bár rengeteg kiadó érdemelne csak tiszteletből is említést (moving shadow, no u-turn, reinforced, creative wax stb stb), a legközelebb hozzám most talán ezek állnak:
metalheadz (+razors edge, mh platinum) - ez teljesen egyértelmű, számomra az igazi drumandbass hangulat az, amit a metalheadz képviselt és képvisel, és nem hinném hogy ez csak a súlyos hangulatú grafikdizájn miatt van. 001től 036-ig a back catalogue-ról csak szuperlatívuszban és hőskölteményben lehet beszélni, doc scott, peshay, j majik, photek, source direct, dillinja, adam f, ed rush, optical, illetve akik zenéjét kifejezetten imádom, alex reece, wax doctor, hidden agenda és sci-clone lemezei gyakorlatilag mind sötét, hidegrázást okozó alapklasszikusok. a 2001es újraindulás óta kiadott megjelenésekben a bejáratott és modernizált hangzások keverednek bátor kísérletezéssel (szinte ismeretlen szerzők gyors leszerződtetése, néha elég "bevállalós" lemezek pl jonny l synchronize), ami megmenti az unalomtól - ez példátlan a nagyobb régi dnb labelek között, a többi szinte mind unalomba / szemétbe fulladt. nagyon kevés olyan headz kiadvány van, amit nem szeretek legalább egy kicsit [ezek a platina breaks 3 (ami ráadásul igazából ffrr), és a danny c dolgokat sem érzem annyira, az up all nightot pedig elég gyorsan megutáltam (persze elsőre tetszett azért)], de ilyen sok release között ezek elvesznek.
creative source +
soulr család - amikor elkezdtem lemezeket gyűjtögetni, az összes korábbi creative source-ot be akartam szerezni. ezen kiadón jött létre a liquid funk, fabio felügyelete mellett, ami zeneiségével a maga idejében forradalmi és páratlan volt. az első calibre-release-ig hihetetlenül konzisztens volt a kiadó, minden megjelenést imádtam. kár hogy azután egyedül calibre maradt, akivel eléggé furcsán bántak ott (dub-féltés vagy lustaság, egyikre sincs mentség), azután pedig már ő sem, egy ideje csak gyenge megjelenés van ott, kivétel ezalól a dbridge 12". de a kvaliti liquid vezérkiadó szerepét már régen átvette marcus intalex és a soulr, s sublabeljei (signature, revolver), körülbelül pont akkor, amikor a creative source hanyatlásnak indult. a soulr is egy hatalmas kiadó most már, szinte kizárólag minőségi megjelenésekkel; a mostani technós fordulatnak sem vagyok ellene. szóval ha a creative source régi zenéit és a soulr-t összerakjuk, akkor egy metalheadzhez hasonló minőségi finomzenés kiadót kapunk.
commercial suicide - klute legalább akkora szelektor, mint producer, a kiadóján nem igazán nyúlt még mellé: perverz módon érdekes és izgalmas zenék jelentek itt meg; felfedezte baront, AI-t és amitot; felkarolta tactile-t és break-éket; és az enmagától kiadott zenéi is fantaszikusak (főleg a két album, egy-két 12"-je nem tetszett túlzottan). az artwork pedig a legjobb dnb kiadószerte, valószínűleg ez is rásegített arra, hogy a sok különböző stílusú zene mellett mégis ilyen egységes és karakteres hangulatot árasszon a kiadó. igaz, sajnos az új ep-t nem tudom hova tenni
bassbin (+ breakin) - a nagyon erős kvaliti kontroll felelőse rohan, példás módon válogatja a zenéket, a vibe természetességét szem előtt tartva, ezért a viszonylag kevés eddigi megjelenés ellenére is egyértelmű a helye az én top ötösömben. mind a 12"eken, mind a rare grooves albumon kirajzolódik: egységes, nekem nagyon tetsző hangzás, kellő változatossággal.
scientific wax - itt ismét egy jó ízlésű kiadófőnökről van szó (equinox), akinek megelőlegezek annyi bizalmat, hogy egy hosszútávon is nagyformátumú kiadót fog összehozni; a következő néhány megjelenés mindenesetre hibátlan. a gyenge pénzügyi háttér miatt különös lemezvásárlási támogatást érdemel.