valdi wrote:
fsob wrote:
Sztem meg teljesen más a két mûfaj, sõt a goa teljesen más, mint a többi elektronikus zene. Tök más a számok szerkezete, a zenék célja és az egész kultúrája.
erre mondtam
miben mas a szerkezete meg a celja...
Ezt kérdezed, vagy mondod? Gondolom kérdezed..
Egy dnb szám szerkezete általában ugye olyan, hogy van egy kis felvezetés, kiállás, utána a kiteljesedett szám, esetleg második kiállás, utána jó esetben némi variáció a fõtémában. Ez nyílván eléggé leegyszerûsítve. A goa számok szerkezete viszont egy ív, picit hasonlóan a progresszív zenékhez lépésrõl lépésre építkezik, folyamatosan bõvülnek a hangok és teljes terjedelmét csak a szám vége felé éri el, 6-7 perc után. Nehezebb is meghatározni a 'fõtémát'. A lemezvásárlók jól tudják, h kb. 90%-ban meg lehet határozni egy dnb számot, ha belehallgat 4-5 ponton pár másodpercre. A goánál viszont a folyamat a lényeg, hogy hogyan épül ki egy szám, hogyan vezeti a hallgatót. Erre egy példa mondjuk (bár dnb-bõl) az I Minder, hogy elejétõl végéig kell hallgatni. De ez persze a kivételekhez tartozik, mert erre a stílusra meg a Bullet Time egy jó példa, ami sztem kiválló szám, de az elsõ fél percbõl (a szöveg nem beleszámítandó ;) tudni lehet mirõl szól az egész. Ha megnézed a két stílus mixeit, az is mutatja a különbséget. Goa mixekben elképzelhetetlen h két lemez együtt szóljon hosszabb ideig, fõleg a fõtémáik, nyílván nincsenek teasingek, se vágások (nem csak a 4/4 miatt).
Zenék célja. Hát a goa célja az üdvösségre jutás. ;) Na jó, ezt nehezebb kifejteni. A goa zene egy eszköz a rave-hez a tánccal, fényekkel, díszekkel együtt. Míg a dnb zene elsõsorban (hál istennek) arról szól, h élvezhetõ, kellemes legyen. Az egy más kérdés, h lehet rá bulizni is, de nem arra írják (persze rengeteg ilyen szám van, de a stílus szerencsére nem errõl szól).