plastik wrote:
"Szerintem a múzeumok a művészetért vannak"
sztem itt egy kis képzavar van.vannak múzeumok, melyek a művészetekkel fgolalkoznak és vannak amelyek a történelemmel és még van kb. 1000 féle múzeum.
ez nem képzavar, hanem az én
értékítéletem, amit továbbra is fenntartok annak ellenére, hogy tudom, hogy még Mickey Mouse Museum is van.
ami viszont arra van, hogy történelmen belül is csak tömegkatasztrófákat, emberi tragédiákat mutasson be, az szerintem nem múzeum. múzeum olyan magasztos, felsőbbrendű dolog. Hogyan kerülhet oda népírtás??
megemlékezés! :ahh:
néha megnéztem az árpádsávosok gyűléseit a hősök terén. tíz perces harangszó elesett testvéreinkért, meg rendületlen szigorú előrenézés, közhelyes felszólalások, ilyesmik. látom a fejükön, hogy a többség igazából egy arcot se tudna felidézni a trianon után tőle elszakított testvérei közül.. de azért ott feszít a zászlóval és néz rendületlenül. pózolás az egész. de ha nem is az mindenkitől, de a többség részéről biztos. és borzasztóan kellemetlen fiataloktól, idősektől egyaránt. félelmetesen sok idős van.
és én úgy érzem, hogy az ilyen terror ház - típusú "múzeumok" csak arra jó, hogy arcokat mutassanak ezeknek az embereknek és hogy életben tartsák bennük a gyászt és a dühöt. kiváncsi lennék vajon hány olyan látogatója volt a TH-nak, amelyik a távozás után úgy érezte, örökkre lezárta magában ezt a kort és örömmel szívta magába, az andrássy útra kilépve, a friss levegőt, boldog nyugalomban.
mert ennek kéne a célnak lennie. megbékéltetni és tovább lépni.
na én ezt a tovább lépési szándékot nem érzékelem sehol sem. mindig csak vérbeforgó szemekkel nyilatkoznak, hogy nem engedik őket békében emlékezni. pedig én hogy szeretném, hogy emlékezzenekmár alaposan, rendesen, vonják le a megfelelő következtetéseket és tanulságokat és haladjanak már végre tovább. bármerre. nem lehet évtizedekig gyászolni basszus! semmire sem inspirál, már bocs.
szóval nekem nem múzeum.