a noisia azt mondta, hogy mindig mindent máshogy raknak, egy biztos: minden végén vagy egy jó erős limiter. és az is, hogy az egész gépük cpu-ját 1 hang kieffektezésére ellövik. ez kb 60 insert effect lehet.
a chase & status meg azt vallja, hogy minden sokkal egyszerűbb, mint aminek látszik. nem kell layer, meg minden istennyila, 1 db kick, 1 db snare, szépen kieqzva. ők azt mondják, hogy lesik a spectrum analisert, és eq-znak. figyelik, hogy melyik hang milyen freki tartományon domnilál, és ha vele egyszerre szól valami, akkor az lehetőleg egy másik tartományon domináljon. valahogy így érik el azt a bizonyos dinamika tartományt.
ez a kettő keményen ellentmond egymásnak

a mindscapes cuccot nem találtam itt (nem olvastam végig, szóljatok, ha hülye vagyok) de valaki ide tudná paste-zni???
a végig jól szóljon az egész stratégia jól hangzik egyébként, de nekem ötletem nincs, hogy hogy lehet kivitelezni.
úgy belefárad a fülem a zenélésbe, hogy elloccsannak a hangszínek, hangerők, és csak másnap fogom a fejem....
amit meg az eddigi tapasztalataim alapján bátran merek nektek ajánlani:
-monitor hangfal. ha nincs, nállad a hifiden jól fog szólni, de sehol máshol nem. ha túlvezérelsz valamit, az lehet király tranzienseket fog a hifiden okozni, de másnál csak recseg. a monitor hangfal objektív. ha azon jól szól, akkor mindenhol jól fog. én amikor beszereztem valami óccsó moncsit, az első tapasztalatom az volt, hogy ha 1 egységgel arrébb tekerek valamit, az milyen nagyon sokat változtat a hangon, legalábbis a hifimen szinte nem is hallottam, és azt, hogy mindent egyértelműen hallok. majd eladtam a fülesem, nem volt rá többé szükségem.
-olyan halkan keverd ki a hangokat, hogy épp csak halld (nem fárad, nem romlik a füled, kényszeríted magad, hogy jobban figyelj, és ha valami halkan jól szól, az hangosan tuti jól fog)
-ha master készítésénél meg üvöltetni kell a zenét, 80 db-t írnak a másztering endzsiínerek, namost az a koncerthangerő fele. és azért, mert ilyenkor lövöd be, hogy rendesen remegjen a mellkasod
-két hang nem szólhat ugyanott. ne ugyanott legyen a domináns frekvenciája, ne ugyanakkor szóljon időbe, vagy legyen elpanolva. szinte minden tutor 3d-s teret ír, ahol az egyes kiterjedések a pan, domináns freki, és reverb
-szedjél hardvert. lehet csak pc-vel dolgozni, de hardverrel minden sokkal egyszerűbb. (nekem egy óccsó emu0404-es hangkarim van, ami virtuálisan ad egy 16 csatis hardveres keverőt, meg rá hardveres insert effekteket, kb 20e ért, nem kell milliókba gondolkodni)
én azt mondom, hogy ha összeveted a hardveres insert effektet meg a szoftvereset, akkor azt állapítod meg, hogy a szoftveres
vst-k kenik a hangot, a hardveresek meg teret adnak neki, meg erőt. ugyanúgy, ha szovfverrel keversz össze 2 hangot, és hardverrel, akkor először is a hang képén azt látod, hogy a szoftveres peak-eket tett a mixbe ott, ahol a hardveres nem. ha a két mixet pontosan kioltod egymással, akkor konstans szinuszokat látsz megjelenni tekintélyes hangerővel + a peakek. a másik, amit hallasz. a hardver összekeveri a két hangot, a szoftver összemossa. legjobban 2 megzengetett hangnál jön ki a dolog. szoftveresen a 2 reverb egy katyvasszá olvad, hardveresen meg külön térbe helyezi a 2 reverb a 2 hangot. amúgy vannak speckó mastering túlok (vst-k) amik arra hivatottak, hogy egy kész mixben az ilyen "fázishibákat" javítsák ki.
-resampling. szerintem ez az egyetlen dolog, amiben mindenki egyet ért. máshogy változik egy hang, ha az oscillátorait fine-olod, meg más, ha a kész hangot kirenderelve. azt hiszem nagyon-nagyon rég még pont a mindscapes arcok mondák nekem, hogy "ha egy hangot kirenderelsz a kontaktból, majd visszateszed, csak ettől jobban fog szólni" de bocs ha nem ők, meg hülyeséget adok a szájukba.
egy két jó videó a végére:
http://www.youtube.com/watch?v=eU5Dn-WaElIhttp://www.youtube.com/watch?v=SK1ocGVDibghttp://www.youtube.com/watch?v=SYMC57ldgE4&feature=PlayList&p=0EF8BE92067BE6E0&playnext=1&playnext_from=PL&index=52