|
1994 >> M-beat & General Levy - Incredible. na ez ütött! szanaszét hallgattam, de fogalmam sem volt, hogy ez jungle, nem igazán foglalkoztam vele, h mi ez. általában hiphop-ot hallgattam, meg Prodigyt sokat.
1997 : Roni Size - Brown Paper Bag > akkoriban ez egy teljesen új hangzást jelentett, ezt is sokat hallgattam, de még mindig nem tudtam h ez dnb. Tilost nem tudtam fogni, az osztálytársaim nem igazán hallgattak ilyesmit, kivéve 1 haveromat, aki 2000 áprilisban elhívott a Vigadóba egy Usual Suspects bulira...és ott, akkor esett le, hogy ez az a sound, amit már nagyon régóta keresek, csak nem tudtam h keresem! attól a naptól kezdve nem volt többé megállás, sem a partizásban, sem a zenék beszerzésében. azóta csak húzom-húzom le a zenéket a netről. következett 2-3 év folyamatos partizás, és kizárólag törtbulik. akkoriban még úgy gondoltam, hogy ami tört, az már eleve "magasabb rendű", mint ami 4/4. (bár néha hallgattam otthon egy kis GU-t, Sashát meg Digweedet, de partira nem mentem volna el.) ezt a tévedésemet akkor láttam be, amikor tavaly augusztus 31-én hosszas rábeszélést követően hagytam magam elrángatni egy bizonyos nagyon-nagyon emlékezetes p-house bulira, és megragadott annak a zenének az a hihetetlen mélysége, hangulata, de főleg az, hogy milyen összetett ritmusokat tudnak kitalálni a 'vonalzós' producerek. de arra is rájöttem, hogy zeneileg nagyon ott vannak a p-house djk, és ez a zene tényleg megérdemli a progresszív jelzőt. amit Ali és Sharam akkor leműveltek a Home djpultjában, az örökre megmaradt bennem, és meg is van!!! (8 órás szett, 7 cd). azóta már 2szer is hallottam őket újra. na ők azok a djk, akiket reggel fél 10-kor (!) még visszatapsol a közönség! ilyen nem sok van. de olyan sem, hogy 4/4 bulin felraknak dnb-számot, goát, és rockot!
na ettől kezdve nem volt megállás a p-house bulikban (sem). jártunk breakbeatre, dnbre, és 4/4es bulikra. aztán meguntam a dnb-partikat (a zenét nem, csak az arcokat, a közönséget), és bár minden nap hallgatok dnb-t, és megvan minden új szám, partira már soha nem megyek (kivéve Andy C, őt mindig meghallgatom, ha ellátogat hozzánk).
de mostanában már amúgy is ritkábban partizok, mert elegem lett az óriás tömegrendezvényekből, a mega-ravekből. a kisebb partikat szeretem.
érdekes, hogy azok az arcok és djk, akik p-house bulikra járnak/vagy ott játszanak, általában sokkal nyitottabbak más stílusokra, mint a dnb-s arcok. az Adam Freelandes WB-s topicban is valaki jól beírta, hogy milyen már tuctuc-ot rakni egy breakbulin. hát és akkor mi van? egy átlagos p-house bulin 1/3 részben house, 1/3 részben breakbeat számok pörögnek, 1/3 részben pedig olyan zenék, amik mindkét kategóriába beleillenek. jó, reggeltájt azért 'kiegyenesedik' az a 4/4, de reggel tényleg az kell.
kicsit hosszú lett, bocs.
|