i m p u l s e c r e a t o r phÓrum

www.impulsecreator.hu | www.drumandbass.hu
It is currently 12:10, 13-08-2026

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 116 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 19:10, 10-09-2004 
soulproof

:.\":P\"umiee:.: wrote:
Nekem a legtöbb ihletet a zöld adja

boh :slayer: es boh 8)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20:19, 10-09-2004 
chi recordings

Ami igaz az igaz. :pimp:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 11:13, 14-09-2004 
original nuttah

jaja, de amugy az k*rva sz*r, mikor hallasz vmilyen jo kis zenét, és elkezdenek ömleni az ötletek, de 30km-es körzetben egy számítógép sincs. ha one, akkor is csak passziánszozni tudsz rajta...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 11:02, 22-09-2004 
ujonc

Erről nekem az jut eszembe, mikor valahol '96-7 tájékán egy Scenest alkalmával a saját gépem híján bekéredzkedtem egy Wolf nevű srác gépére, ahol nagy örömömre találtam egy Impulse Trackert. A 3 nap alatt 0 alvás mellett kb 8 szám született az ott hallott más zenék hatására. Persze egyik sincs már meg azokból, de emléxem arra, hogy 3 számot még be is adtam a Multichanel Compo-ra, pedig indultam már 2-vel, és az utolsó utáni pillanatban rimánkodtam kezemben egy darab lemezzel, hogy hallgassák meg, tegyék be a listába...

Régi szép idők. Manapság kedvtelésből zenét csak úgy írok, ha van időm, van energiám, nincs megrendelt zenei munkám, és működik a gépem is... szóval nagyon ritkán.

Ihlet... ihletem mindig van. Szerencsére olyan típus vagyok, hoy leülök a gép elé, és beírom a hangsort. Aztán állítgatok rajta, szépítem, és kész... Talán azt lehetne rá mondani, hogy biztosan nem túl eredetiek a zenék, de szerintem ez csak attól függ, hogy mennyire figyel oda az ember a kialakításkor. Egyébként a WC-s meg fürdőkádas téma nálam is bejön, ja és szex után. Zöld hatására még sosem tudtam zenét írni, mert ha én elkezdem, akkor annak mindig az a vége, hogy kettőig sem látok, nemhogy a potméterekig, és nem találom a gombokat a billentyűn, és egyébként is "mit akartam az előb???", stb. Visszahallgatni viszont nagyon király...:D

Arkuzz
Rainbow Control

Profile  

Post subject:
PostPosted: 09:02, 24-09-2004 
original nuttah

Arkuzz wrote:
Visszahallgatni viszont nagyon király...:D

ott a pont! :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 11:45, 24-09-2004 
original nuttah

Arkuzz wrote:
Ihlet... ihletem mindig van. Szerencsére olyan típus vagyok, hoy leülök a gép elé, és beírom a hangsort. Aztán állítgatok rajta, szépítem, és kész... Talán azt lehetne rá mondani, hogy biztosan nem túl eredetiek a zenék, de szerintem ez csak attól függ, hogy mennyire figyel oda az ember a kialakításkor.
Arkuzz
Rainbow Control

yoo neked, h mindig one ihleted. nekem sokszor nincs ihletem, de attól még erőltetem a zeneszerket. aztán mikor másnap visszahallgatom....
ne érts félre, nem sértésnek szántam, nem vagyunk egyformák

BéKe

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14:36, 24-09-2004 
ujonc

Egyébként úgy vettem észre, hogy nagy vonalakban két féle technikával "találnak ki" az emberek zenét. Az egyik az, aki az érzelmi és fizikai behatások alapján elkezd magában dúdolgatni, aztán leül, és megír valamit, ami közelít erősen ahoz, amit kitalált. A másik az, aki pusztán szórakozik, elüti az időt, érdekesnek tartja, kihívásnak tartja, stb, pénzt szerez vele, vagy egyszerüen csak szereti, és nem feltétlenül tükröz a zene bármilyen hatásokat, egyszerüen csak összerak valamit, és az vagy tetszik másoknak, vayg nem.

Másképpen úgy is fogalmazhatnék, hogy van egy réteg, aki önkifejezésként ír zenét (ők a művészek, és vagy elfogadott a stílusuk, vagy nem), és vannak a többiek, akik ahányan vannak, annyiféle okból nyúlnak a billentyű / egér után. Én az utóbbiba sorolom magam, pont azért, ami írtam. Nem agyalok sokat egy zenén, leülök, és elkészítem. Ha meghallok egy jó hangot, eszembe jut valami. Ha kísérletezek egy instrumentel, és valamit sikerül kicsavargatnom, ami megfog, akkor megírom hozzá a többit. Az már más kérdés, hogy amikor megfogott valami, az onanntól kezdve önkifejezés...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 09:55, 27-09-2004 
original nuttah

Arkuzz wrote:
Egyébként úgy vettem észre, hogy nagy vonalakban két féle technikával "találnak ki" az emberek zenét. Az egyik az, aki az érzelmi és fizikai behatások alapján elkezd magában dúdolgatni, aztán leül, és megír valamit, ami közelít erősen ahoz, amit kitalált. A másik az, aki pusztán szórakozik, elüti az időt, érdekesnek tartja, kihívásnak tartja, stb, pénzt szerez vele, vagy egyszerüen csak szereti, és nem feltétlenül tükröz a zene bármilyen hatásokat, egyszerüen csak összerak valamit, és az vagy tetszik másoknak, vayg nem.

Másképpen úgy is fogalmazhatnék, hogy van egy réteg, aki önkifejezésként ír zenét (ők a művészek, és vagy elfogadott a stílusuk, vagy nem), és vannak a többiek, akik ahányan vannak, annyiféle okból nyúlnak a billentyű / egér után. Én az utóbbiba sorolom magam, pont azért, ami írtam. Nem agyalok sokat egy zenén, leülök, és elkészítem. Ha meghallok egy jó hangot, eszembe jut valami. Ha kísérletezek egy instrumentel, és valamit sikerül kicsavargatnom, ami megfog, akkor megírom hozzá a többit. Az már más kérdés, hogy amikor megfogott valami, az onanntól kezdve önkifejezés...

igazad one. én mondjuk általában először hallgatok vmi instrukciót, pl:olyan stílusú d&b, amilyet készíteni akarok, megfigyelem benne azt a részt, amit épp ki akarok dolgozni ha nincs konkrét 5letem rá. ez viszont nem koppintás, mert nem ugyanazt pötyögöm be, csak így könnyebben eszembe jut egy dubtéma, dallam, basszus stb...

...vmilyen szinten viszont mindenki, aki zenét készít az önmagát fejezi ki, csak az a kérdés, h milyen szinten...

én még kezdő vagyok, 6 hónapja foglalkozok "igazából" zeneszerkesztéssel, de javítson ki vki, ha tévedek

pisz :wink:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 23:52, 01-01-2005 
ujonc

Én is szintén úgy irok dallamokat hogy félig abból táplálkozom ami megszületett a fejemben, félig abból hogy éppen milyen zenei hatások értek. Nagyábból bepötyögöm egy sekvenszerre és csiszolom, csinosítom.

Viszont az ihletről elég más a nézőpontom. Szerintem mindig van ihlet. Amikor úgy érzitek hogy nincs, akkor tulajdonképpen van, csak türelmetek, energiátok nincs ahhoz hogy finoman kidolgozzatok egy dallamot. Amikor valahol (villamos, busz) kipattan a szürkeállományotokból egy dallam, és azt valahogy meg is tudjátok jegyezni akkor gratulálok mert én mindig elfelejtem. :) De ne feledkezzetek meg arról hogy szegény fülünk a mai világban rengeteg dallamot hall, és nem lehet tudni hogy az a dallam ami az agyadban születik az nem egy másik producer füledbe mászott munkájának az enyhén változtatott formája amiről azthiszed hogy a tiéd. :roll: Idővel nekem sikerült a kettőt függetleníteni egymástól.

A másik meg az hogy a zeneírás részben exact tudomány. Rengeteg dallamvonal séma van amire a megegyező hangnemű dallamot írva egy fülbemászó remekművet kapunk. Tapasztalatból lehet tudni hogy az összhangzás milyen hangulatot fog eredményezni ha tudjuk a hangokat. Sokszor meg is van kötve a kezünk hogy milyen hangnembe kell írnunk a dallamokat, de hála istennek a dnbben azért kicsit nagyobb szabadságot kapunk. Hmmm... Ha kitalálok egy új dallamot úgy érzem egy időre kimerültem. De fél óra relaxálás után megint el lehet ezt játszani. :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 00:10, 02-01-2005 
ujonc

Theriak wrote:
A másik meg az hogy a zeneírás részben exact tudomány. Rengeteg dallamvonal séma van amire a megegyező hangnemű dallamot írva egy fülbemászó remekművet kapunk.

Lásd: Dragostea din Tei :D (ha van szar...)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 11:52, 03-01-2005 
ujonc

cj jabbee wrote:

Ha már a harmónia szóba került: Pitagorasz meg forog a sírjában. ;)

(Arisztotelészről meg már ne is beszéljünk (Poétika)!)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 11:47, 07-01-2005 
original nuttah

cj jabbee wrote:
Theriak wrote:
A másik meg az hogy a zeneírás részben exact tudomány. Rengeteg dallamvonal séma van amire a megegyező hangnemű dallamot írva egy fülbemászó remekművet kapunk.

hát ez fülbemászónak fülbemászó... :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14:40, 07-01-2005 
droid

különösen a román vokál... :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14:54, 07-01-2005 
droid

:.\":P\"umiee:.: wrote:

hát ez fülbemászónak fülbemászó... :D

de engem harap is

különben meg a népi nyelvben a fülbemászó egy soklábú rovargenyó :D

ennyit ózonról - ami igaz, hogy véd az ibolyátől de ha belélegzed meghalsz :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 13:17, 14-01-2005 
original nuttah

Quote:
különben meg a népi nyelvben a fülbemászó egy soklábú rovargenyó

...amit el kell taposni :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 22:18, 22-01-2005 
ujonc

Reggel, felkelés után mintha az agyamba tolnának egy ütős dallamot, fejben meg is komponálom hozzá az alapot, de sajnos ha nem gondolok rá folyamatosan 1 perc után el is felejtem :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14:59, 02-02-2005 
original nuttah

nálatok van vmi előre bevált séma, ami szerint készíttitek a zenét?
gondolok itt pl tök alap basszusokra, lead-dallamokra, stb...

arra gondoltam, h közzé lehetne tenni pár tabot (drumandbass-re még úgysem láttam ilyet :) ) ha lenne rá érdeklődés...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19:37, 06-03-2005 
ujonc

Én nem látom értelmét, hogy olyat csináljak, mint mások, és szerintem csak a saját egyéniségedet nyomod el azzal, hogy zenekészítés előtt meghallgatod kedvenc előadód zenéit, mert akaratlanul is átivódik a saját zenédbe. És ha ezt csináljuk, akkor bizony mindig csak másodikként fogunk kullogni és ők jelölik ki, mit csináljunk. Ezért szerintem nem azon van a hangsúly, hogy pontosan hogyan eq-zod ki az amen loop-ot, hanem, hogy milyen új ötleteket viszel bele, éppen ezért én a kisérletezést mondanám első stádiumnak(ok, eqval is lehet kisérletezni), aztán ha ebből leszűröd, hogy mi az ami használható, megfog valami hang, amihez így meg így kellett csavargatni az effekteket, akkor a megfelelő dallamot már a hang tulajdonságaihoz tudod igazítani.
Én akkor vagyok igazán szomorú, ha valami végeredményben jól szól, de érzem, hogy bizony ez nagyon hasonlít valamire, mert lehet, hogy csak tudatalatt, de mégis átvettem valakitől. Ellenben, ha azt érzed, hogy ilyen még nem volt, akkor lehetsz csak igazán boldog, és ezért az érzésért érdemes csinálni.
A másik fontos dolog szerintem a zenei műveltség, érdemes azt látni, hogy a dnb miért olyan, amilyen, miből alakult ki, milyen hatások érték, és ugyanez a többi műfajnál is. A jelenlegi állapot csak egy pillanatfelvétel, ezért inkább a folyamatra érdemes koncentrálni.
És végül, az egyéni mintabázis, presetek kialakítása. Érdemes körbenézni az antikváriumokban, mert rengeteg jó dolgot lehet találni, én speciel sokkal szívesebben használok olyan nagybőgőt, amit előtte én mintáztam ki, arról nem is beszélve, hogy a lemezjátszón mindjárt ott a manipuláció lehetősége, visszafelé tekerheted kézzel, pitchet kedvedre manipulálhatod...stb. Tudom, most azt mondjátok, hogy nem mindenkinek van lehetősége összevásárolni, amit jónak lát, de végülis egy lemezjátszó is opcionális, itt effektet, midibillentyűket, bármit érthettek. És a saját példámat említve, össze lehet spórolni, én jópár partyt kihagytam, és más szenvedélyeket is szükebbre fogtam, és most ott figyel a Technics. És ha nyitva tartjátok a szemeteket, akkor ősrégi effektekhez is potom áron hozzá lehet jutni. Én nemrégiben tettem szert egy tape delayre ingyen (if you dig). Gitártorzítókkak is nagyon durva dolgokat lehet művelni, szerintem mindünknek van valami gitáros haverja, hát tessék beleküldeni a hangokat, ki mondta, hogy az csak gitárt tud torzítani.
Száz szónak is egy a vége, erőltetni nem kell, ha nem megy a dnb írás, akkor írjatok olyat, ami megy, mert csak azt érezheted igazán sajátnak. Alázatosnak kell lenni, és élvezzétek, amit csináltok.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 22:50, 06-03-2005 
ujonc

Tök mid1 hogy előtte hallgatsz meg dnb számokat vagy utána. Valamikor (mivel tudod hogy van olyan hogy dnb) hallottál egy számot számokat, amik beépültek a tudatalattidba, és onnan már nem fogod kibányászni. Régebben sok technot hallgattam, ami nagyon átjön a zenémen, pedig nem ez volt a célom, hanem így alakult. Én nem szoktam zeneírás előtt zenét hallgatni, maximum csak hogy megfigyeljem a reecek hangzását, a felépítést, de eddig mindig teljesen egyedi dolog jött ki a hangfalamon. Nem is lehet koppintani. Ha valaki azt mondja hogy "jaj akkor én most olyasmi számot írok mint a submarines" nem fog neki sikerülni 100%-osan reprodukálni azt a hangzást, és ha csak ezt vennénk már végülis eredeti, egyedi a trekk. Sztem nem szabad gondolkozni azon hogy most koppintasz vagy nem. Lesz ami lesz... :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 12:58, 07-03-2005 
original nuttah

sztem meg érdemes hallgatni zenét addig, míg bizonyos motívumokat vagy a hangzás figyeled. én mondjuk speciel sűrűn hallgatok zeneírás előtt zenét, de sose bírom fél percnél tovább :lol:

Profile  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 116 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]