, hogy a parketta réseibe hintőport kell szórni, az állítólag tompítja a recsegést.
Mozgós recsegős parketta kellemetlen jelenség, megszüntetésére lehet több fajta megoldás. Szegezett parkettáknál lehet ez fő probléma, a kilazult vakpadló, alatti feltöltés megsüllyedése, és a kilazult szögek okozhatják. A feltöltés amely lehet kvarchomok, vagy salak, megülepszik, ezáltal jobban mozog a vakpadlóval a parketta, meglazulnak a szögek, és recsegő nyikorgó hangok törnek ránk amitől idegbajt kaphatunk, vagy legalább is rosszul viseljük. Meg is értem, mert mindenképp kellemetlen.
Megszüntetése lehet átrakással, amelynek a folyamata, a parketta felszedése, sorba rakása, hisz minden darabnak ugyan oda kell visszakerülnie ahonnan kiszedtük. A megsüllyedt padló vízszintbe hozatala, SZÁRÍTOTT kvarchomokkal!, való tömörítéssel a vakpadló alá orvosolható a hiba.
Ha a parkettánk az első felbontását éli meg, akkor még szegelve visszarakható, és feltételezzük, hogy a teteje is szép, tehát csiszolás után szép felületet fogunk majd látni. Mert van olyan is amikor az elhanyagolt parkettáról lekopott a lakk, takarításkor, beszívódott a "piszkos" felmosó víz, stb., ilyen esetben, kétséges a végeredmény, csiszolás után. Vagy már a sokadik átrakását éli meg a parketta, és a csapok- hornyok sérülése miatt a visszarakás lehetetlen, vagy ha megpróbáljuk, a recsegés ropogás nem tűnik majd el, (fölösleges munka).
Van még egy alternatíva, az átrakásnál, vagy a felszedett rossz szegezett parkettát, kidobjuk, és a helyére vásárolt új parketta, hogy soha ne recsegjen-ropogjon, meg lehet oldani másképp is.
Röviden leírom a folyamatot. Felbontottuk a régi parkettát, előttünk van a vakpadló, ami mozog. Átszögeljük az egész padlót a párnafához 65-ös szögekkel, hogy stabil legyen, mert ezek is kiszoktak lazulni. Amikor ez kész, akkor szárított kvarchomokkal betömörítjük a padlót, "aládolgozzuk" a homokot. Amikor ezzel megvagyunk, rácsavarozunk minimum 10mm-es, vagy 12 mm-es OSB. lapot 125x250 táblákat fába való ritkamenetes gipszkarton csavarokkal. Ezzel kapunk egy stabil aljzatot, és erre már leragaszthatjuk a parkettánkat. Soha nem fog nyikorogni, kimozgósodni. Minősége, a betonra ragasztott parkettával lesz egyenértékű.