Migu wrote:
ib.su wrote:
latjatok, megint a fizikai formatum
a jobb 
(csak csipkelodom, tenyleg erdekel a fent taglalt problemakor)
(tudom, hogy csipkelődés, de azért reagálok, továbbgördítve a fonalat)
A fizikai formátum
ilyen esetben nem hinném, hogy jobb lenne, cd-t azonnal mp3-asítanak, vinyl is rippelésre kész (utóbbi esetben para a minőség, de kit érdekel, ha belegondolunk abba, hogy a Freak ithinkmusic 320-as back catalogue-ja is vinylrip...). Komoly védekezés lehetne, ha a vinylen kiadott zenék bő fél-egy évig digitálisan nem jelennének meg, így védve a fizikai megjelenést (eladásokat ne nézzünk, hiszen a vinylbe ölt nagyobb összegek elúszását kockáctatja a kiadó; amellett talán eltörpül a digitalból származó pénz) . Egyszerre történő megjelenésnél sajnos nem sok értelme van a vinyl-nek (a rajongókat ne tessék beleszámítani, ők megveszik) tekintve hogy a digitális megjelenést követően gyakorlatilag pillanatok alatt rapidshare-en végzi egy-egy release.
jaij! nem fejtettem ki rendesen, h mire is gondolok, erre mit okoztam.
itt konkretan arrol lenne szo, h egy targyat - jelen esetben: a fizikai hanghordozot - vagy birtokolsz, vagy nem. a boltban ott van a polcon, leveszed, fizetsz, hazaviszed, buliban lejatszod, mindenki latja, h "neked megvan".
a dolog targyiasult mivolta miatt nehezen fordulhat elo, h a bolt eladja fele/harmad/... aron, ill megteheti, de akkor valszeg bukik rajta, merthogy vkinek-vhol ki kellett fizetni az arat, vagy igy, vagy ugy (de most erre nehogy elkezdjunk a nagybetus lemezipar utvesztoirol es igazsagtalansagairol lamentalni!) es ha a lopas esetet nem szamitjuk, az se jellemzo, h egy lemezzel fellepo dj ne fizette volna ki erte az arat (ha meg promoban kapta, annak oka van, vmilyen modon "megdolgozott erte")
ez a kiszolas teljesen fuggetlen kivant lenni a zene azon sajatos termeszetetol, h (mar) nem csak fizikai hordozon letezhet, es nem volt celom ujabb vinyl - mp3 vitat generalni

azt sem akarom allitani, h a fizikaihoz ezert kene ragaszkodnia barkinek, v ez tenne "felsobbrenduve". egyszeruen csak az adott visszaeles tekinteteben bukott ki belolem a fenti okoskodas, kulonosebb mely tartalom, "uzenet" nelkul