|
ezt mar egyszer kifejtettem neked, hogy mostanaban nagyon sokszor olyan erzesem van, hogy emberek verseny- es kuzdosportkent hallgatnak zenet, gorcsosen erolkodve azon, hogy minden nap felturjanak ketszaz blogot, atnyalazzak a relevans sajtot es mindenaron azon legyenek, hogy olyan zeneket hallgathassanak, amit meg csak oten ismernek rajtuk meg az alkoton kivul. aztan mikor mar nyolcan hallgatjak dongethessek a melluket, hogy ok bezzeg mar akkor, es most mar kulonben is ez a stilus halott, de ott van az az uj, na az milyen jo! ezek azok az emberek, akik nagy valoszinuseggel felevente letagadjak, hogy mit hallgattak az elozo felevben. namost en inkabb az a fajta vagyok, aki szivesen eloveszi 5-10 ev tavlatabol is azt amit jonak tartott es megprobalja az idotlen darabokat megtalalni.
nemi kozom talan nekem is van a zenei ujsagirashoz, de pont a quart vagy a pitchfork kapcsan sokszor inkabb azt kivanom, hogy bar ne lenne. olyan lehangolo, enervalt, eletunt irasokkal talalkozni, mintha nekrologokat kellene fogalmazniuk folyamatosan. ezek az emberek direkt kiolik magukbol, amit szerintem sosem lenne szabad - a zene iranti rajongast. persze egy ujsagiro tudjon dolgokat tavolsagtartassal, objektiven szemlelni, de egy zenei ujsagiro tudjon mar megmaradni a lelke melyen rajongonak. szerintem inkabb hallgasson valaki akarmilyen szar zenet, de az valtson ki belole erzeseket, erzelmeket, viditsa fel, szomoritsa el, de ne az az izzadtsagszagu teljesitmenykenyszer hajtsa, hogy naponta kotelessegszeruen meghallgasson 457 uj albumot csak azert, hogy "kepben legyen".
nekem erre peldaul idom sincs egyeb elfoglaltsagaim mellett, mindig csodalkozom, hogy itt vannak olyanok, akik naponta felfedeznek 5 uj kedvenc lemezt a meghallgatott 17-bol, mikozben megneztek 4 mozifilmet es elolvastak 3 konyvet, nem tudom hogy csinaljak, szabadalmaztassak a tudast. en szeretek dolgokat tobbszor meghallgatni, ami tetszik azt meg tobbszor, elidozni lemezeknel, van amit hetekig hallgatok egymas utan, ha tetszik.
a pitchfork kapcsan meg csak annyit, hogy lehet ez a ceruzagatyas hipsterek bibliaja, de en inkabb csak arra hasznalom ezeket az ujsagokat, hogy tajekozodjam az uj megjelenesekrol, nem igazan erdekel a velemenyuk, pont a pitchforkon ajnarozott dolgok kozul, jo ha 10-bol 1 tetszik. es akkor mi van? semmi. nekem inkabb iranyado (ajanlo jelleggel) a factmag vagy a resident advisor vagy mas egyeb ujsag / blog, mint a pfork. szeretek magam velemenyt alkotni, ezt esetleg - sajnos ido szukeben egyre kevesebbszer - publikalni is valahol tobb-kevesebb sikerrel.
abbol mar kinottem, hogy mindenaron meg akarjak felelni valamifele sajat maga altal elitnek kepzelt kozosseg elvarasainak. szoval megvan az a szabadsagom, ami tulajdonkeppen mindenki masnak is, hogy a sajat oromomre hallgassak azt amit akarok, es olyan tempoban fedezzek fel dolgokat, ahogyan en akarom. szerencsere az a lehetosegem is megvan, hogy ezek kozul nehanyat megmutathassak a magyar kozonsegnek is, ami kicsit felelosseg persze, de az az izlesterror amit egyesek nyomnak (forum, quart, tumblr, hogy csak a magyar kozeget nezzuk) neha tulmegy minden hataron.
nehany evtizede tudjuk, hogy punks not dead. zenei stilusok nem halnak meg, maximum eloterbe kerulnek es hatterbe szorulnak. ezt jo lenne ha vegre mindenki belatna es ehhez merten alkotna velemenyt zenerol.
persze tisztaban vagyok vele, hogy ez az eszmefuttatas valojaban mennyit er, gondolom erkezik ra nehany lekezelo mosoly aztan nekikezd mindenki a 400 soros linklistajanak a reggeli kaveja mellett =)
_________________ Everybody talkin bout us, these days, but what you really know about deez breakz? and everybody MCs or DJs, but what you really know about deez breakz?
www.budapestbassmusic.hu www.bladerunnaz.hu www.facebook.com/bladerunnaz
|