marczi wrote:
wohhó milyen szép kis topic lett itt. egyetlen egy hozzáfűznivalóm van:
a piaci viszonyok nem oldanak meg semmit, se rövid, se hosszútávon - az a popbiznisz, ahol az működik; szerintem azt nem akarjuk. itt etikára van szükség, azaz: ha valaki balfasz, és szar bulikat csinál, akkor annak nem-elmenni a bulijára, figyelmenkívülhagyni azt, stb.
mindent a piaci viszonyok oldanak meg.
persze abban nagyon igazad van, hogy egy jó buli is lehet bukta, illetve egy szar buli is lehet nagyon nyereséges. de ettől még működnek a piac törvényei. ez mással is így van: egy jó terméket nem vesznek meg, viszont egy silányabbat elkapkodnak a vevők. mi az oka? nem teljeskörűen informáltak a fogyasztók, ezért nem racionális a döntés.
de hosszú távon mindenképpen a minőséggel lehet megtartani a fogyasztókat. ehhez nem kell etika: a fogyasztók maguk fogják keresni az igényesebb rendezvényeket.
mondok egy példát. a múltkor elmentem Tunnelbe, Lee Coombs-partira, a Mustbeat szervezte. elég kevesen voltunk, nem kell bennfentesnek lenni ahhoz, hogy tudjam, anyagilag buktak a szervezők. viszont olyan jó bulit szerveztek, és érezni lehetett azt, hogy tényleg az volt a céljuk, hogy aki elmegy, az jól érezze magát. biztos, hogy figyelni fogom ennek a csapatnak az oldalát, és fogok menni a bulijukra.
ellenpélda: BPM. a köcsög lehúzós pénzéhes bandának a bulijára többet nem megyek, az biztos. ők tényleg csak kaszálni akarnak (a Pacha is ilyen). jó dj-ket hívnak el, de onnantól kezdve teljesen leszarják, hogy milyenek egy bulinak a körülményei (jó, a hangcuccot jól össze szokták rakni, viszont az áraik, meg az egész hozzáállásuk azt tükrözi, hogy tökmindegy nekik, hogy ott vagy-e és jól érzed-e magad, hiszen ott van még 5000 ember).
a Mustbeat (vagy akár a Debut) ráérzett egy piaci résre: arra, hogy igényes bulit kell szervezni. a BPM meg csak kaszál, de a bulijaik igénytelenek. hosszú távon biztosan megunják az emberek a nagy megapartikat, ahol levegőt sem kapsz, folyamatosan taposnak a cipődön, leülni sem tudsz sehol, és 2500 Ft egy Törley-pezsgő. más fórumokon is olvastam hasonlóan kiábrándult véleményeket.
vagyis: a piac hosszú távon kikényszeríti a minőséget.
bocsánat, amiért ilyen hosszút írtam!