fm monk wrote:
lehet nem kéne belepofáznom, mert elég kezdő vagyok még, de nekem a következő jön le:
úgy csináltok mintha a mixdown lenne a zene lényege... mert ha itt már mindenki befutott előadó lenne és tényleg csak annyi hiányozna a tökélyhez hogy tökéletes legyen a mixdown akkor megérteném...
de szerintem inkább legyenek olyan baszott jók a zenéid - megközelítőleg jó mixdownnal - hogy ki akarják adni és akkor ha kiadják úgyis megmastereli a kiadó.
miért nem inkább a trekkek felépítéséről vagy a sound dizájnról megy a nagy eszmecsere?
Ez a vélemyényem nekem is. Jó trekket és jónak fogok tartani kaziról is...
A mixdownal kapcsolatban meg vannak nagy misztériumok, nem tudom miért. Volt szerencsém hallani honi és külföldi előadók trekkjeit master előtt, és elmondhatom semmivel sincsenek elmaradva azok pl akik ide havonta postolnak. Annyit még ide zárójelben megjegyeznék, hogy aki azon kattog hogy "halkabb" a zenéje mint a "nojzia", akkor régen rossz úton halad.
Alapvető technológia metódusokkal kell tisztában lenni, hogyan haszáljunk egy EQ-t, kompresszort, zengetőt, hogyan töltsük meg a teret, legyen mondanivaló, dallam, ami visz magával. Hiába van 60 féle széjjelcsavart reese egy zenében, ha meghallgatom és semmi. Jó meg úgy szól mint az állat, de semmi.
A mastering misztériuma is elég érdekes. Pont a SUB-ot emelte ki itt Espi, de én ezt nem értettem, mikor gyakorlatilag a sub a a legjobban elszeparálható része frekvencia szempontjából egy trekknek. Gyakorlatilag egy több sávos nagy mastering eq-n szétbontva a trekket a subon lehet legegyszerűbben javítani.
És valóban sokat jelent az hogy "nyers" a zene (premaster, mixdown), vagy már "piackész", de ez sem fog segíteni azokon a problémákon, amiket szoktam tapasztalni.
A Behringer Thruth volt említve. Ez most olyan hogy hááát Behri meg szar meg stb., de (soha nem gondoltam volna hogy egyszer ezt mondom (régi fórumozók az annói sok flame miatt vágják)), de pl a Mindscape-es fiúk is egy Behri 2.1-en toltak mindent és én hallottam tőlük premastert, nagyon meggyőző, és "korrekt" munka. (A muzsika nem az én világom, de élvezhető volt.)
Szóval nem is tudom ott van a legfontosabb dolog amivel nem számolunk itt a nagy Genelec-noname vitában, az meg az emberi tényező...

... jazz ninja ...
*忍び*
* Exegene * IPC Profiles * Darkland * BlackHoe * Golden Age * Alphacut * FOTO * Pinnecone Moonshine * Serendipity Recordings * Misspent Music *