i m p u l s e c r e a t o r phÓrum

www.impulsecreator.hu | www.drumandbass.hu
It is currently 07:58, 06-06-2026

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 81 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
 Post subject: Re: keverési trükkök
PostPosted: 14:40, 19-01-2010 
pokemon

Igazat adok Snapernek ennek az otthoni masterelesnek en semmi ertelmet nem talaltam.
Ami pluszt tudtam adni a mixnek azt meg tudtam tenni elotte a groupokon,resample stb.
Az en meglatasom szerint az a lenyege a masteringnek hogy mas ful csinalja,SZINEZZE!!!...
Es erdemes STEMS masteringet csinaltatni,igy a szarbol is tudnak varat epiteni(idezojelbe) :D

Profile  

PostPosted: 16:56, 19-01-2010 
ujonc

saját tapasztalatom az, hogyha a mastereket idegen csinálta, szinte mindig roszabb lett
menő angol stúdióban is sikerült vállalhatatlan mixdownt és testpresst készíteni
sajnos rendszeres a futószalagon készülő master, preseteket rábass*ák és ennyi.

amik meg jól sikerülnek, azoknál csak a lemez készítéshez szükséges módosításokat csinálták.
mert úgy adom ki a zenéket a kezemből általában, ahogy szeretném hogy megszólaljanak.
és ha valaki ezen változtat, az már nem olyan ahogy szeretném.

Profile  

PostPosted: 17:44, 19-01-2010 
corebreak

mindscape wrote:
saját tapasztalatom az, hogyha a mastereket idegen csinálta, szinte mindig roszabb lett
menő angol stúdióban is sikerült vállalhatatlan mixdownt és testpresst készíteni
sajnos rendszeres a futószalagon készülő master, preseteket rábass*ák és ennyi.

amik meg jól sikerülnek, azoknál csak a lemez készítéshez szükséges módosításokat csinálták.
mert úgy adom ki a zenéket a kezemből általában, ahogy szeretném hogy megszólaljanak.
és ha valaki ezen változtat, az már nem olyan ahogy szeretném.

Ott a pont, de hidd el van olyan engineer, akinél életre kelnek a sub-ok (hiába jön drága vasból, sokszor az arányaim rosszak...), levegősebbek a dobok, meg kap az egész egy csöves vintage hangzást. (Macc pl, vagy még LXC tud ilyen szellős mastert tolni...)

De pl nekem is volt negatív tapasztalatom pl japán kiadóval. Nem tudnak ott semmit a masterről :D

* Exegene * IPC Profiles * Darkland * BlackHoe * Golden Age * Alphacut * FOTO * Pinnecone Moonshine * Serendipity Recordings * Misspent Music *

Profile  

PostPosted: 23:29, 19-01-2010 
pokemon

:oops: Nekem nincs semmifele tapasztalatom,en csak azt irom amit olvasok itt ott.
Hallotam mar az ilyen presetes,ftp-s,futoszalagos masteringrol az ilyenektol ova int a megmaradt becsuletes resze.
Szerintem nagyon fontos a szemelyes kapcsolat es a kozos hallgatas a hangmernokkel amit sok studio fontosnak is talal.
Na meg az ilyen helyeken a vintage hardwareken nincsenek presetek azt meg nem hiszem,
hogy a hangmernok csak az ON gombot nyomogatja...
Szerintem mindenkinek meg kell talalnia a sajat izlesenek megfelelo hangmernokot,
talan ez lehet a megoldas.
De talan az megjobb ha elegedett vagy a sajat munkaddal... :D

Profile  

PostPosted: 20:59, 21-01-2010 

lehet nem ti mondtátok :D amúgy: személyesen mondták valakik, akikre úgy emléxem hogy mindscape... na mindegy

én nem értek egyet azzal, hogy az otthoni maszter eleve hülyeség. ha a kész mixedet szétszeded 0-30, 30-50, 50-100, stb frekitartományokra, az így kapott sávokat megkompresszorozod, és újra bekevered, akkor faszább lesz a mély. nehéz elbaszni :D

2 kérdés: egy kiadó vállal valami masztert, vagy egy az egybe rakják azt a bakelitre, amit küldtél?
(le ne olcson valaki azzal, hogy -6db-t kap a mély, mert ugrana a tű :D:D )

másik: ti raktok valami effektet a masterre? vagy végfokra, vagy nemtom hogy lehet érteni mire gondolok?

Profile  

PostPosted: 21:29, 21-01-2010 
corebreak

_KGB_ wrote:
lehet nem ti mondtátok :D amúgy: személyesen mondták valakik, akikre úgy emléxem hogy mindscape... na mindegy

én nem értek egyet azzal, hogy az otthoni maszter eleve hülyeség. ha a kész mixedet szétszeded 0-30, 30-50, 50-100, stb frekitartományokra, az így kapott sávokat megkompresszorozod, és újra bekevered, akkor faszább lesz a mély. nehéz elbaszni :D

2 kérdés: egy kiadó vállal valami masztert, vagy egy az egybe rakják azt a bakelitre, amit küldtél?
(le ne olcson valaki azzal, hogy -6db-t kap a mély, mert ugrana a tű :D:D )

másik: ti raktok valami effektet a masterre? vagy végfokra, vagy nemtom hogy lehet érteni mire gondolok?

Sztem egy valamirevaló label mastereltet...
De a többetmegjelentek erről bővebben tudnak szólni. Nekem eddig mindig intézte a label :D

* Exegene * IPC Profiles * Darkland * BlackHoe * Golden Age * Alphacut * FOTO * Pinnecone Moonshine * Serendipity Recordings * Misspent Music *

Profile  

PostPosted: 02:07, 22-01-2010 
piper

nekem sincs sok tapasztalatom(még :fog: ), de eddig valamilyen master mindig volt a cuccaimon...de a minimum,h ha lát fantáziát a dologban az adott label akkor legalább annyi,h megmondja ,h te mit változtass a MIXDOWN-on(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!),h tudjon kezdeni valamit vele.
innentől meg "profizmus" és pénz/idő kérdése,h mennyit áldoz a végtermékbe a kiadó...
ez ilyen kétélű dolog, mert ha elsőre nem fogja meg a "kiadót" az anyag, akkor lekaki,h mi miatt történt , de szopi,ha pont a MIXDOWN(nem master!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) hiányosságai miatt... :flattop:

facebook | bandcamp | soundcloud

Profile  

PostPosted: 18:00, 22-01-2010 
original nuttah

snaper wrote:
De a többetmegjelentek erről bővebben tudnak szólni. Nekem eddig mindig intézte a label :D

a lemezre nyomott cuccokat mindig masterelik, ezt szakember csinalja. ez technologiai kerdes, nem sound.
digitalisan megjeleno mediat viszont nem nagyon masterelnek. eddig legalabbis egyik kiadomnal se tettek.

the bird is the word

Profile  

PostPosted: 18:10, 22-01-2010 
piper

nálam is a "masterelés" abban merült ki,h hangosították az egész zenét. vinyl-ről sajnos nem tudok nyilatkozni, de ott a játszhatósága miatt mindenképp kell az utómunka

Profile  

PostPosted: 19:34, 22-01-2010 
pokemon

Na igen van mastering(technologiai,kodok,stb..)
meg van premastering(sound)...
Keveredik bennunk,de itt mindannyian a premasteringrol beszelunk.

Profile  

PostPosted: 22:33, 22-01-2010 
original nuttah

itt esetleg talaltok "kodokat" is, bar szerintem eleg alapveto dolgokat ir le, de egesz jo kis cikk lett:

http://www.uaudio.com/webzine/2009/december/basics.html

Profile  

PostPosted: 23:20, 22-01-2010 
corebreak

jade wrote:
snaper wrote:

a lemezre nyomott cuccokat mindig masterelik, ezt szakember csinalja. ez technologiai kerdes, nem sound.
digitalisan megjeleno mediat viszont nem nagyon masterelnek. eddig legalabbis egyik kiadomnal se tettek.

Igen, igen.
Bár a digit cuccaim nagy részét is "mastereltették", de érdekes, hogy legotóbb a szakembertől megkaptam a vinyl és a digitdl verziót is éshát a vinyil verzió totál más volt. Jóval halkabb is meg egész másképpen szólt...

De mindent összevetve én ehhez a részéhez sajna nem értek :( Mármint lehet ezt is rosszul fogalmazom meg, mert addig dolgozom egy adott hangon, zenerészen, stb., amíg azt nem tartom jónak, de az hogy mikor végeztem valamivel és akkor neküljek "premastrelni" azt sosem csináltam...ennek sztem jó esetben menet közben kell alakulnia...

Profile  

PostPosted: 23:30, 22-01-2010 
corebreak

Hah,

Ha direct pajti linkjén befigyelitek az 5-ös pontot...

"5) Don’t Master Your Own Work"

Profile  

PostPosted: 02:38, 14-07-2010 
droid

szerintem az is elegendő ha a már késznek ítélt zenédet kicsit ˇ"pihenteted" és mondjuk 1hét múlva visszatérsz rá kitisztult füllel, így teljesen új benyomás ér és tudni fogod merre mennyit..mint a finom ételeket érlelni kell. Valamelyik nap láttam a poker midnight stars műsort és a bevezetésben marha jó fx van a megszólaló hangokon tudja valaki hogy azz mivel készült, milyyn trükkel ?

Profile  

PostPosted: 18:37, 01-08-2011 
ujonc

Sziasztok!

Először is üdvözlök mindenkit. Egy kis segitséget szeretnék kérni tőletek, és örülök hogy egyáltalán idetaláltam :). Totál kezdőként producerkedem jelenleg a kis otthonomban Logic-al, és a trackjeimet szeretném egy kissé egységesiteni, és jobb hangzásúvá varázsolni azáltal hogy tanulok a mixdown-ról.

Az angolom nem perfekt sajna, és megannyi fórumot átböngészve nem igazán tiszta a kép, ezért pár használható tanácsot szeretnék kérni a témában, kompetens emberektől. Bocs ha a kérdéseim esetleg bagatelnek tűnnek, de tényleg nem vagyok tisztában pár dologgal.

(Műfajom a breakbeat, chill-out, down-tempo elsősorban)

Tehát tudom, hogy nincsennek aranyszabályok és legfőképp izlés dolga a lekeverése a csatornáknak, de jól jönne mégis valami iránymutató táblázat, hogy a pl. a dobokat, pergőt, lead, vocal, bass stb. kb hány decibelen kell megszólaltani. Erre van valami tippetek esetleg?

Azt tudom hogy az egyes hangszerek önmagukban nem haladhatják meg a 0 db-t mert jelvesztést okozhat, de ha én pl. már két hangszert megszólaltatok 0 db-n egyszerre akkor a masteren máris jócskán átmegyek pirosba. Általában eleve 0 db-re kikevert jó minőségű hangmintákat használok, online shop-okból. A masteren kell egyáltalán eltérni a nullától, úgy értem állitani a hangot a csúszkával?

Gondolom a masteren is törekedni kell arra, hogy 0 Db vagy alatta legyen az egész track, mert úgy lesz a legahngosabb továbbá beszélnek az angolok valami 6db headroom ról is. Ez a Logicban a 0 fölötti +6 db-t jelentené amit még rá lehet adni? Ennek a headroom-nak egyáltalán mi szerepe van?

Szóval valami olyan egyszerű metódust keresnék, (amit később ha profi leszek, izlésemre bizva variálok:)) amivel tiszta, jó hangzású és egységes trackeket tudnék késziteni.

Esetleges válaszotokat előre is köszönöm, és bocs ha hülyeségeket beszéltem adott esetben.

Profile  

PostPosted: 12:47, 05-08-2011 
corebreak

Az a headroom -6 lesz nem +.
Az kell a hangmérnőknek, hogy "elférjenek" a saját kütyüjei :D

Profile  

PostPosted: 12:25, 11-08-2011 
ujonc

szia themulders

Nem nevezném magam profinak de én is foglalkozok zenék irogatásával és pont logicot használok 1-2 tipp ahogy én csinálom, használok hangmintákat és synthiket is a 0 dB kikevert hangmintákat is vissz aveszem 3- 6 dB vel hogy a mastre sáv ne legyen nagyon túl hajtva de a master sávra berakok egy limiter. Általában minden sávon van alapból 1 linear eq és egy kompressor, ha kész nagyájból a zene akkor a mastersávra bapakolok 1 linár eq, 1 linear multiban kompressort, valamilyen felharmonikus dusítót(ezt akár ki is hagyhatod) egy limitert és avégére egy multimetéter hogy lássam is mit csinálok. A logic pluginjei jól használhatók, de ha gondolod adok pár tippet hogy mit érdemes használni én kiprobáltam sokat mire megvettem azt ami használok.

A legutolsó munkám ha érdekel: http://soundcloud.com/ptvm-release/ptvm-release-solid-chrome

Üdv karchi

Profile  

PostPosted: 20:25, 11-08-2011 
piper

sok lesz annyi eq meg kompi nem?:S sztem csak belekavarodsz...inkább a sávok arányát lődd be egymáshoz képest és akkor kevesebb ilyen cuccal megoldhatod...vagy ha ezt ennyire szereted, akkor érdemesebb nem sávonként, hanem grouponként kompresszálgatni pl. valamint ha oda jutsz, hogy valakivel mastereltetni akarod a zenéd, első kérése lesz nagybetűkkel és felkiáltójelekkel, hogy a master sávról mindent szedj le. mondjuk ha demoként mutogatod a zenét, akkor minimális végmunka mindenképp kell szerintem is, h egyben szóljon a dolog

Profile  

PostPosted: 16:09, 17-08-2011 
ujonc

Karchi: Köszi szépen a segítséget!

Az a helyzet, hogy én nem feltétlenül ragaszkodnék rengeteg mindent használni, igazából a lehető legkevesebb dolgot szeretném igénybe venni, az ilyen compressor, limiter meg satöbbi effect tekintetében, egész egyszerűen azért, mert nem is nagyon értek hozzájuk, más részt nem feltétlenül elektronikus tánczenét szeretnék csinálni, ahol az eget rengető basszusok meg a dinamika a legfontosabb. Hangulatos, elszállós, ellazítós, darabokat kívánok szerkeszteni amelyek a hangszerelés a változatosság az egyéni stílus és a kreativitás miatt tartják fent az érdeklődést a számok végéig. Tudom elengedhetetlen sok dolog használata, rossz hangminták esetében, de én ezért törekszem inkább minőségi hangmintákat meg szintiket használni, hogy minnél kevesebbet kelljen hozzájuk nyúlni. Egyelőre egy olyan metódust keresek, amivel mondjuk 5 számot meg tudok írni egységes hangzásban. Ezért érdekel, pl h. ki hogyan rendezgeti el a dobjait, snare-jeit, padjait, vocal-okat a dB-k tekintetében.

+ visszaolvastam itt a topikban, hogyan gondolkoznak a Mindscape-ék? :) Elérhető még ez az irás valahol?

Profile  

PostPosted: 23:06, 18-08-2011 
piper

themulders wrote:
törekszem inkább minőségi hangmintákat meg szintiket használni, hogy minnél kevesebbet kelljen hozzájuk nyúlni.

ennyi a titok..
a többi fül..
ne a dB-eket figyeljétek, hanem az arányokat..egységesen szóljon, ne legyenek kiugró hangok, csak ha direkt az a cél.
az összhangosítás meg már nem nagy matek lesz.
régebben is előjött amúgy egy hasonló mondat, hogy nem a matek a lényeg, hanem a kreativitás/tehetség stb. ha jó vagy, akár szarul is szólhatsz, megoldja akár más is azt a részt, max nehezebben adod addig is el magad.
többet ér a kapcsolatépítés, mint 666666666554524634 tutorial a basszusról.
hajrá

Profile  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 81 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]