van koztuk kulo
nbseg

Tenyleg olvass utana, de abban biztos lehetsz, hogy a LAME jo. Lehet, h van mas is ami jo, en meg nem hallottam. Amivel talalkoztam, az bosszantoan szar volt a LAME-hez kepest...
Fontos, hogy nem programokrol beszelunk, hanem kodolasi algoritmusokrol. Ezeket hasznaljak a programok. en pl az ImTOO-t hasznalom, ami LAME algoritmussal mukodik.
a magas problema meg nyilvan akkor nem kapcsolodik ehez sehogy

valassz olyan hangmitakat..
azert nagyon erdekes amugy amit mondasz, mert altalaban vagni kell a magasbol, nem felnyomni... De az is egeszen biztos hogy 20kHz nem kell egy zenebe. 16Khz folott mar inkabb az erzes dominal, nem igazan hallani. az nagyon jo otlet, hogy olyan zeneket analizalsz, amiket etalonnak lehet tekinteni. ebbol sokat lehet tanulni. Nem hiszem hogy barmelyikben is 16-20 kozott ne lenne sulyos eses.
Persze ez mind amit mondok DNBre igaz, meg minden hasonlo elektronikara. Itt nem 16kHz folott dolnek el a dolgok

viszont analog audiofil rendszerekben sokszor elengedhetetlen kellek a super tweeter, ami kizarolag 20kHz folott szol. ezt senki nem hallja, de allitolag eszre lehet venni h be van e kapcsolva

. En nem vagyok benne biztos h nem csak bekepzeltem hogy feltunt mikor hallgattam ilyet..
érdekes ezeket nézegetni, néztem lynxet [meglepően sok feltolt közép] calibre-t [minden ízléssel csurig húzva] és ipcprofilest is [balét konkrétan, érdekes volt hogy szinte semmi übermagas nincs benne és abszolút nem zavaró]
ezekből [is] jöttem rá h a 'fill out the frequency spectrum' szép kifejezés de nem kell vele széterőszakolni mindent.