: : PARTiBESZáMOLóK - MAYDAY (2003.03.29.) : : .
--------------------------------------------------------------------------------
Gondolhatsz bármit,mondhatsz bármit,csinálhatsz bármit... aztán elmész Mayday-re.
Intro:
Már 1 héttel Mayday el&tt hihetetlen izgalom lett úrrá rajtam - valami hasonló, mint amikor az els& drum&bass bulijaimra mentem. Hajtott a kíváncsiság... Tavaly kihagytam, és csak meséltek róla, de akkor, a hallottak elegek voltak ahhoz, hogy komolyan elgondolkodjak azon, mi is a drum&bass. Password > Europe: Ülök a vonaton, bennem jó adag kávé, és persze nehogy már egyszer& legyen az utazás... Velem szemben ült 2 arc. Az egyik totál normális, rendületlenül kommunikálni próbált a másikkal, aki minden, csak nem egy egyszer& eset. Még azt sem mondanám rá, hogy meleg, mert ahhoz is túl hülye... folyamatosan cuppogott, és nem én voltam az egyetlen, aki nem értette, miért nem esik le neki egyetlen poén sem-még részletes magyarázat után sem. Na most, menj el egy ilyen emberrel bulizni szombat este... ??? Ez az egy óra a vonaton, szellemileg sokkolt kicsit, de tartani kellett a programot, így hát belevetettem magam a városba, ahol további kellemetlen élménnyel lettem gazdagabb... Hogy képesek id&söd& pasik folyton engem megtalálni szexuális zaklatásaikkal? És még ezt tetézve, próbálta f&zni agyamat, hogy menjek vele Mayday-re. Ja, és a lényeg: "Használsz drogokat? Ugye igen!" Ez volt a mélypont. Vissza is vetette lelkesedésemet-mi van, ha ilyen emberekkel lesz tele a party? De ha már idáig eljutottam, nem adom fel! Szép nyugiban vártam tehát a Mayday-buszt (nem lehetett eltéveszteni-szó szerint tele volt ragasztva plakáttal). Közben figyeltem az embereket, és hagytam, hogy "stíröljenek" - valahogy nem állt össze nekik a kép, hogy mit keresek itt... Converse-ben! Tény, hogy küls&leg teljesen elütöttem a többi tipikus csajtól, semmi t&sarok, semmi csillám, semmi síp a nyakban... na és? De azért nekem is van m&körmöm, ami mellékesen rendesen le is amortizálódott reggelig.
Érkezés Expo-ra:
Els& gondolat: Kicsit sokan vannak! Második gondolat: Gy&&&lölöm, amikor a fülembe sípolnak! Harmadik gondolat: Elbizonytalanodtam. Biztos, hogy akarom én ezt? Végig tudom csinálni? Nyugííí kislány, nagy leveg&-aztán függöny mögül (a VIP-nak is megvan a szépsége) beléptem az arénába... és ebben a pillanatban megsz&nt minden kapcsolat a valósággal. Kicsapott rajtam az adrenalin, kapkodtam leveg& után... ott álltam szemben a tömeggel, és csak... minden MOSOLYOG! Képtelen vagyok megfogalmazni azt, amit akkor éreztem. Ott állsz egy számodra teljesen idegen világban, és még ledöbbenni sincs id&d, sodor magával. Nem tudnék konkrét tényez&t kiemelni-úgy ahogy van hihetetlen, úgy ahogy van... Mayday. Részletezzük kicsit:
Az els& 3 órában azon flash-eltem, hogy "Úristen! Nekem ez tettszik, iszonyatosan bejön a zene!", aztán a hátralév& id&ben arról beszélgettünk (maréknyi dnb-s arccal), hogyha most valaki megkérdezné t&lünk, hogy "hogy tetszik?", vagy utólag, hogy "milyen volt?", nem tudnánk megmondani. Folyamatosan vigyorogsz, folyamatosan táncolsz és nem tudod megmagyarázni... És nem bírod abbahagyni! Még most, a félreértések elkerülése érdekében tisztázzuk: ez szintén egy teljesen szintetikamentes este volt-csupán sok kávéval!!!
A zene:
Tény:a Mayday Dj-k nem tudnak keverni. Tény: ez senkit sem érdekel. Vesszetek össze velem, de inkább meg tudnám mondani, hogy hányszor volt pontos a számok átvezetése, mint azt, hogy hányszor hibáztak. Bár zavarta a fülemet, ott helyben engem sem érdekelt, és egy pillanatnyi ritmuskiesés után tomboltam tovább a többiekkel. (Ja igen; és vicces volt látni, különben pogózó basszereket 4/4-re zúzni...) Maguk a zenék, mégha nagy dübörgésnek is t&ntek, folyamatos lendületben tartottak, és muszáj voltál táncolni. És ami szép az egészben, hogy nem tudsz elfáradni. El&ítéletekkel szemben; itt szintén vannak gyönyör&, kicsit lassúbb, utaztató zenék. És a f& meglepetés, hogy tele volt tört ütemmel. Néhány Dj esetében simán rávágtuk, hogy ez breakbeat. S&t! Nemigen rewindolnak, itt a hang teljes letekerése a men&. Szóval, 1-1 ilyen "kiállás" után, amikor visszahozt az els& hangokat, olyan érzésünk volt, hogy mindjárt egy Bad Company vagy egy Optical fog megszólalni. Persze nem, de a hatás hihetetlen volt. Mellesleg volt külön Orange room, ahol kezdetben dnb, majd breakbeat szólt. De &szintén szólva, akárhányszor átmentünk körülnézni, 2 perc után a közös reakció "Inkább menjünk vissza az arénába!" volt.
A körülmények:
A hang iszonyatos volt. Utána 2 napig úgy éreztem magam, mint azok a csigaházak, amelyekben hallani lehet a tenger zúgását. A hangfalak elhelyezése ill. beállítása azonban kevésbé volt tökéletes, igazából csak hátul lehetett teljesen élvezni a zenét,mert ha mondjuk el&l álltál, el kellett döntened, hogy melyik füledet használod, mert ha mindkett&t, tutira nem álltak össze a hangok. Ami az egész Mayday-re jellemz&, hogy nagyon igényes. Mind a környezet, mind az emberek. (Bár az kicsit furcsa volt, és nem is értettem, hogy képes bárki ilyenkor jó zsíros kaját enni!?)
Apropó emberek: Ami a csajokat illeti, mindegyik dekoratív (vagy megpróbál az lenni). Igazából nem rejtegették, inkább megmutatták, akármilyük van. De ez kinek baj? A pasik... hát igen. Általában 3 lehet&ság állt fenn: 1. Nem tetszik a cip&je, 2.egyáltalán, a stílusa nem tetszik, 3. hihetetlen a mozgása. Persze rengeteg a félmeztelen, izzadós "majom", de hát Istenem, & így szórakozik. Nekem meg semmi közöm hozzá. Nem is érdekel. Ezek mind részletek, de a lényeg, hogy mindenki táncol és jól érzi magát. És ezáltal te is. (Ez hiányzik a dnb partykról. Elég a kattogásokból!!!) Ami magát a tömeget illeti: nagyon kiszámíthatatlanok. Sosem tudhatod, hogy a következ& pillanatban hová fog ugrani, pedig csak táncol). Általában elég durvák is, de én megtaláltam magamnak a megfelel& helyet-hátul légkondiban-és nem igazán tapasztaltam a jelenséget testközelb&l. Különben a jó hangulathoz biztos, hogy az újdonság varázsa mellett, az is hozzájárult, hogy nem ismertem senkit; és ugye a felszín mindig csillogó... Majd elfelejtettem; játékok: Na az van rengeteg! A síp-mindenkinél min. 2 darab, a fénycsövek- világító kapásjelz&t&l, a hagyományos rúdon át... a legújabb, 3 az 1-ben rúdig, és ezek kombinációja... Kiemelked&en jó volt a fénytechnika, és az ett&l még színesebb környezetbe abszolót beleillettek a világító rudacskák. Ami még külön élményt jelentett-legyünk h&ek önmagunkhoz-sikerült ámulatot csalni, a már korán fáradt arcokra. Szitu: mikor épp egy látogatást tettünk kedves ismer&sömmel (szintén dnb-s) Orange Room felé, ellenállhatatlan vágyat éreztünk, hogy bemenjünk kicsit varázsolni. Ehhez az elhatározáshoz hozzájárult, hogy nevetságesen hatottak erre a zenére a pasi go-go táncosok. Leálltunk az egyik sarokban, és elkezdtünk táncolni. Úgy 2 perc után elkezdtek rángatni minket színpad felé-de mi kis id& után inkább elhagytuk a terepet (a csúcson kell lelépni).Az viszont tisztán látszott,hogy a bent ül& embereknek nagyra nyílt a szeme,amíg minket figyeltek.(nem fényezem magunkat,de jó érzés volt.) Végül reggel,totál fáradtan ugyan,de megvártam a végét,amikor is a még jelenlév& többszáz arc egyszerre ordított és sípolt a Mayday felkiáltásra! Kiérve az Expo-ról a buszon,hirtelen nem tudtam hova tenni,az éppen a Budapesti Divat Napokra érkez& friss és tiszta embereket...a metrónál pedig minden partizó végképp szétszéledt,így nyoma sem volt,hogy honnan jövök éppen. "Semmib&l jött,és egy pillanat alatt a semmibe vész."
Outro:
Egy hihetetlen este volt,és bár lehet keresni,és találni hibákat...de minek?!Szerintem valaki csak azért van negatív véleménnyel err&l a zenér&l,mert még soha nem volt Mayday-en!
Chipie (aka Gréta)
http://szolfezs.mentha.hu/partibeszamolok_mayday.html