i m p u l s e c r e a t o r phÓrum

www.impulsecreator.hu | www.drumandbass.hu
It is currently 01:53, 19-08-2026

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 5591 posts ]  Go to page Previous  1 ... 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186 ... 280  Next
Author Message
 Post subject: Re: hol tart ma a szcena?
PostPosted: 15:44, 18-11-2009 
droid

fritz kraft wrote:
nem tudom miért feszültök, 5 év múlva már djk sem lesznek, lesz viszont agyhullámzene, a kömlődi is megmondta

jah, a tarkónkon pedig lesz egy input amivel Dzsiu-dzsicuzni is megtanulhatunk :badthumbs:

Profile  

PostPosted: 17:15, 18-11-2009 
partiarc

Father Sun wrote:
Ajánlom mindnyájatok kedves figyelmébe Brian Eno "Discreet Music" címü müvét, 1975-böl. (Eno saját magyarázata a lemezborítóról: http://music.hyperreal.org/artists/brian_eno/discreet-txt.html)

Steve Reich dolgaiba nem megyek bele, mert az mondjuk nem annyira zene.

Általában a generatív zene mint koncepció nagyon érdekes. Van pl. több software az iPhone-hoz: http://www.generativemusic.com/ Kis utánajárással jópár projektet lehet találni. Számomra ismertek közül legfejletteb a Noatikl: http://www.intermorphic.com/tools/noatikl/index.html

Nekem, személy szerint van némi fogalmam a témáról - és másokról feltételezném ugyanezt ; ) - sőt még technikai tapasztalatom is, de mindenképpen elavult és überokoskodó nézetnek tartom, hogy zene fősodrának közelébe kerülhetne a dolog valaha is. Merthogy erről volt éppen szó Pánczélék kapcsán. Mondjuk ezek szerint Steve Reich-ről is mást gondolunk. :) (nem, nem a viván láttam egy klipjét, nem keverem senkivel :P :D )

Profile  

PostPosted: 17:18, 18-11-2009 
tactile

valdi wrote:

FUCK YEEAH :slayer:

-majd most ha megnézi a buli képeit rájön élete újabb baklövésére.

Profile  

PostPosted: 17:46, 18-11-2009 
elmondom

a4s wrote:
Nekem, személy szerint van némi fogalmam a témáról - és másokról feltételezném ugyanezt ; )

Had ne feltételezzem már, hogy az átlag IPC-olvasó obszkür 30-40 évvel ezelötti kortárs zenei kísérletek technikai hátterét tartja számon. Nyilván, hogy nem azoknak szól, akik már tudják, hanem a többieknek ad perspektívát.

a4s wrote:
Mondjuk ezek szerint Steve Reich-ről is mást gondolunk. :)

Én konkrétan az "It's gonna rain"-re gondoltam, ez szokott az alap generatív példa lenni.

Profile  

PostPosted: 01:18, 19-11-2009 
metalhead

sollabong wrote:
bár némelyik kísérleti zene elég közel van ma is ehhez :scared:

Csináltam ilyet, kéred? :fog:

gergo wrote:
"pity-puty"-sound

Profile  

PostPosted: 03:33, 19-11-2009 
metalhead

sollabong wrote:
nekem az öngenerált zene egy ellentmondás...szellemi termék.. szelleme pedig az embernek van..lélek stb..még a leg"veretősebb" dárézúzda is hordoz érzelmeket a készítője pillanatnyi agyszüleménye, nem egy random 1001010 sorozat:S
érdekes kísérlet persze, de értelmetlen

már miért lenne értelmetlen egy egyéni preferenciák mentén dolgozó algoritmus, ami éppen a legmegfelelőbb hangzást gyártja le neked az adott pillanatra? a midomi már megmondja, mit hallgatsz épp, a last fm már megmondja, mit szerethetsz még valószínűleg, egyre több információból egyre pontosabb értékek születnek, idő kérdése csak, hogy az egyénre szabott playlist után mikor jönnek el az egyéni ismérveknek megfelelő, real time íródó zenék.

egyáltalán nem biztos, hogy ez értelmetlen. legfeljebb ijesztő :meduza:

http://twitter.com/torpotroh
http://twitter.com/mc_blend
http://www.facebook.com/mcblend

Profile  

PostPosted: 03:47, 19-11-2009 
souljah

...az a baj az öngenerált zenével h nincs ki után rajongani kinek a bulijára lemenni és ha nincs benne emberi érték vagy csak az 1% még lenyomod az entert az hiteltelen és üres lesz. Nem tölti meg az érzés h mennyit fáradtál vele , hogy aközben milyen élményekkel tapasztalatokkal gazdagodtál , a számtalan visszahalgatás a megfelelő hangok kiválasztása generálása és még elég sokmindent lehetne sorolni ami mind feledhetővé teszi az öngenerált zenét és erősíti a másik oldalt az emberi értéket.

:villa:

growvinyl

Dry But Funky # Facebook
dry but funky # Soundcloud

http://www.kalimarimusique.info/#!KALIMARI

Profile  

PostPosted: 10:05, 19-11-2009 
droid

NRBRT wrote:
...az a baj az öngenerált zenével h nincs ki után rajongani kinek a bulijára lemenni és ha nincs benne emberi érték vagy csak az 1% még lenyomod az entert az hiteltelen és üres lesz. Nem tölti meg az érzés h mennyit fáradtál vele , hogy aközben milyen élményekkel tapasztalatokkal gazdagodtál , a számtalan visszahalgatás a megfelelő hangok kiválasztása generálása és még elég sokmindent lehetne sorolni ami mind feledhetővé teszi az öngenerált zenét és erősíti a másik oldalt az emberi értéket.

:villa:

ezek érdekes kísérletek, de sosem fogják átvenni az ember alkotta zene helyét.
a samplerek megjelenése sem szorította ki az elektromos gitárt.

Profile  

PostPosted: 12:17, 19-11-2009 
piper

fritz kraft wrote:
sollabong wrote:
nekem az öngenerált zene egy ellentmondás...szellemi termék.. szelleme pedig az embernek van..lélek stb..még a leg"veretősebb" dárézúzda is hordoz érzelmeket a készítője pillanatnyi agyszüleménye, nem egy random 1001010 sorozat:S
érdekes kísérlet persze, de értelmetlen

már miért lenne értelmetlen egy egyéni preferenciák mentén dolgozó algoritmus, ami éppen a legmegfelelőbb hangzást gyártja le neked az adott pillanatra? a midomi már megmondja, mit hallgatsz épp, a last fm már megmondja, mit szerethetsz még valószínűleg, egyre több információból egyre pontosabb értékek születnek, idő kérdése csak, hogy az egyénre szabott playlist után mikor jönnek el az egyéni ismérveknek megfelelő, real time íródó zenék.

egyáltalán nem biztos, hogy ez értelmetlen. legfeljebb ijesztő :meduza:

akkor az értelmetlent visszavonom, ebben igazad van..nincs értelmetlen dolog, csak hívják akkor máshogy és ne zenének. abban benne van az ember is, nem elég egy sima hullámforma..
szóval tényleg érdekes és tényleg főleg ijesztő, de nem hiszem,h újat tudna majd mutatni, pont az algoritmusok miatt.

facebook | bandcamp | soundcloud

Profile  

PostPosted: 12:35, 19-11-2009 
elmondom

Milyen, a pillanat ihlette emberi értéket képvisel (például) egy agyongyakorlott müvet részletes utasítások szerint óramü pontosságal játszó szimfónikus zenekar?

Miben más egy, a nyugati zeneideálok szabályai szerint dolgozó komponista müve, mint egy ugyanazon ideálok szerint müködö megfelelöen komplex algoritmusé?

Félreértések elkerülése végett – én nem szeretem a generatív zenét, de a kedves egybegyültek szempontjai nagyon érdekelnek.

Profile  

PostPosted: 13:26, 19-11-2009 
chi recordings

Father Sun wrote:
Milyen, a pillanat ihlette emberi értéket képvisel (például) egy agyongyakorlott müvet részletes utasítások szerint óramü pontosságal játszó szimfónikus zenekar?

Azok a részletes utasítások a pillanat ihlette érzelmek hiteles visszaadását biztosítják(~próbálják elérni).
Adva van a zeneszerző aki nyilván valamit önmagából vetett papírra, hogy ez mennyire értékes az már egyénfüggő.
Ehhez jön a karmester, aki valamennyire a saját interpretációját teszi hozzá, e kettőben elég sok minden ott tud lenni.
Az viszont igaz, hogy a zenekar ezt valóban csak eljátssza mindig ugyanúgy, kvázi "csak" lejátszó.
De nincs ezzel sok baj imho, sőt.

Azzal kapcsolatban, aki azt kifogásolja hogy az Entert lenyomva jönne az érdektelen generált cucc, az elfelejti hogy mindegyik lejátszás különbözne a többitől!
Persze hasonlítana is, hisz a szabályrendszer ugyanaz lenne. (vagyis ugyanúgy különbözne? hehe)
Na itt megint egyénfüggő lenne, hogy melyik előadó "szabályrendszere" nyújtja az élvezetesebb zenét, ami meg szubjektív, szóval lehet hogy objektíven úgyse lehet erről az egészről adekvát módon beszélni? :)

Én a magam részéről mindkét verzióban találok élvezhetőt, de sose a végletekben (freejazz vs "fehérzaj" kísérleti)

http://www.myspace.com/cordsound

Profile  

PostPosted: 13:26, 19-11-2009 
partiarc

Father Sun wrote:
a4s wrote:
Nekem, személy szerint van némi fogalmam a témáról - és másokról feltételezném ugyanezt ; )

Had ne feltételezzem már, hogy az átlag IPC-olvasó obszkür 30-40 évvel ezelötti kortárs zenei kísérletek technikai hátterét tartja számon. Nyilván, hogy nem azoknak szól, akik már tudják, hanem a többieknek ad perspektívát.

a4s wrote:
Mondjuk ezek szerint Steve Reich-ről is mást gondolunk. :)

Én konkrétan az "It's gonna rain"-re gondoltam, ez szokott az alap generatív példa lenni.

Szerintem kiderült már ezek előtt is, hogy van fogalmuk, az átlagfelhasználót pedig nehezen tudom belőni, mondj inkább neveket. :lol:

Egyébként éppen arról volt szó, hogy mennyi esélye van a generált zenének átvenni az emberek által írt szerepét. Ilyen kontextusban nehéz volt értelmezni a kisdolgozatod, hacsak nem egy érvként az elmélet mellett. Természetesen már értem, hogy nem a "társalgáshoz" szóltál hozzá, hanem egyszerűen hasznos információkat osztottál meg velünk. Ha ezt jelzed is, nem csak in medias res belekezdesz az órába, nem értem félre. :)

On:

Szerintem mivel emberek játsszák mindenképpen emberi értéket képvisel, az, hogy a pillanat ihlette vagy nem, nem tartozik szorosan a kérdéshez. Ha az elsőhegedűs élete legnagyobbját hozza aznap este - persze egy 100 éve megírt kotta alapján - az pedig valahogyan mégis a pillanatnyi ihletettség eredménye. Egy komplex algoritmus csak az általa alkalmazott szabályrendszereket használhatja, tehát mivel nincs humán tényező, nem lehetséges, hogy más minőségű legyen a produkció, mint amilyenre szánták, vagy amilyen technikai korlátai vannak, csak a variációk változnak. Tehát szerintem két kérdést teszel fel és egy választ vársz: más az előadás problémája és más a zeneszerzés problémája. A zeneszerzés esetében mondjuk ugyanez a helyzet: míg egy ember képes a folyamat közben is "zeneideált" váltani, egy hirtelen inspiráció hatására pl. elmegy egy villamos az ablak alatt, a poszthumán megoldás a programozott kereteiből - bármilyen komplexek is - nem tud kilépni, tehát egyes esztétikai értékek eleve kiesnek, amelyek pótolhatatlanok. (például a hibák!) Én így látom. :)

Profile  

PostPosted: 13:50, 19-11-2009 
droid

felraktam tegnap a father sun által ajánlott noatikl programot ami general midi vagy vsti hangszínek segítségével képes előrre beállított értékek alapján "komponálni". azt kell mondjam hogy kb 5 percig kötött le a dolog pontosan azért mert semmi váratlan nem sült ki az egészből. beadott elég komplex struktúrákat, akkordmeneteket, amiket kimintázva esetleg érdemes lehet felhasználni, de önmagában unalmasnak találtam, mint zenét. aztán elképzelhető, hogy sokkal több lehetőség van benne, mint ami ezalatt a rövid idő alatt megmutatkozott.
amúgy a max/msp szisztéma is erre való ha jól tudom, ha valaki ért hozzá, leírhatná, hogy abból hogyan lehet hangokat kicsavarni, vagy esetleg egy magyar nyelvű tutorial ha lenne, azt megköszönném.

edit: közben találtam max msp tutorialt de asszem felejtős, meghagyom ezt a lehetőséget nobel díjas fizikusoknak, hátha nekik érthető a dolog :oops:

Last edited by cutoff on 14:08, 19-11-2009, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 14:03, 19-11-2009 
piper

Quote:

én játszottam zenekarban..nem volt soha két ugyanolyan előadás. egyébként pedig itt nem is magát a játékot értettem a mondandómban, hanem azt, hogy aki megírta, az valamit el akart mesélni, vmi érzelmet akart kifejezni, még akkor is ha megrendelésre tette stb.

Quote:
Miben más egy, a nyugati zeneideálok szabályai szerint dolgozó komponista müve, mint egy ugyanazon ideálok szerint müködö megfelelöen komplex algoritmusé?

ez valóban vitásabb, mert így,h mindenkinek megvan az eszköze,h összerakjon egy trekket, eléggé felhígult a zene fogalma. még azt is megkockáztatom,h egy ilyen generátor cumó jobb dolgokat is összerakhat,mint a legtöbb mai zene, de kreatív elme sosem lesz, és az igazán nagy zeéket soha nem fogja tudni elérni.

röviden a kreativitás és az érzelem hiányozni fog belőle...bár tud biztos érzelmet kiváltani, de nem a sajátját.

Profile  

PostPosted: 14:28, 19-11-2009 
partiarc

http://www.youtube.com/watch?v=pohTAIyp2yU

Printer jam - szegény Mista, az ág is húzza :hah:

Profile  

PostPosted: 14:45, 19-11-2009 
elmondom

a4s wrote:
Szerintem mivel emberek játsszák mindenképpen emberi értéket képvisel <stb.>

Az emberi tényezö kiszámíthatatlansága/véletlenszerüsége (bizonyos keretek között) szintén bele lehet kalkulálva az algoritmusba. Jó oké, ez nem áll meg, mert sok sikert az ihlet kvantizálásához... Viszont az algoritmust is egy ember alkotja.

Az ablak alatt elhaladó villamos adta inspiráció/input ugyanazon szabályok keretein belül fejezödik ki (hangmagasság, hangszín, ritmus/taktus, stb.), amelyek szerint az algoritmus is müködik. A villamos véletlensége (usque informatikai értelemben vett zaj) szintén rendszerezhetö, illetve helyesebben "rendszerteleníthetö" (öh...).

Igen, direkt játszom az ördög hülye ügyvédjének hálátlan szerepét. :thumbsup:

Last edited by Father Sun on 15:37, 19-11-2009, edited 2 times in total.

Profile  

PostPosted: 14:57, 19-11-2009 
piper

játszd csak, mert tök érdekes ez a téma szerintem.
nnekem továbbra is csak annyi a fenntartásom,h ez nem zene, hanem egy kísérlet. bár senki nem definiálta,h mi is pontosan a zene, de nálam a zene feltétele,h ember írja, pont azért amiket írtam is(kreativitás, EGYÉN(nincs két ugyanolyan ember...gép van...), érzelmek)
meg szegény artisjus kinek a nevében szedi így a pénzt? :badthumbs:

Profile  

PostPosted: 15:07, 19-11-2009 
partiarc

Father Sun wrote:
a4s wrote:
Szerintem mivel emberek játsszák mindenképpen emberi értéket képvisel <stb.>

Az emberi tényezö kiszámíthatatlansága/véletlenszerüsége (bizonyos keretek között) szintén bele lehet kalkulálva a logaritmusba. Jó oké, ez nem áll meg, mert sok sikert az ihlet kvantizálásához... Viszont a logaritmust is egy ember alkotja.

Az ablak alatt elhaladó villamos adta inspiráció/input ugyanazon szabályok keretein belül fejezödik ki (hangmagasság, hangszín, ritmus/taktus, stb.), amelyek szerint a logaritmus is müködik. A villamos véletlensége (usque informatikai értelemben vett zaj) szintén rendszerezhetö, illetve helyesebben "rendszerteleníthetö" (öh...).

Igen, direkt játszom az ördög hülye ügyvédjének hálátlan szerepét. :thumbsup:

Ez egyszerre logikus és nonszensz, nem? Persze van érv ellene: ha művésznek a villamos hangjáról a vidéki nagyapja jut az eszébe, aki utálta a villamost, viszont zseniálisan játszott dorongon, és így kerül dorong ugyanazon szabályok keretein belül kifejezve (hangmagasság, hangszín, ritmus/taktus, stb.) a zenébe, az már annyira laterális, hogy kétséges a programozhatósága, legalábbis a programozók nem lehetnek versenyképesek akár egy individummal szemben sem. Egyébként nem hálátlan a szerep, mert jelezted, hogy miért vállalod, ráadásul jól csinálod, tehát... :)

Profile  

PostPosted: 15:14, 19-11-2009 
elmondom

sollabong wrote:
egyébként pedig itt nem is magát a játékot értettem a mondandómban, hanem azt, hogy aki megírta, az valamit el akart mesélni, vmi érzelmet akart kifejezni, még akkor is ha megrendelésre tette stb.

Na ez az.

Viszont az algoritmus megalkotását önmagában is "mesélésnek", egy érzés kifejezésének tekinthetjük. És akkor ennek kapcsán: kelthet e egy generatív zenemü ugyanolyan releváns érzéseket, mint mondjuk egy átlag d'n'b szám?

Miröl mesél Mistabishi? :fog:

Last edited by Father Sun on 15:28, 19-11-2009, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 15:15, 19-11-2009 
impulsecreator.hu

vicces, hogy a felsorakoztatott ellenervek kozul szamosat ugyanebben a formaban szoktak hangoztatni azok az emberek is, akik az elektronikus zenet ugy altalaban elutasitjak, es csak a hangszeres zenet tartjak zenenek

Profile  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 5591 posts ]  Go to page Previous  1 ... 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186 ... 280  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]