w_mute wrote:
az az igazság, lehet h kissé túloztam. nem emléxem mindenre 100%-ig mert már régen voltam TH-ban, és amikor voltam, elõtte kicsit

, de hadd mondjak egy példát: egybõl az elején amikor végigmentünk egy ilyen folyosón, a fejünk fölött huhogó-jajveszékelõ hangokat játszottak be egy hangszórón. te nem érzed ezt nevetségesnek?
Semmi bajom a szívással, meg hogy valaki úgy néz meg egy múzeumot, vagy fõleg egy mûvészeti kiállítást, de a Terror Házát??!! Sztem ez sokat elmond arról, hogy eleve hogy álltál a helyhez. A másik, ami fontosabb: kétszer is voltam a TH-ban, viszonylag jól is emlékszem rá, de ilyen, amit írtál egyszer sem volt!!!! Komolyan! A legelején vannak tv-ék, amin emberek beszélnek/siránkoznak, de olyan nincs, hogy ok nélkül a semmibõl jajjveszékelés szólna!! De tényleg. Sztem nem volt olyan kicsi a

. ;)
w_mute wrote:
ettõl a ponttól kezdve nem tudtam szabadulni a szellemvasút-flashtõl, amit csak jobban megerõsített bennem az egész belsõ elrendezés, a színek, a fény- és hangeffektek.
De mi a baj a fény és hang effektekkel? Ha még a 70 éveseknek nem tetszik ez, azt megértem. De neked? Nem tudom mennyi vagy, de azér 70 alá saccollak.

w_mute wrote:
megnéztük a kínzóeszközöket, meg a tettesek falát, meg mindent, és az egész intézménynek az a lényege, hogy érzelmi impulzust gyakoroljon rád, hangulatot keltsen benned. igazából semmi lényeges információ nem marad meg az emberben, semmi újat nem tudsz meg, csak egy ilyen flash az egész. kb annyi a lényeg, hogy "a kommunisták nagyon-nagyon gonoszak és kegyetlenek".
Nézd, ez megint olyan... nekem megmaradt egy csomó INFORMÁCIÓ. Sok új dolgot tudtam meg a TH-ban. Ezen kívül mondjuk egy példa a zárkák a pincében. Egyrészt eddig elképzelni sem tudtam, milyenek voltak, pedig érdekelt, másrészt megrázó érzés, hogy nem imitáció, hanem egy az egyben ott állsz, ahol emberek raboskodtak.
Ha gondolod, egyszer befizetlek a TH-ba, de akkor tisztán kell megnézned! ;)
w_mute wrote:
kb annyi a lényeg, hogy "a kommunisták nagyon-nagyon gonoszak és kegyetlenek". önmagában ez az állítás lehet, hogy igaz, én nem tudom, de mindenesetre ez egy eléggé leegyszerûsített szemléletmód. túlságosan is leegyszerûsített. a valóság soha nem ennyire egyértelmû.
Nem értem, miért ezt szûrted le belõle, nekem egyáltalán nem ez jött le. Eleve, az ember (mondjuk 15+) már képben van annyira, hogy értékelje a múltat. Nem a TH-tól fogja jónak/rossznak gondolni. Ennek csak annyi a lényege, hogy amit a töri könyvbõl tanultál, azt kicsit közelebbrõl is láthatod. Kb. mint a Csodák Palotája. Ami amúgy nekem szintén bejön.

w_mute wrote:
hozzászólásodban elismerted, hogy tényleg olyan, mint egy szellemvasút, csak nem érted, mi ezzel a gond. szerintem az a gond, hogy egy komoly, hiteles múzeum az nem ilyen.
A szellemvasút idézõjelben volt, én inkább interaktívnak hívnám. Valóban ez volt az elsõ ilyen próbálkozás Magyarországon, sztem gáz, h nagyon sok ember nem nyitott erre még 03-ban sem..
w_mute wrote:
az pedig tény, hogy az elvileg mindkét szélsõséget (jobb és bal) bemutatni hivatott múzeum enyhén szólva aránytalan, de ezt te hoztad fel, nem is én. még ez a legkisebb gond vele. abban viszont nagyon tévedsz, hogy ez volt egyben a valódi arány is a történelemben. ha azt hiszed, hogy a jobboldali szélsõségek akkor kezdõdtek, amikor a nyilasok megszerezték a hatalmat, és elkezdõdött a deport, akkor elég hiányos a történelemtudásod.
Nem hiszem, h nagyon hiányos lenne a (magyar) töri tudásom, ebbõl is kellett felvételiznem. ;) Egyrészt a TH a NYILAS és a KOMMUNISTA diktatúrát hivatott bemutatni. Másrészt, akkor vegyük az egész fehér és vörös terrort, idejében és áldozatainak számában hasonló az arány, mint a TH-ban!!