Egy ilyet találtam:
mstummer @ zaj.hu fórum wrote:
No irtam vissza az Indexre.Nem hiszem hogy megjelenik,de azért jó volt leírni a gondolataimat.Megosztom veletek:
Tisztelt Index!
Jeszenszky Zsolt levelére szeretnék reagálni.Részben egyet tudok érteni vele, részben nem.
Annak idején énis aláírtam a vizsga eltörléséért létrejött petíciót. Nevetséges volt az egész vizsga, de mégis eröltették rá az emberekre (többek közt Jeszenszky úr is ha nem tévedek). Különben bírságot kapsz,nem kaphatsz MAHASZ engedélyt ( ami egy külön témát is megérdemelne), ilyesmi szövegekkel jöttek,tehát keményen ostorozták a DJ palántákat. Egy részükről lepergett, egy részük meg beadta a derekát elvégezte a vizsgát ahol súlyos tízezrekért DJnek mondhatta magát. Már ha a kedves vizsgabizottságnak szimpatikus volt. Ha nem akkor újra kezdhette az egészet, sok pénzért persze.
Ismerek viszont olyan DJ-t is aki második alkalomra átment, viszont mind a mai napig nemtud mixelni, de volt róla papírja hogy DJ. A szomorú hogy TV-ben is megjelennek ilyen emberek. Ebben igazad adok Jeszenszky úrnak, komolytalan vizsg nem kell!
Viszont ha már lenne valami vizsga azt milyen formában képzeli el? Ki vizsgáztatna? Az MLE? Egy új szervezet? És milyen alapon? Mi van azokkal akik már 2-10 éve vannak a szakmában? Azoknak ugye egy részüknek van DJ vizsgájuk. Aktiválják azt? Furcsa lenne mert akkor elfogadnának egy olyan dolgot amit annak idején érvénytelenítettek. Továbbá azon DJ-k között akiknek régen volt vizsgájuk bőven akad rengeteg aki nem felel meg a szakma által kívánt követelményeknek.
Több "sztár" DJ-t is tudok névszerint akik pont a Jeszenszky úr által említett helytelen viselkedést közvetítik a fiatalok felé. Egyikük találmánya a TGMT kifejezés, had ne kelljen leírnom mit is takar ez a rövidítés, fiatalok ezrei vannak akik odavannak ezért. Őket sem értem, én nem örülnék ha igy szólítanának meg. Továbbá én mint DJ sose nevezném igy a közönségemet. Aztán ugye van egy másik "sztár", szerinte a nők ribancok, minél többet szerzünk meg annál jobb.
Persze ezek az emberek alanyi jogon megkapnák az engedélyt, merthogy a sok éves szakmai múlt és hasonló dolgok. Hozzáteszem a technikai tudásukat egyáltalán nem vonom kétségbe. Viszont káros hatással vannak a jövő DJ palántáira, azt hiszik ez a menő, ők is ezt veszik át. Továbbá ha levizsgázik valaki az később ugyanúgy tud hasonló alpári dolgokat tenni. Ezt hogyan ellenőriznék? Megmondom: sehogy. Mert annál sokkal fontosabb hogy a vizsgadíj be legyen zsebelve, no meg a MAHASZ jogdíjakat szintén begyüjtsék.
A másik ami érdekes ebben a témában a külföldi lemezlovasok. Ha egy ilyen szabályozást felállítunk akkor elvileg nekik is kéne vizsgázniuk. Emlékeim szerint a korábbi index cikkben is említve volt hogy érdekes lenne pl ahogy DJ Tiesto odaállna a vizsgabizottság elé. Ebből következik hogy külföldi, nem vonatkozik rá. Ha teszem azt én félig német vagyok és leteszem mondjuk az osztrák állampolgári esküt onnét kezdve rám se vonatkozik? Vagy esetleg bejegyeztetem magamat Szlovákiába mint szlovák DJ. Akkor megint nem vonatkozik rám? Miért vonatkozna? Külföldi vagyok. Az egészből akkor lehetne valami ha uniós szabályzás alá esne a dolog. De ott is előjönnének a fentebb említett problémák. Ki vizsgáztat? És milyen alapon? Akkoris megkapná csomó ember alanyi jogon. A nagyobb embereknek nem kéne vizsgázni, ha mégis akkor meg hasonló párbeszédek hangoznának el:
-Te Pistikém had ne írjam meg a tesztet, hisz előbb/veled együtt kezdtem...
-Jólvan Józsikám azért írj oda valami,ugyis átmentél.
vagy:
-Sanyikám oda se menj a pulthoz, mindennap hallunk a rádióban...
Mi van azokkal az emberekkel akik ugyanolyan rég vannak a szakmában mint a nagyok,viszont nem ismertek? Lehet csak 100-200fős bulikat csináltak. Hobbi szinten űzik a lemezlovasságot,de nem ismertek széles körben. Viszont a szakmai tudásukkal semmi gond? Ők nem kaphatnák meg alanyi jogon?Magam is ebben a kategóriában vagyok.
Végül mi van az underground lemezlovasokkal akiknek sose volt vizsgájuk? Pedig évek óta ott vannak a szcénában.
Összességében rengeteg problémát vet fel a vizsga kérdése. Legalább ugyanannyi DJ ellene van mint amennyi mellette. Tehát nem értek egyet Jeszenszky úrral ebben a témában. Szép szám az MLE 400 fős tagsága,de Magyarországon négyszer-ötször ennyi DJ van. Csak a városban ahol lakom simán összeszednék 100 DJ-t. És ez nem Budapest. Kb a 400főből is 300 azért tag mert nekik kevesebb a MAHASZ jogdíj.Hozzáteszem talán ha 100 ember van közülük aki aktívan tenne valamit a vizsga visszaállításáért. Meghatározó a 400 fő,de közel sem elég reprezentatív.
Egyébként aki nincs a vizsga mellett mint ahogy én sem vagyok, azokat az általam leírt kétségek aggasztják.
Sokan a vizsga mellett lennének ha:
- Jelképes összegért történne meg. (max 5000 Ft,de már azis sok) Annyiba kerüljön ami magának a vizsgának a költségeit fedezi.
- Nem kellene hozzá se tanfolyamot csinálni ,se tesztet írni annak aki régóta a szakmában van. Ennek a bizonyítása tudom hogy körülményes. De lehetne mondjuk egy 1 éves türelmi idő amég ezek az emberek jelentkezhetnének.A gyakorlati részt rövidítve kelljen nekik végrehajtani. 2-3 átkeverés. Ennyiből ugyis ki lehet szűrni hogy rutinos vagy sem.
-Az előzővel összefüggésben ne érje hátrány azokat akik tanfolyam nélkül vizsgáznak. Ugye régen ez nem volt megoldható.
-Ha a tanfolyam mégis kötelező lenne akkor emberi árú legyen. Csak magát a tanfolyam költségeit fedezze. Ne szedjen el az emberektől felesleges pénzeket mindenféle megalapozatlan szervezeti költségekre hivatkozva. Régen ugye azért nem csinálták meg sokan mert nem volt rá pénzük. Egy fiatalnak 20ezer forint is sok egészben. Főleg hogy ezen fiatalok többségét nem támogatják a szülők, mert egyszerüen hülyeségnek tartják. Nekem is pont ezért nem lett annak idején.
-Aki megbukik legközelebb fél év múlva mehessen újra. Ha akkor is az további egy év. Ezzel kizárhatóak azok aki úgy állnak hozzá hogy sok a pénzük és egyszer csak át mennek.
-Ellenőrizzék a vizsga meglétét szigorúan. Ne Jeszenszky Zsolt úr személyesen, vagy az egyesületének megbízott tagjai, hanem a vendéglátásért felelős emberek. És ne feljelentgetés alapján lehetőleg,hanem automatikusan.
-Ha valaki vizsga nélkül zenél ne őt büntessék első alkalommal,hanem aki őt alkalmazta. Lehet hogy olyan fiatal hogy nem is tud a vizsga létezéséről. Viszont a klub tulajdonosnak tudnia kéne hogy csak vizsgával rendelkező embert alkalmazhat. Ha mégis megteszi akkor ő érdemel büntetést. Ha az esetleges DJ palántát büntetik meg azzal elmegy a kedve az egésztől, a tulajdonos meg felvesz helyére egy másikat,aki szintén igy fog járni. A visszaesőket viszont kötelezni kéne a vizsgára. Aki ezután se hajlandó betartani az tényleg megérdemli a büntetést.
Egyébként a legjobb tanfolyam az élet. Azt is lehetne támogatni hogy egy-egy már vizsgával és tekintéllyel rendelkező DJ aki tegyük fel több mint 5 éve a szakmában van maga mellé venne 2-3 palántát mondjuk fél évre. Fellépések előtt lenne az elméleti oktatás, alkalmanként 1 óra bőven elég. A buli közben meg megtanulnák a szakmai fogásokat. No meg látnák hogy viselkedik a tanáruk a közönséggel. Ez senkinek nem kerülne sok pénzbe.
Lehet csak rossz megérzés,de én úgy érzem hogy Jeszenszky úr az esetleges vizsgajog megszerzésére törekszik. Esetlegesen összekötni egy MLE tagsággal. Remélem nem lesz igazam.
Én nem akarok tag lenni, nekem ez egy erős hobbi, havi 1-2 fellépésért felesleges bármiféle tagságért még pluszban fizetni. Továbbá nem is szimptizálok a fenti szervezettel bizonyos múltbéli tevékenységek miatt.
Összegezve kellene valamiféle szabályzás,de ne az MLE által,ne a MAHASZ által és ne is a kormány által közvetlenül, hanem EU törvény szintjén. Ott tényleg összetudnak szedni okos embereket e célra. És garantált az hogy független szervezet kapja meg a vizsgáztatás jogát. Kérdések sora viszont igyis felvetül.
Üdvözlettel:
Stummer Máté
villamosmérnök,grafikus, és nem utolsó sorban DJ