|
Én nem látom értelmét, hogy olyat csináljak, mint mások, és szerintem csak a saját egyéniségedet nyomod el azzal, hogy zenekészítés előtt meghallgatod kedvenc előadód zenéit, mert akaratlanul is átivódik a saját zenédbe. És ha ezt csináljuk, akkor bizony mindig csak másodikként fogunk kullogni és ők jelölik ki, mit csináljunk. Ezért szerintem nem azon van a hangsúly, hogy pontosan hogyan eq-zod ki az amen loop-ot, hanem, hogy milyen új ötleteket viszel bele, éppen ezért én a kisérletezést mondanám első stádiumnak(ok, eqval is lehet kisérletezni), aztán ha ebből leszűröd, hogy mi az ami használható, megfog valami hang, amihez így meg így kellett csavargatni az effekteket, akkor a megfelelő dallamot már a hang tulajdonságaihoz tudod igazítani.
Én akkor vagyok igazán szomorú, ha valami végeredményben jól szól, de érzem, hogy bizony ez nagyon hasonlít valamire, mert lehet, hogy csak tudatalatt, de mégis átvettem valakitől. Ellenben, ha azt érzed, hogy ilyen még nem volt, akkor lehetsz csak igazán boldog, és ezért az érzésért érdemes csinálni.
A másik fontos dolog szerintem a zenei műveltség, érdemes azt látni, hogy a dnb miért olyan, amilyen, miből alakult ki, milyen hatások érték, és ugyanez a többi műfajnál is. A jelenlegi állapot csak egy pillanatfelvétel, ezért inkább a folyamatra érdemes koncentrálni.
És végül, az egyéni mintabázis, presetek kialakítása. Érdemes körbenézni az antikváriumokban, mert rengeteg jó dolgot lehet találni, én speciel sokkal szívesebben használok olyan nagybőgőt, amit előtte én mintáztam ki, arról nem is beszélve, hogy a lemezjátszón mindjárt ott a manipuláció lehetősége, visszafelé tekerheted kézzel, pitchet kedvedre manipulálhatod...stb. Tudom, most azt mondjátok, hogy nem mindenkinek van lehetősége összevásárolni, amit jónak lát, de végülis egy lemezjátszó is opcionális, itt effektet, midibillentyűket, bármit érthettek. És a saját példámat említve, össze lehet spórolni, én jópár partyt kihagytam, és más szenvedélyeket is szükebbre fogtam, és most ott figyel a Technics. És ha nyitva tartjátok a szemeteket, akkor ősrégi effektekhez is potom áron hozzá lehet jutni. Én nemrégiben tettem szert egy tape delayre ingyen (if you dig). Gitártorzítókkak is nagyon durva dolgokat lehet művelni, szerintem mindünknek van valami gitáros haverja, hát tessék beleküldeni a hangokat, ki mondta, hogy az csak gitárt tud torzítani.
Száz szónak is egy a vége, erőltetni nem kell, ha nem megy a dnb írás, akkor írjatok olyat, ami megy, mert csak azt érezheted igazán sajátnak. Alázatosnak kell lenni, és élvezzétek, amit csináltok.
|