Az utóbbi másfél hónapban - paradox módon - kicsit lelassultam az olvasással amiatt, hogy egy csomó olyan időt, amit általában arra fordítanék azzal töltöttem, hogy a rukkolán figyeltem ill. okosodtam + egymillió molyos sort átfutottam
(egyébként az előbbivel kapcsolatos, múltkori soraimat korrigálnám annyival, hogy a népszerű könyveknél a kihalt, hajnali órákat leszámítva egyelőre általában felesleges az email-es értesítő sikerében bízni, mivel sokan a legfrissebb felrakásokat nézik és elviszik azokat a könyveket előbb, mint hogy megkapnák róla a népek a mailt), mindenesetre azért most jól – az eddigieknél is jobban – betankoltam a közeljövőre, illetve azért pl. egy egyhetes, pihenős nyaralásnak köszönhetően végül most is sikerült egész sok mindent elolvasnom, ezeket:
Különféle szerzők –
A pokolba tartó vonat
Annak ellenére is beszereztem, hogy a benne található legtöbb sci-fi novellát korábban már olvastam más gyűjteményekben, mivel egyrészt nagyon magas színvonalú válogatás, másrészt elég kreditem volt s van a rukkolán, amit úgysem tudok nagyon ellőni.
(Még egy adalék a rukkolához, aztán nem erőltetem tovább a témát a bejegyzésemben: krediteket úgy lehet szerezni, hogyha feltölt bármilyen – számára felesleges vagy másodpéldány - könyveket és el is passzol közülük néhányat az ember olyanoknak, akiknek kell. Az utóbbit pedig jó esetben egy személyes átadással is intézheti, de rosszabban is beleférhetnek a kis-közepes méretű könyvek egy kicsi-nagy postakész borítékba, ahol nem mérnek súlyt, hanem csak 140-200 Ft-ba kerül az egész mindenestül, aztán annyi és kész. Szóval nem olyan nehéz elég „happolós” pontot begyűjteni, aztán a beszerzett könyvek már ingyen jönnek vagy legfeljebb egy személyes átvétellel.) Richard Morgan:
Törött angyalok
Tetszett ez is (ahogy korábban a Valós halál is az írótól), év végéig igyekszem ennek a „trilógiának” is a végére járni azzal, hogy a Dühöngő fúriákat is elolvasom.
Philip K. Dick:
Egy megcsúszott lélek vallomásai
Nem sci-fi PKD-től, de azért ebben is voltak agymenések és borulások, ill. személy szerint ezt a könyvét is nagyon könnyen olvashatónak és élvezetesnek találtam. Mivel már a legjobb könyveit kiadták, ezért szerintem egy újabb minőségi novellásgyűjteménnyel lehetne igazán jót villantani, az első két olyan Agavés kötet kitűnő volt. (Ahogy PKD összes többi novellája is a Galaktika 52-ben és egyéb gyűjteményekben.)
Ryszard Kapuscinski:
Ében
Penge riportok Ghána, Mali, Burkina Faso, Nigéria, Niger, Kamerun, Benin, Guinea, Etiópia, Eritrea, Tanzánia (Tanganyika és Zanzibár), Uganda, Angola, Kenya, Malawi, Mozambik, Szudán, Csád, Gabon, Mauritánia, Szenegál, Libéria, Líbia, Zimbabwe, a Kongói Demokratikus Köztársaság (Zaire), Ruanda és Szomália különböző pontjairól, az 1957 és 1998 közötti időszakból, szép találatom volt a rukkolán.
Frei Tamás és a többiek…, a nagy lóf*szt. EZ az, ahogyan a világ működik (működött). Kapuscinski riportjainak kötelező olvasmánynak kellene lennie – hogy éppen történelem, földrajz, irodalom vagy egyéb órákon, társadalomtudományi karokon vagy más helyeken azt nem tudom. Mindegy hol, de mondjuk „látókörbővítés” címszóval, ill. olyan címkével bármelyik könyve bekerülhetne a tananyagba.
Orson Scott Card:
Ender árnyéka
Nagyon jó könyv volt, és egyébként már A Hegemón árnyékában c. folytatása is megjelent… Mindenesetre szerintem a Végjáték ismerete szükséges ahhoz, hogy minden világos legyen ebben a könyvben, amiben amúgy ugyanazok az események zajlnak le, csak más szemszögből megvilágítva. Card tollát dicséri, hogy így – „újdonságok nélkül” - is tudott írni egy élvezhető és jó könyvet.
Robert A. Heinlein:
Az ember, aki eladta a Holdat (kisregény,
Galaktika 168)
Kiváló - a Galaktikában 82 oldalas - kisregény volt, jól éreztem már évek óta, hogy még ezt is el kellene olvasnom Heinlentől.
Harry Harrison:
Bill, a galaktika hőse
Könnyed és pörgős, amolyan Robert Sheckley-s sci-fi akció paródia volt a nemrég elhunyt írótól, beszereztem ezt is a rukkoláról, mert úgy láttam, hogy a korábbiak mellett még ezt is érdemes lehet elolvasnom tőle.
Kurt Vonnegut:
Míg a halandók alszanak
Az író három posztumusz novelláskötetéből még csak az elsőt (Ördögcsapda) és ezt az utolsót szereztem be és olvastam el, de így, félig látatlanul, azaz a második kötet ismerete nélkül én is megkockáztatom – megerősítve a molyos véleményeket -, hogy ez a legjobb a háromból. 16 korai, 1950 és 1954 között keletkezhetett novella. Lassan nyílik ki az egérfogó (lásd az előszavát), de a könyv harmadától kezdve már faltam a betűket, a végén pedig megint csak jó nagyot csettintettem elismerően, óriási király volt az öreg.
Értékes találatom volt a rukkolán, mert erre sokan gyúrtak és gyúrnak most is ott.

Különféle szerzők:
Harcjáték – sci-fi antológia

Ezer éve ott porosodott a polcomon a sorára várva, ami talán soha nem is jött volna el, de aztán a molyon olvastam, hogy valaki megdicsérte Asimov és Larry Niven egy-egy novelláját benne, úgyhogy elolvastam azokat, aztán Donald Westlake írását is, a többit meg átfutottam (ill. PKD Harcjátékát már korábban olvastam máshol). Az említettek jók is voltak, a többiek meg az átfutás erejéig rendben voltak.
Különféle szerzők:
Isten hozott a majomházban! - sci-fi antológia
Egyszer-egyszer már láttam itt-ott ezt az antológiát, de sosem akartam pénzt kiadni érte, mivel a benne található legtöbb novellát már olvastam máshol. Mivel azonban ez is nagyon magas színvonalú válogatás – szinte hibátlan a teljes szerzői névsor a tartalomjegyzékében -, és jókor jött velem szembe a rukkolán, ezért beszereztem ezt is. Most tartok a harmadánál, eddig kiválónak tűnik.