Snaper_OFF wrote:
Sztem ByBass arra gondolt konkrétan hogy a vasak úgy szólnak, hogy "helyesbítés" céljából nem kell őket kompresszálni...de persze ez csak az én megfejtésem

Kompit nem feltétlen egy hangszer 'helyesbítésére' használunk, de hát ezt te is tudod!
Mixdownnál szerintem bőven elég a megfelelő 'gain control' (addig legyen kivezérelve ameddig csak lehet és még nem clipel a sound) és a masteren egy kis eq (bár ezt is szerintem jobb a sávokon megoldani és ha már esetleg masteren eqzik az ember azt körültekintően, arra megfelelő eqval kell megtennie) esetleg egy kis limiter (az esetleges túlcsordulások megfogására esetleg minimális ízléses hangerőplussz kinyerésére...a szélsőségek kerülendőek és nem árt ha a limiteren van oversample opció).
Ha nem csak az a cél, hogy az eredetileg összerakot soundot egy az egyben adjuk vissza, akkor lehet pl kompressziót használni a masteren vagy hangszereken, de ez már nem kifejezetten 'javítgatás' hanem egy hangzás kialakítása, 'sounddesingne' munka. Aki a szofveres 'natív' kompokat amolyan 'mastering' célokra kívánja használni egyéb szükséges eszközök nélkül (akusztika, jó lehallgató, jó konverterek, szakértelem etc.) az persze nyílván alapvetően tévúton jár.
Szimplán a f'"+!?:+sza mixdownra kell törekedni és az, hogy ezt valaki kompival limiterrel eqval vagy ezek nélkül csinálja szerintem tökmindegy amíg azt jól teszi. (nem küldi szét oktalanul a tranzienseket, nem egyenesíti nyégyszögbe a soundot, hagy némi dinamikai tartalékot, hogy elférjenek egymás mellett a sávok és a lehető legnagyobb hangerőre keveri (nem limiterrel hanem tényleges keveréssel) etc. az olyan nagyon nem lő mellé)
Ezt az analog digit arcoskodást meg szerintem nem kell erőltetni. Szörnyű ez a cinizmus mind két oldalról, de tényleg. (és már rohadtul unalmas)