Snaper wrote:
"csak megjegyzem, h szinte kivétel nélkül az összes megjelent magyar dnb zene clippel valamilyen szinten, de a külföldi számok is mondjuk 80%-ban clippelnek valahol.
tehát minden magyar releasing dnb producer süket és/vagy tök hülye, illetve a külföldi producerek 80 százaléka? "
Ez nem ugy van. Én spec -0.1re hagyom a mastert, tehát picit van 0 alatt, de miután lekonvertálom MP3ba akkor már rögtön clippel. Szal nem a fülük a rossz hanem az MP3 szar:)
Amit én sem értek meg sose a hangerő. nekem minden zeném lényegesen halkabb mint a "nagyoké". Először azt hittem, hogy azért mert nem fullos cumókon dolgozom mint ők...de tisztán PC-s zenék is gecijól szolnak...szal nem értem...hiába érzem hogy jól szól, hiába mutat jót a frekianalizer, nem tudok akkorát MAXXolni rajta hogy megfelelő hangereje legyen....passz...
Én fórumokon úgy olvastam, hogy az audio cd írás miatt jobb ha-0,7 db-re rakod a maxot.
Egyébként a hangosságérzetben nem csak a kompizás és az equzgatás segíthet hanem, hogy olyan hangokkal dolgozzunk amik sok felharmonikust tartalmazzanak illetve, hogy a minták életképesek legyenek. Hiába tetszik meg például egy dob, mert ha berakom a soundba úgyis kiderül mi a helyzet és ha fos a minta bármit csinálhatsz vele nem lesz tökéletes és úgy elviszi a soundot egy másik irányba, hogy ihaj....
Én most egyébként az ssl stereo kompiát tesztelgetem masterre és mondhatom nekem nagyon tetszik. Szépen javítgatja a dinamikát anélkül, hogy durván rángatná vagy kenné a dolgokat.
Remélem nem mondtam ökörségeket, de ha igen akkor nekíméljetek...