Sziasztok!
Először is üdvözlök mindenkit. Egy kis segitséget szeretnék kérni tőletek, és örülök hogy egyáltalán idetaláltam

. Totál kezdőként producerkedem jelenleg a kis otthonomban Logic-al, és a trackjeimet szeretném egy kissé egységesiteni, és jobb hangzásúvá varázsolni azáltal hogy tanulok a mixdown-ról.
Az angolom nem perfekt sajna, és megannyi fórumot átböngészve nem igazán tiszta a kép, ezért pár használható tanácsot szeretnék kérni a témában, kompetens emberektől. Bocs ha a kérdéseim esetleg bagatelnek tűnnek, de tényleg nem vagyok tisztában pár dologgal.
(Műfajom a breakbeat, chill-out, down-tempo elsősorban)
Tehát tudom, hogy nincsennek aranyszabályok és legfőképp izlés dolga a lekeverése a csatornáknak, de jól jönne mégis valami iránymutató táblázat, hogy a pl. a dobokat, pergőt, lead, vocal, bass stb. kb hány decibelen kell megszólaltani. Erre van valami tippetek esetleg?
Azt tudom hogy az egyes hangszerek önmagukban nem haladhatják meg a 0 db-t mert jelvesztést okozhat, de ha én pl. már két hangszert megszólaltatok 0 db-n egyszerre akkor a masteren máris jócskán átmegyek pirosba. Általában eleve 0 db-re kikevert jó minőségű hangmintákat használok, online shop-okból. A masteren kell egyáltalán eltérni a nullától, úgy értem állitani a hangot a csúszkával?
Gondolom a masteren is törekedni kell arra, hogy 0 Db vagy alatta legyen az egész track, mert úgy lesz a legahngosabb továbbá beszélnek az angolok valami 6db headroom ról is. Ez a Logicban a 0 fölötti +6 db-t jelentené amit még rá lehet adni? Ennek a headroom-nak egyáltalán mi szerepe van?
Szóval valami olyan egyszerű metódust keresnék, (amit később ha profi leszek, izlésemre bizva variálok:)) amivel tiszta, jó hangzású és egységes trackeket tudnék késziteni.
Esetleges válaszotokat előre is köszönöm, és bocs ha hülyeségeket beszéltem adott esetben.